Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Ευέλικτη εργασία στο Δημόσιο;

Comments Off on Ευέλικτη εργασία στο Δημόσιο;
Ευέλικτη εργασία στο Δημόσιο;

Τη δυνατότητα να παίρνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι άδειες άνευ αποδοχών και να απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα αλλά και την εγκαθίδρυση της μερικής απασχόλησης, φέρεται να μελετά η κυβέρνηση σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Στόχος είναι η συγκράτηση του μισθολογικού κόστους στην περίπτωση που οι αποχωρήσεις από το Δηµόσιο δεν είναι οι επιθυµητές ως προς τον αριθµό.
Ειδικότερα, συζητείται η δυνατότητα διακοπής της εργασίας στο Δημόσιο χωρίς την απώλεια της θέσεως εργασίας. Δηλαδή, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να φεύγουν από τον δημόσιο τομέα και να εργάζονται στον ιδιωτικό, χωρίς όμως να χάνουν τη θέση τους και έχοντας τη δυνατότητα να επιστρέψουν σε αυτήν κάποια στιγμή.

Επίσης, εξετάζεται και η εγκαθίδρυση του θεσμού της μερικής απασχόλησης. Όπως δηλώνουν κυβερνητικά στελέχη στα «Νέα», η δυνατότητα part time στην πράξη σηµαίνει ότι µία µητέρα ανήλικων παιδιών για παράδειγµα θα µπορούσε να εργάζεται µόνο τρεις ηµέρες την εβδοµάδα, κάτι που σηµαίνει ότι και η µισθοδοσία της θα τύχαινε της ανάλογης προσαρµογής. Σύμφωνα με την «Καθημερινή» πάντως, το μέτρο αυτό δεν θα αφορά τους εν ενεργεία υπαλλήλους αλλά μόνο τους νεοπροσλαμβανόμενους.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συζητήσεις για την αναλογία που τελικώς θα ισχύσει στον αριθµό αποχωρήσεων και προσλήψεων στο Δημόσιο. Όπως αναφέρουν τα «Νέα», ο υπουργός Οικονοµικών επιθυµεί η αναλογία του 1/5 να µετατραπεί σε 1/7, ωστόσο ο υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε και χθες στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) της αρµοδιότητας του στη Βουλή ότι η διαφορά του 1/5 µε το 1/7 θα είναι µόνο 6.000 δηµόσιοι υπάλληλοι.

«Με το 1/5 πάµε σε µείωση 200 χιλιάδων δηµοσίων υπαλλήλων, µε το 1/7 σε µείωση 206.000», είπε ο κ. Ραγκούσης. Αυτές οι 6.000 όµως µπορεί να είναι κρίσιµη µάζα, όπως γιατροί του ΕΣΥ, εργαζόµενοι στα ΚΕΠ, ή αστυνοµικοί, ανέφερε ο ίδιος επιµένοντας ότι το βάρος της κυβέρνησης πρέπει να στραφεί στον αριθµό των αποχωρούντων υπαλλήλων ετησίως και όχι στην αναλογία προσλήψεων – αποχωρήσεων. Σύµφωνα µε το δημοσίευμα, ο υπουργός Εσωτερικών συζήτησε το ζήτηµα και µε τον κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έδειξε να κατανοεί τη διάσταση του θέµατος.

Πηγή:www.tvxs.gr