Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Η νέα καρμανιόλα…

Comments Off on Η νέα καρμανιόλα…
Η νέα καρμανιόλα…

Ανακοινώθηκαν τα μέτρα που σκληραίνουν ακόμα περισσότερο το Μεσοπρόθεσμο

Στα 5.000 ευρώ το αφορολόγητο, κούρεμα στις συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ, 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι σε εργασιακή εφεδρεία!

«Ξαναγράφει» το Μεσοπρόθεσμο η κυβέρνηση τρεις μόλις μήνες μετά την ψήφιση του. Το αφορολόγητο που μειώθηκε στις 8.000 ευρώ τον Ιούλιο (γι και δεν πρόλαβε να εφαρμοστεί ποτέ, μειώνεται εκ νέου στις 5.000. Παράλληλα έρχεται τσεκούρι σε συντάξεις, εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο και ένταξη σε εργασιακή εφεδρεία 30.000 υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2011. Η κυβέρνηση επέλεξε αυτή τη φορά να μην ανακοινώσει τα νέα επαχθή μέτρα δια στόματος κάποιου υπουργού, αλλά επέλεξε την οδό της λακωνικής, γραπτής ανακοίνωσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

 1. Το αφορολόγητο όριο μειώνεται στις 5.000 χιλιάδες ευρώ
 2. Εφαρμόζεται το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, ενιαίο για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων
 3. Μειώνονται κατά 20% το ποσό των συντάξεων που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ.
 4. Ειδικά για τους συνταξιούχους κάτω των 55 ετών και μέχρι αυτοί φτάσουν στην ηλικία των 55 ετών, θα περικοπεί κατά 40% το τμήμα της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.
 5. Εφαρμόζεται ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας με στόχο μέχρι το τέλος του 2011 να υπαχθούν σε αυτή 30.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα
 6. Η εξίσωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο πετρέλαιο κίνησης αναβάλλεται για το επόμενο έτος
 7. Το ειδικό τέλος ακινήτων που επιβλήθηκε φέτος, θα εισπράττεται με χρονικό ορίζοντα το 2014
 8. Επισπεύδονται οι αποκρατικοποιήσεις και η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

Η μείωση του αφορολόγητου σημαίνει ότι όποιος δηλώνει εισοδήματα άνω των 5.000 ευρώ θα πληρώνει πλέον φόρο. Αυτός θα υπολογίζεται πιθανότατα με συντελεστή 10%, κάτι που σημαίνει ότι για κάθε 1.000 ευρώ πάνω από τις 5.000 εισοδήματος και μέχρι τις 12.000, θα οφείλεται φόρος 100 ευρώ. Για όσους μέχρι πέρυσι είχαν εισοδήματα άνω του τότε αφορολόγητου (12.000 ευρώ), και εφόσον τα έχουν διατηρήσει ίδια το 2011, η επιβάρυνση θα ανέρχεται στα 700 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο, το αφορολόγητο είχε πέσει στις 8.000, με εξαίρεση νέους και συνταξιούχους, μέριμνα που απουσιάζει από τη νέα καθολική μείωση στις 5.000 ευρώ.

Το τσεκούρι στις συντάξεις, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, θα εφαρμοστεί από 1η Νοεμβρίου ενώ ο ίδιος προανήγγειλε και περικοπή έως 30% στα εφάπαξ που φτάνουν τα 90-100.000 ευρώ στα ελλειμματικά ταμεία. Τόνισε πάντως πως δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στην καταβολή μισθών και συντάξεων από την κυβέρνηση.

Η περικοπή των συντάξεων κατά  20% σημαίνει ότι:

 • σύνταξη 1500 ευρω, θα χάσει 60 ευρώ
 • σύνταξη 2000 ευρώ θα χάσει 160 ευρώ
 • σύνταξη 2.500 ευρώ θα χάσει 260 ευρώ
 • σύνταξη 3.000 ευρώ θα χάσει 360 ευρώ

Όσον αφορά στους συνταξιούχους κάτω των 55 ετών, αυτοί θα χάσουν:

 • σύνταξη 1500 ευρω, θα χάσει 200 ευρώ
 • σύνταξη 2000 ευρώ θα χάσει 400 ευρώ
 • σύνταξη 2.500 ευρώ θα χάσει 600 ευρώ
 • σύνταξη 3.000 ευρώ θα χάσει 800 ευρώ

Λίγο μετά τις 8 το βράδυ, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ηλίας Μόσιαλος εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η Κυβερνητική Επιτροπή εξειδίκευσε σήμερα τα μέτρα που οδηγούν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2011 και του 2012 και επιτρέπουν την ολοκληρωμένη εφαρμογή του προγράμματος στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας μέχρι το 2014.

Οι συζητήσεις με την Τρόικα θα ολοκληρωθούν – όπως ανακοινώθηκε χθες – μετά την άφιξη των επικεφαλής της στην Αθήνα στην αρχή της επόμενης εβδομάδας.

Είναι όμως απολύτως δεδομένη η θεμελιώδης στρατηγική επιλογή της χώρας να καταστεί και πάλι μια δημοσιονομικά ανεξάρτητη και ισότιμη χώρα – μέλος της ευρωζώνης φτάνοντας το ταχύτερο δυνατόν σε πρωτογενή πλεονάσματα. Οι επιλογές αυτές στέλνουν και στους εταίρους μας και στις αγορές το μήνυμα πως η Ελλάδα και θέλει και μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, μένοντας πάντα στον σκληρό πυρήνα του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επειδή οι έλληνες πολίτες πρέπει να έχουν μια σαφή εικόνα για μια σειρά από θέματα που γίνονται αντικείμενα ανεξέλεγκτης φημολογίας, η Κυβέρνηση ανακοινώνει ήδη από σήμερα το σαφές πλαίσιο των κρίσιμων αποφάσεων:

Α) Το αφορολόγητο όριο τοποθετείται στις 5.000 χιλιάδες ευρώ, δηλαδή στο μέσο επίπεδο των κρατών της ευρωζώνης.

Β) Το νέο μισθολόγιο – βαθμολόγιο θα είναι πραγματικά, ενιαίο, αξιοκρατικό, διαφανές και δίκαιο δίνοντας ταυτόχρονα κίνητρα για αύξηση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης και των στελεχών της.

Γ) Δεν επέρχεται καμία μείωση στις συντάξεις ύψους μέχρι 1.200 ευρώ. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό θα περικοπεί το 20% του ποσού που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ, ώστε να διασφαλίζεται η αναλογικότητα και η εσωτερική  δικαιοσύνη του συστήματος.

Ειδικά για τους συνταξιούχους κάτω των 55 ετών και ωσότου αυτοί φτάσουν στην ηλικία των 55 ετών, θα περικοπεί κατά 40% το τμήμα της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.

Δ) Ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας θα εφαρμοστεί με στόχο έως το τέλος του 2011 να υπαχθούν σε αυτή 30.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα με την εφαρμογή αξιοκρατικών και διαφανών κριτηρίων υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ ώστε να εντοπιστεί το πραγματικά πλεονάζον προσωπικό.  Αυτό αφορά δηλαδή συνολικά το 3% περίπου των εργαζομένων στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα.

Ε) Η Κυβερνητική επιτροπή έλαβε επίσης μια σειρά αποφάσεων για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και κυρίως των ιδιωτικοποιήσεων , του ανοίγματος των επαγγελμάτων και της αγοράς εργασίας και την αναδιάρθρωση των φορέων του ευρύτερου Δημόσιου τομέα.

ΣΤ) Το εθνικό φορολογικό σύστημα που θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα δώσει οριστικό τέλος σε μια σειρά από αδικίες και ανισότητες που κυριαρχούν εδώ και δεκαετίες και οι οποίες υπονομεύουν  την κοινωνική και αναπτυξιακή  συνοχή της χώρας.

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι και αυτές θα εμφανιστούν μειωμένες από 1 Νοεμβρίου 2011, δεδομένου ότι μετά την πίεση της τρόικας και την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών η επιβολή των περικοπών – που ούτως ή άλλως προβλεπόταν στο μεσοπρόθεσμο- επισπεύδεται.

Ο κ. Κουτρουμάνης εξήγησε ότι το ποσοστό μείωσης ποικίλλει αναλόγως με το πόσο ελλειμματικό είναι το εξεταζόμενο Ταμείο. Υπάρχουν επικουρικά ταμεία που δεν εμφανίζουν ελλείμματα και επομένως δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις συντάξεις που δίνουν, εξήγησε.

Ωστόσο για το μεγαλύτερο από άποψη δικαιούχων επικουρικό ταμείο, το ΕΤΕΑΜ, η μείωση της επικουρικής σύνταξης διαμορφώνεται στο 15%, σύμφωνα με τον υπουργό.

Σε ό,τι αφορά το εφάπαξ ο υπουργός υπενθύμισε ότι ήδη έχει μειωθεί για τους δημοσίους υπαλλήλους κατά 10% και κατά 15% για τους υπαλλήλους της ΔΕΗ και σημείωσε ότι η μείωση αυτή θα αυξηθεί στο 20% και στο 30% για τα παχυλά εφάπαξ.

Από τα παραπάνω μέτρα το υπουργείο Εργασίας θα εξοικονομήσει 1 δισ ευρώ σε ετήσια βάση, εξήγησε ο υπουργός, προσθέτοντας πως οι απώλειες για το υπουργείο Εργασίας έφθασαν φέτος λόγω της ύφεσης και της αύξησης της ανεργίας στα 4 δισ. ευρώ. Τα 3 δισ. τα καλύψαμε μέσω κυρίως του ελέγχου και της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, συμπλήρωσε ο κ. Κουτρουμάνης.

Τέλος, ο υπουργός διευκρίνισε διαψεύδοντας φήμες που έχουν κυκλοφορήσει, ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις του ΟΓΑ, δεν θα υπάρξει καμία μείωση στα κατώτατα όρια και ότι δεν πρόκειται να ανασταλεί η καταβολή της σύνταξης σε όσους είναι κάτω από 55 ετών.

Στην καίρια δε ερώτηση αν αυτά είναι τα τελικά μέτρα ή με την έλευση της τρόικας την προσεχή εβδομάδα θα υπάρξουν και νέες ανακοινώσεις, ο υπουργός τόνισε ότι η τελική συμφωνία θα κλείσει την επόμενη εβδομάδα, προσθέτοντας όμως πως με αυτά τα μέτρα καλύπτονται οι στόχοι που έχουν τεθεί.

«Θα μείνουμε στο ευρώ, εγγυημένοι οι στόχοι μέχρι το 2014»

Στην ανακοίνωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως τα μέτρα στέλνουν «το μήνυμα στις αγορές και τους εταίρους μας πως η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

Υπογραμμίζοντας πως η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ, ο Ηλ.Μόσιαλος ανέφερε πως τα μέτρα εγγυώνται την τήρηση των στόχων μέχρι το 2014.

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα ολοκληρωθούν όταν φτάσουν οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πηγή: Ελευθεροτυπία- Τα Νέα- in.gr