Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

ΙΚΑ: Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

Comments Off on ΙΚΑ: Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης
ΙΚΑ: Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης έως και 12 χρόνια προβλέπει εγκύκλιος του ΙΚΑ για τη διαδοχική ασφάλιση, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου. Τα δεδομένα στη συνταξιοδότηση με χαμηλά όρια ηλικίας αλλάζουν ριζικά για χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, κυρίως για όσους τα τελευταία χρόνια δεν έχουν εργασία, αυτοαπασχολούμενους που έχουν διακόψει τις επιχειρήσεις τους και τις γυναίκες μητέρες ανηλίκων. Επιπλέον, αλλάζει ο τρόπος προσμέτρησης των πλασματικών ετών με συνέπεια να μειώνεται το τελικό ποσό της σύνταξης.

Με την εγκύκλιο περιορίζονται δραστικά οι δυνατότητες πρόωρης εξόδου στη σύνταξη, καθώς θα πρέπει να συντρέχουν οι προϋποθέσεις θεμελίωσης δικαιώματος στον τελευταίο φορέα.

Ουσιαστικά μπαίνει φραγμός στη συνταξιοδότηση 150.000 ασφαλισμένων, όπως αναφέρει το «Έθνος».

Μεγάλοι χαμένοι θα είναι όσοι έχουν ασφάλιση σε ΟΑΕΕ και ΙΚΑ, που κινδυνεύουν να δουλέψουν επιπλέον 5 έως και 12 χρόνια, πριν τη συνταξιοδότησή τους.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, όπως αναφέρει το «Βήμα», οι ασφαλισμένοι, κατοχυρώνουν δικαίωμα σύνταξης από το ΙΚΑ, κατά τον χρόνο που συμπληρώνουν:

  • είτε τις απαιτούμενες ημέρες συνταξιοδότησης, οπότε κατοχυρώνεται το δικαίωμα συνταξιοδότησης στο όριο ηλικίας και με τις ημέρες εργασίας που έχουν καθοριστεί για το συγκεκριμένο έτος.
  •  είτε την ηλικία – στις περιπτώσεις των γυναικών με 4.500 ημέρες εργασίας στη μεικτή ασφάλιση για πλήρη ή μειωμένη σύνταξη.

Όμως η κατοχύρωση δεν μπορεί να λειτουργεί αναδρομικά, με την έννοια της συμπλήρωσης των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης για το χρονικό διάστημα που ο ασφαλισμένος ευρίσκεται σε ασφαλιστικό δεσμό με άλλο φορέα πλην του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, διευκρινίζεται στην εγκύκλιο.

Ως εκ τούτου, μειωμένη σύνταξη στα 62 και πλήρη στα 67, θα λάβουν όσοι αυτοαπασχολούμενοι ασφαλίστηκαν εκ νέου στο ΙΚΑ από την 1η Ιανουαρίου του 2013 και μετά.

Αύξηση των ορίων ηλικίας θα υπάρξει και για τις μητέρες ανηλίκων που μπορεί κατά περίπτωση να φθάσει ακόμη και στα 62 χρόνια.

Αντίθετα διασώζονται, όσοι έχουν κάνει έναρξη στο ΙΚΑ το 2011 και το 2012.

Οι πλασματικοί χρόνοι ασφάλισης θα συνυπολογίζονται μετά τον καθορισμό της ασφαλιστικής κλάσης του δικαιούχου, με αποτέλεσμα να μην αυξάνεται η σύνταξη λόγω των πλασματικών ημερών εργασίας που αναγνωρίζονται.

