Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Η S&P απειλεί όλη την Ευρωζώνη

Comments Off on Η S&P απειλεί όλη την Ευρωζώνη
Η S&P απειλεί όλη την Ευρωζώνη

O οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s απείλησε ότι θα προχωρήσει στην υποβάθμιση όλων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης,, εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν καταλήξουν σε συμφωνία για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Νωρίτερα, η S&P είχε προειδοποιήσει τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες τέσσερις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, πως θα χάσουν την κορυφαία αξιολόγηση “ΑΑΑ’, όπως ανέφερε δημοσίευμα των Financial Times

Στην ανακοίνωσή του ο οίκος σημειώνει ότι έθεσε “υπό αρνητική επιτήρηση” το αξιόχρεο 15 χωρών της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας, δηλαδή των έξι χωρών που βαθμολογούνται με τριπλό Α.

Σύμφωνα  με τους FT, η S&P αναμένεται να ανακοινώσει πως θέτει τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Αυστρία, τη Φινλανδία και το Λουξεμβούργο σε καθεστώς αρνητικής παρακολουθήσης για πιθανή υποβάθμιση, πράγμα που σημαίνει πως  έχουν 50% πιθανότητες να υποβαθμιστεί το αξιόχρεό τους εντός 90 ημερών.

Η S&P αναμένεται να ολοκληρώσει την αξιολόγησή του «το συντομότερο δυνατό» μετά τη σύνοδο κορυφής στις 8 και 9 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με το προσχέδιο ανακοίνωσης το οποίο επικαλούνται οι FT, ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ακόμη: «Κατά την άποψή μας η έλλειψη προόδου από πλευράς των Ευρωπαίων ηγετών στις προσπάθειές τους να ελέγξουν τη διάχυση της χρηματοοικονομικής κρίσης μπορεί να αντανακλά δομική αδυναμία στη διαδικασία λήψης αποφάσεων εντός της ΕΕ και της Ευρωζώνης».

Όπως αναφέρουν οι FT, ο S&P αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες