Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Ισπανία:Ενας χρόνος… αποτυχίες

Comments Off on Ισπανία:Ενας χρόνος… αποτυχίες
Ισπανία:Ενας χρόνος… αποτυχίες

Ηταν 11/7/2012, όταν ο Ραχόι ανακοίνωσε περικοπές-μαμούθ 65 δισ. για να μειωθεί το έλλειμμα και αντ’ αυτού πέτυχε τον εκτροχιασμό του, καθώς και ρεκόρ σε ύφεση και ανεργία

 Της Κορίνας Βασιλοπούλου

Κάθε πέρσι και καλύτερα, κάθε φέτος και χειρότερα. Ισχύει και στην Ισπανία. Ενας χρόνος συμπληρώθηκε χθες από την ημέρα που ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε το μεγαλύτερο ξήλωμα του κοινωνικού κράτους στα ισπανικά χρονικά προκειμένου να «διασωθεί» η χώρα και η οικονομία της βρίσκεται σε ακόμα πιο δεινή κατάσταση.

Η ανεργία είναι υψηλότερη (26,9%, περίπου δυόμιση μονάδες πάνω σε σχέση με ένα χρόνο πριν), το δημόσιο έλλειμμα εκτός ελέγχου και οι μισθοί μειώνονται διαρκώς στον ιδιωτικό τομέα (χάρη στην «απελευθέρωση» της αγοράς εργασίας που εγκαινιάστηκε στις αρχές του 2012). Η δε ύφεση (για φέτος προβλέπεται στο 1,6%) δεν εννοεί να υποχωρήσει και να δώσει τη θέση της στην πολυπόθητη ανάπτυξη. «Παρά αυτό το ζοφερό σκηνικό, η κυβέρνηση επιμένει ότι έπραξε σωστά και μάλιστα τονίζει ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα», σχολίαζε άρθρο της εφημερίδας «El Publico».

Ηταν στις 11 Ιουλίου του 2012, όταν ο Ραχόι εμφανίστηκε στη Βουλή για να ανακοινώσει περικοπές ύψους 65 δισ. ευρώ για τα επόμενα δυόμιση χρόνια προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα. Τα νέα μέτρα συμπεριελάμβαναν αύξηση του υψηλού ΦΠΑ στο 21% από το 18% και του χαμηλού στο 10% από το 8%, κατάργηση του δώρου των Χριστουγέννων για τους δημοσίους υπαλλήλους, μείωση του επιδόματος της ανεργίας μετά τον έκτο μήνα, κατάργηση της φοροαπαλλαγής για την αγορά πρώτης κατοικίας, περικοπή κατά 600 εκατομμύρια στα έξοδα των υπουργείων και συνολική αναθεώρηση του προνοιακού συστήματος.

Αλγεινότατη εντύπωση είχε προκαλέσει εκείνη την ημέρα η βουλευτής του δεξιού κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος Αντρέα Φάμπρα, η οποία, την ώρα που ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε τη μείωση του επιδόματος της ανεργίας, χειροκροτούσε και φώναζε: «Πολύ καλά! Πολύ καλά! Να πάνε να πηδηχτούν»!

Η σκηνή αυτή έκανε το γύρο των social media και προκάλεσε γενική κατακραυγή, αναγκάζοντας τη βουλευτή να ζητήσει συγγνώμη και να διευκρινίσει ότι η σεξουαλική προτροπή απευθυνόταν στους σοσιαλιστές και όχι στους άνεργους. Θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει εκείνο το γεγονός «ελάσσονος σημασίας», αν η βουλευτής δεν ετύγχανε θυγατέρα του Κάρλος Φάμπρα, μεγαλοστελέχους του Λαϊκού Κόμματος και μεγαλοεπιχειρηματία, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για μίζες και φοροδιαφυγή.

Η Αντρέα Φάμπρα, άθελά της, έδινε το στίγμα μιας κυβέρνησης που χαρακτηρίζεται από απόλυτη κοινωνική αναλγησία και το κύριο μέλημά της είναι ο προσωπικός πλουτισμός των μελών της, όπως αποδεικνύεται περίτρανα με το σκάνδαλο των μυστικών λογαριασμών του Λαϊκού Κόμματος.

Το σκάνδαλο αγγίζει πλέον και τον πρωθυπουργό Ραχόι, καθώς φέρεται να χρηματίστηκε και ο ίδιος από τα «μαύρα» ταμεία του κόμματος ενώ ήταν υπουργός της κυβέρνησης Αθνάρ.

Χθες, ο εισαγγελέας κάλεσε τη γενική γραμματέα του Λαϊκού Κόμματος Μαρία Ντολόρες δε Κοσπεδάλ να καταθέσει ως μάρτυρας στην υπόθεση του Λουίς Μπάρθενας, του πρώην αρχιλογιστή του κόμματος, ο οποίος βρίσκεται πλέον στα χέρια της δικαιοσύνης.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και όλα τα εμπλεκόμενα κυβερνητικά στελέχη αρνούνται να εμφανιστούν στη Βουλή για να δώσουν εξηγήσεις, μπλοκάροντας σχετικό αίτημα της αντιπολίτευσης χάρη στην απόλυτη πλειοψηφία την οποία διαθέτουν.

Ο Ραχόι, αντίθετα, διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι πέρυσι έπραξε τα δέοντα όταν πετσόκοψε το κοινωνικό κράτος. «Δεν υπήρχε άλλη λύση», λέει, καθώς η Ισπανία κινδύνευε από μέρα σε μέρα να καταφύγει και αυτή στο μηχανισμό στήριξης και να μπει –και επίσημα– σε ένα σκληρό Μνημόνιο.

Παραλείπει βέβαια να αναφερθεί στην τραπεζική φούσκα της Bankia, η οποία «διασώθηκε» χάρη στο δημόσιο χρήμα (πάνω από 20 δισ. Ευρώ). Αρνείται επίσης να παραδεχτεί ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει και ότι η «μεταρρύθμισή» του βύθισε τη χώρα σε ακόμα μεγαλύτερο τέλμα. Πριν από λίγες μέρες, το ΔΝΤ του έκοψε απότομα το όνειρο περί ανάπτυξης ως τα τέλη του 2013, παραπέμποντάς τη στο 2015. Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και πράγματα εκτός ισπανικών συνόρων δεν είναι καθόλου συμπτωματική.