Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Η ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΚΡΑΥΓΑΖΕΙ: ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ-ΑΓΩΝΑΣ

Comments Off on Η ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΚΡΑΥΓΑΖΕΙ: ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ-ΑΓΩΝΑΣ
Η ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΚΡΑΥΓΑΖΕΙ: ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ-ΑΓΩΝΑΣ

Από την Επιτροπή Αγώνα Μ. Παναγίας

Παρά την καταρρακτώδη βροχή (είμαστε βροχοποιοί, τι να κάνουμε; πέστε μας πότε θέλετε να ποτιστούν οι πατάτες σας και θα καλέσουμε σε διαμαρτυρία!)οι κάτοικοι της Χαλκιδικής, που αντιδρούν στη δημιουργία μεταλλείου χρυσού, ανταποκρίθηκαν για άλλη μια φορά  στο κάλεσμα των επιτροπών αγώνα Χαλκιδικής και παρευρέθηκαν στο Χοντρό Δέντρο για να διαμαρτυρηθούν για την καταστροφή που διεξάγεται στο δάσος των Σκουριών.

Και ενώ ο περισσότερος κόσμος έμεινε στο Χοντρό Δέντρο, εκπρόσωποι των επιτροπών αγώνα ανέβηκαν στις Σκουριές για αυτοψία της περιοχής. Μαζί τους και η Νaomi Klein, καναδέζα ακτιβίστρια, συγγραφέας του πασίγνωστου βιβλίου “το Δόγμα του Σοκ” με το συνεργείο της. Η Naomi Klein ετοιμάζει ντοκιμαντέρ για την κρίση στην Ελλάδα και ευρύτερα στην Ευρώπη και για το ρόλο, στην συγκυρία αυτή, των αδηφάγων εταιριών και των ξεπουλημένων κυβερνήσεων . Το θέμα των Σκουριών την ενδιαφέρει πολύ γιατί αντανακλά όλο το βρόμικο παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες των πολιτών με το ξεπούλημα του εθνικού πλούτου σε διεφθαρμένες εταιρίες στο όνομα μιας σαρκοφάγας “ανάπτυξης”. Η καταστροφή που συντελείται καθημερινά στο δάσος είναι τεράστια. Οι Χαλκιδικιώτες που ανέβηκαν στο βουνό μας ανέφεραν σοκαρισμένοι ότι υπήρχαν σημεία του δάσους που δεν τα αναγνώρισαν και ότι μεγάλο μέρος του δάσους έχει ξεριζωθεί και σκαφτεί. Φυσικά όλες αυτές οι εργασίες γίνονται παράνομα, αν και κανένα χαρτί με όποιου την υπογραφή και αν έχει στο κάτω μέρος του, ποτέ δεν θα μπορέσει να τις νομιμοποιήσει. Και όλα αυτά κάτω από το άγρυπνο μάτι της ελλ-ντοράντο αστυνομίας που για άλλη μια φορά, ως εταιρίας φύλαξης ιδιωτικών συμφερόντων, απαγόρευσε τους πολίτες να προσεγγίσουν το χώρο του εργοταξίου.

  

   

Η Naomi Klein στις Σκουριές

 Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα, και ενώ ο μεγαλύτερος όγκος των διαδηλωτών αποχώρησε από το σημείο Χοντρό Δέντρο, λόγω και της καταρρακτώδους βροχής, μια ομάδα περίπου 50 διαδηλωτών παρέμειναν στο σημείο. Περίπου μισή ώρα αργότερα, διμοιρίες ΜΑΤ (στρατός ολόκληρος !) με πλήρη εξάρτηση έκαναν την εμφάνισή τους, έτοιμοι να επιτεθούν στους εναπομείναντες διαδηλωτές. Τι θα έκαναν αλήθεια; Θα συλλαμβάνανε τον κόσμο που βρίσκονταν εκεί βαφτίζοντας τους για άλλη μια φορά “τρομοκράτες” και “ταραξίες”, επειδή έχουν την κακή συνήθεια να μπλέκονται στα πόδια μιας εταιρίας που παράγει καταστροφή; Θα τους ψέκαζαν με χημικά δηλητήρια για άλλη μια φορά σαν να είναι κουνούπια; Το κάνανε, άλλωστε, τόσες πολλές φορές και αυτοί οι πεισματάρηδες “οικολόγοι” μάλλον τα συνήθισαν! Τελικά, δεν θα μάθουμε ποτέ! Εμφανίστηκε και πάλι ανάμεσα στους διαδηλωτές και την αστυνομία, η διάσημη συγγραφέας Naomi Klein και οι εντολές που έπεσαν από το επιτελείο της αστυνομίας προς τις μηχανές καταστολής (ΜΑΤ) ήταν ….”συντηριτικά… μη ξεμπροστιάσουμε τη μαμά- εταιρία στη Naomi……”

 

To “ηρωικό” χρονικό της κατάληψης των Σκουριών

Στο παρακάτω χρονικό κάνουμε μια λεπτομερή καταγραφή των γεγονότων της  Τρίτης 20 Μαρτίου, όπου 500 “εργαζόμενοι” της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, επιτέθηκαν, παραβιάζοντας τη συμφωνία για αμοιβαία αποχώρηση, και χτύπησαν άγρια τους 30 υπερασπιστές του Κακάβου που βρισκόταν στο βουνό. Έχουν περάσει πέντε μέρες από τότε και το Γραφείο Προπαγάνδας της εταιρείας, γνωστό και ως “Πολίτες Αριστοτέλη” έχει αποδυθεί σε μια απέλπιδα προσπαθεια να πείσει ότι το μαύρο είναι άσπρο και ότι οι 30 επιτέθηκαν στους 500 και όχι το ανάποδο. …Και ότι ο γάιδαρος πετάει… Δυστυχώς γι’αυτούς, όσο κι αν ελέγχουν τα ΜΜΕ, το έχουν χάσει το παιχνίδι γιατί υπάρχει ακόμα κοινή λογική. Ας καμαρώνουν για το έργο τους αυτοί που μετέτρεψαν τους εργαζόμενους σε τραμπούκους.

skouries1

Σκουριές, Τρίτη 20 Μαρτίου: ώρα 7:30 το πρωί: Μια ομάδα 30 κατοίκων της Μ. Παναγιάς και της Ιερισσού, οι μισές γυναίκες, έχουν ανεβεί στο βουνό με σκοπό να εμποδίσουν τις “προπαρασκευαστικές εργασίες” της ΑΚΤΩΡ για τοξερίζωμα αρχέγονου δάσους οξυάς-δρυός σε έκταση 4.000 στρεμμάτων. Στη θέση του δάσους που θα αποψιλωθεί έχει προγραμματισθεί από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, θυγατρική της Καναδικής ELDORADO GOLD, ένα θηριώδες επιφανειακό μεταλλείο, εργοστάσιο εμπλουτισμού, χαβούζες τοξικών αποβλήτων, δρόμοι και συνοδές εγκαταστάσεις.

Επισημαίνεται ότι μέχρι και την Τρίτη 20 Μαρτίου δεν υπήρχαν για τις εργασίες αυτές οι απαιτούμενες άδειες:

  1. “Πράξη Επέμβασης” του Γ.Γ. Περιφέρειας Μακεδονίας- Θράκης, η οποία περιλαμβάνει και την έγκριση μεταβίβασης στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ έκτασης 3.500 στρεμμάτων του δάσους Σκουριών.
  2. Άδεια του Δασαρχείου Αρναίας.
  3. Άδεια μικρού έργου του Πολεοδομικού Γραφείου.

Για την αποτροπή “μη αναστρέψιμης βλάβης σε δάσος” έχουν ασκηθεί ενώπιον της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ αιτήσεις αναστολής και προσωρινής διαταγής. Εκκρεμούν επίσης ενώπιων του ΣτΕ έξι συνολικά αιτήσεις ακυρώσεως των Απόφασεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων και Έγκρισης Τεχνικών Μελετών της επένδυσης.

Ώρα 9:30
Τρία “NAVARA” της ΑΚΤΩΡ που μεταφέρουν συνεργείο του έργου ανακόπτονται από τους κατοίκους που έχουν στήσει ένα πρόχειρο οδόφραγμα μπροστά στο φυλάκιο, χωρίς να σημειωθεί κανένα επεισόδιο.