ΣΥΡΙΖΑ: Να αποσυρθεί η εγκύκλιος

«Η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη να σφαγιάζει συντάξεις και ν’ αυξάνει τα όρια ηλικίας σε χιλιάδες ασφαλισμένους», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης, ζητώντας την απόσυρση της εγκυκλίου. «Η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, ικανοποιώντας τις θρασύτατες απαιτήσεις της τρόικας, συνεχίζει ακάθεκτη, ακόμα και μέσω ψευδοερμηνευτικών και μη σύννομων εγκυκλίων του ΙΚΑ, να σφαγιάζει συντάξεις και ν’ αυξάνει τα όρια ηλικίας σε χιλιάδες ασφαλισμένους, και κυρίως σε μητέρες με ανήλικα παιδιά, οδηγώντας τους ως συνταξιούχους, σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια και οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση», συνεχίζει ο βουλευτής.

«Η εγκύκλιος αυτή του ΙΚΑ πρέπει άμεσα να αποσυρθεί και το υπουργείο Εργασίας να σταματήσει επιτέλους μέσω δήθεν ερμηνευτικών εγκυκλίων να χειροτερεύει στην πράξη τις ίδιες τις αρνητικές διατάξεις νόμων που υποτίθεται ότι ερμηνεύουν», σημειώνει, τέλος και προσθέτει ότι είναι βέβαιος πως «η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου σίγουρα θα φύγει με τους αγώνες και την ψήφο του λαού, πριν μετατρέψει τη χώρα μας σ’ ένα απέραντο κοινωνικό ερειπιώνα και τους συνταξιούχους σε φτωχούς ζητιάνους». 

ΠΑΣΟΚ: Αντίκειται στην νομοθεσία η εγκύκλιος

Τα πυρά του στρέφει στο υπουργείο Εργασίας το ΠΑΣΟΚ, καλώντας το να αποσύρει την «κατευθυντήρια οδηγία του και να δώσει άμεσα νέα για τη σωστή εφαρμογή του νόμου».

Ειδικότερα, η Χαριλάου Τρικούπη, «η ερμηνευτική εγκύκλιος του ασφαλιστικού νόμου 3863/2010 για τις προϋποθέσεις θεμελίωσης και κατοχύρωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, αντίκειται ευθέως και υπερβαίνει την υπάρχουσα νομοθεσία, και επιπλέον δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στους εργαζόμενους με διαδοχική ασφάλιση».

«Καλούμε το υπουργείο Εργασίας να αποσύρει την κατευθυντήρια οδηγία του και να εκδώσει άμεσα νέα για τη σωστή εφαρμογή του νόμου σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και το ΙΚΑ να αποσύρει άμεσα την εγκύκλιό του», τονίζει στην ανακοίνωση.

ΚΚΕ: Αλλαγές προς όφελος του κεφαλαίου

Απόσυρση της εγκυκλίου του ΙΚΑ που αφορά τη συνταξιοδότηση ασφαλισμένων με διαδοχική ασφάλιση ζητεί και το ΚΚΕ, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως προετοιμάζει «σαρωτικές αλλαγές που αφορούν πάνω από 150.000 εργαζόμενους, κάνοντας πιο αυστηρές τις ηλικιακές προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση, χειροτερεύοντας περισσότερο την ισχύουσα νομοθεσία, προς όφελος του κεφαλαίου».

«Η κυβέρνηση επιχειρεί να αυξήσει έως και 12 χρόνια το όριο ηλικίας με δραματικές επιπτώσεις για μητέρες ανηλίκων, σε αυτοαπασχολούμενες που είτε τους κλείνουν τα μαγαζιά είτε άλλαξαν επάγγελμα και ασφαλίστηκαν στο ΙΚΑ, για γυναίκες που είχαν 4500 και ηλικία 55 ετών έως το 2012, ασφαλισμένες και ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ που μέχρι το 2012 (με εξαγορά πλασματικού χρόνου), θεμελίωναν δικαίωμα για σύνταξη με τις ισχύουσες προϋποθέσεις ως τότε», προσθέτει ο Περισσός και καλεί «σε αγώνα εδώ και τώρα, εργαζόμενους, γυναίκες και αυτοαπασχολούμενους για να μην περάσουν οι αντιασφαλιστικές ανατροπές που αποτελούν μήνυμα για αυτά που θα ακολουθήσουν για όλους τους ασφαλισμένους».