4

Ώρα 11:00
Όλες οι εργασίες στην εταιρεία σταματούν και οι εργαζόμενοι φορτώνονται σε λεωφορεία και οχήματα της εταιρείας και ιδιωτικά για να μεταφερθούν στις Σκουριές. Σύμφωνα με μαρτυρίες εργαζομένων, είχαν εντολή “να διώξουν αυτούς που είναι εκεί πάνω με κάθε τρόπο αλλιώς θα χάσουν τη δουλειά τους”. Ταυτόχρονα ειδοποιούνται τηλεφωνικά όσοι έχουν υποβάλει αιτήσεις για δουλειά να πάνε μαζί με τους εργαζόμενους “γιατί αλλιώς δεν θα προσληφθούν”.

Ώρα 11:30
Δυο περιπολικά αποκλείουν την πρόσβαση στον Κάκαβο στη θέση “Χοντρό Δέντρο”. Πολίτες από την Μ. Παναγία και την Ιερισσό που σπεύδουν να ενισχύσουν τους “30″, εμποδίζονται από τα αστυνομικά όργανα. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Αριστοτέλη και πρώην Δήμαρχος Μιχάλης Βλαχόπουλος παίρνει ειδική άδεια από τον Αστυνομικό Διοικητή Χαλκιδικής και κατ’εξαίρεση του επιτρέπεται να ανεβεί στις Σκουριές.

Ώρα 12:00
Ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ιερισσού, αντισυνταγματάρχης Δημήτρης Κοντός, διαβεβαιώνει τον κ. Βλαχόπουλο ότι “έρχεται δύναμη ΜΑΤ για τη διαφύλαξη της τάξης”. Ταυτόχρονα, ο Γεν. Διευθυντής της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ κ. Στρατουδάκης διαβεβαιώνει τηλεφωνικά τον κ. Βλαχόπουλο ότι “οι εργαζόμενοι δουλεύουν κανονικά και δεν πρόκειται να ανεβούν στις Σκουριές”. Ο κ. Βλαχόπουλος ενημερώνει σχετικά τους “30″ και αποχωρεί από τις Σκουριές. Μια στυγνή συμπαιγνία εκ μέρους της εταιρείας και της Αστυνομίας για να βρεθούν οι 30 άνθρωποι αβοήθητοι αντιμέτωποι με το μισθοφορικό στρατό της εταιρείας.

Ώρα 13:00
Τα λεωφορεία με τους 500 περίπου εργαζόμενους καταφθάνουν στο “Χοντρό Δέντρο”. Οι “30″ ενημερώνονται ότι η Αστυνομία τους επέτρεψε να περάσουν ανενόχλητοι ενώ νωρίτερα είχε απαγορεύσει τη διέλευση των κατοίκων Μ.Παναγιάς και Ιερισσού. Τα τζιπάκια της εταιρείας κάνουν δρομολόγια και τους ανεβάζουν επάνω στις Σκουριές, πάλι χωρίς να ενοχληθούν από την Αστυνομία. Σε απόσταση 500 μέτρων από τους “30″ εμφανίζεται το πρώτο απειλητικό κύμα των ανθρώπων της εταιρείας.

2

Ο Διοικητής της Αστυνομίας ζητά να γίνει συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των δυο πλευρών, στο μέσο της απόστασης. Η συνάντηση πραγματοποιείται μεταξύ των Βασίλη Μοσχόπουλου, Νίκου Ζαγοράκη και εκπροσώπων των εργαζομένων από τη μια και των Τόλη Παπαγεωργίου, Λάζαρου Τόσκα, Γιώργου Λαγόντζου και άλλων μελών του Συντονιστικού οργάνου των κατοίκων από την άλλη. Η εμφάνιση του Τόλη Παπαγεωργίου προκαλεί θερμές εκδηλώσεις από την πλευρά των “εργαζομένων” του τύπου “Σκοτώστε τον αλήτη, το καθίκι” κλπ.

1

Γίνεται συμφωνία να αποχωρήσουν και οι δυο παρατάξεις από το βουνό, τηρώντας μια απόσταση μεταξύ τους 500 μ. για ασφάλεια. Όμως το σχέδιο “αποχωρούμε ολοι από το βουνό” δεν συμφέρει την εταιρεία που θέλει να κάνει επίδειξη δύναμης. Η συμφωνία ανατρέπεται από τον κ. Μοσχόπουλο που δηλώνει ότι “ο κόσμος είναι αγανακτισμένος και δεν μπορούμε να τον συγκρατήσουμε”.

Ο Διοικητής κ. Κοντός γυρνάει και δηλώνει στους εκπροσώπους των κατοίκων“Έχω μόνο πέντε άνδρες και δεν μπορώ να σας προστατεύσω”. Στο ερώτημα “και πού είναι η δύναμη που μας διαβεβαιώσατε ότι είναι στο δρόμο;” ο κ. Διοικητής, αντί απάντησης αποχωρεί!

Ώρα 13:30
Οι 30 άνθρωποι που είναι πάνω στο βουνό έρχονται αντιμέτωποι με την πραγματικότητα. Δεν υπάρχει ούτε χρόνος, ούτε δρόμος αποχώρησης. Η Αστυνομία βοήθησε τους τραμπούκους να ανέβουν εκεί πάνω και τώρα τους έχει αφήσει εγκληματικά απροστάτευτους απέναντι σε εναν μαινόμενο όχλο.Όμως δεν υπάρχει ηττοπάθεια και εκδηλώνεται μια κοινή απόφαση: “Θα αντισταθούμε και ότι γίνει”. 

Οι τραμπούκοι πλέον, πρώην “εργαζόμενοι”, εφορμούν μαζικά με κραυγές,καλύπτουν την απόσταση των 500 μέτρων που τους χώριζε από το πρόχειρο οδόφραγμα των “30″, πέφτουν πάνω του και το διαλύουν. Οι “30″ αντιστέκονται με “όπλα” έναν πυροσβεστήρα που υπήρχε στο φυλάκιο και τις μαύρες σημαίες. Η Αστυνομία παρακολουθεί τον ξυλοδαρμό τους χωρίς να επεμβαίνει. Σημειώνονται τραυματισμοί και από τις δυο πλευρές. Διερωτώμαστε τι περίμενε η άλλη πλευρά; Σφάξε με πασά μου, ν’αγιάσω; Ο Τόλης Παπαγεωργίου, στόχος 15ετίας των μισθοφόρων, φυγαδεύεται μέσα από τους δασικούς δρόμους από τον Ιωσήφ Σεκέρογλου, με κίνδυνο της ζωής του.

skouries 2

Μέσα σε δέκα λεπτά, η Δόξα έστεψε τους μισθοφόρους… Επόμενος στόχος της λύσσας τους είναι το φυλάκιο αγώνα, από ξύλο και πηλό, που είχαν στήσει οι κάτοικοι της Μ.Παναγίας και που στέγαζε τις λαϊκές συνελεύσεις και τις γιορτές του αγώνα. Αρχικά επιχειρούν να το κάψουν κι έπειτα το δένουν με σχοινιά και το τραβούν τα τρία NAVARA της εταιρείας. Το φυλάκιο γκρεμίζεται κάτω από της ιαχές του όχλου.

10-02-13 Skouries

Ώρα 14:00
Όλα έχουν τελειώσει. Κοντέινερς του εργολάβου ΑΚΤΩΡ, ψησταριές, τρόφιμα, ποτά και μόνιμη φρουρά εγκαθίστανται στο Καναδικό Προτεκτοράτο του Κακάβου. Οι δασικοί δρόμοι πρόσβασης ανασκάπτονται με ορύγματα και αποκόπτονται με μηχανήματα της ΑΚΤΩΡ. Η είσοδος στο βουνό επιτρέπεται μόνο σε όσους  έχουν ειδική κάρτα της εταιρείας και φυλάσσεται από την Αστυνομία, που “δεν είχε τη δύναμη” να προστατεύσει τους κατοίκους. Ο δρόμος Σκουριές- Χοντρό Δέντρο στρώνεται με άσφαλτο για να διέρχονται τα μηχανήματα καταστροφής του δάσους.

Ο Κάκαβος είναι πλέον Καναδική επικράτεια με Κουίσλινγκ τον Δήμαρχο HELLAS GOLD, Χρήστο Πάχτα. Το αρχέγονο δάσος των 4000  στρεμμάτων είναι πλέον ετοιμοθάνατο, στη διάθεση της ELDORADO.

kakavos8