Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Ερχεται κούρεμα 75% εκτιμούν οι γερμανικοί Financial Times

Comments Off on Ερχεται κούρεμα 75% εκτιμούν οι γερμανικοί Financial Times
Ερχεται κούρεμα 75% εκτιμούν οι γερμανικοί Financial Times

Στην πολύ δύσκολη χρονιά που ξεκίνησε για τους Έλληνες αναφέρονται σήμερα οι γερμανικές εφημερίδες, εστιάζοντας στις προτροπές του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου να συνεχιστούν οι προσπάθειες, ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε μια καταστροφική, ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Αίσθηση προκαλεί δημοσίευμα των γερμανικών Financial Times που κάνει λόγο για κούρεμα του δημοσίου χρέους τη τάξης του 75%.

«Η μοιραία χρονιά για τους Έλληνες». Mε αυτό τον τίτλο επιγράφει εκτενές ρεπορτάζ της η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt. To ρεπορτάζ ξεκινά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και τις προτροπές του να συνεχιστούν οι προσπάθειες, ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε μια καταστροφική, ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Το άρθρο αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα στα προνόμια των Ελλήνων βουλευτών και στις περικοπές που προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα, καθώς και στις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή θα ήταν μια κόλαση. Η Handeslblatt επισημαίνει ότι ο κ. Παπαδήμος αποτελεί κίνδυνο για τους επαγγελματίες πολιτικούς.

«Αυτό το σενάριο τρόμου θα πρέπει ο πρωθυπουργός να το εμποδίσει. Δεν είναι πάντως σίγουρο εάν θα τα καταφέρει. Διότι ο Παπαδήμος, ο οποίος διαδέχθηκε τον αποχωρήσαντα Γιώργο Παπανδρέου, θα είναι ακόμα τρεις μήνες στο αξίωμα αυτό. Οι επαγγελματίες πολιτικοί θα προτιμούσαν να μην τον έχουν καν αφήσει να μπει στην κυβέρνηση. Για αυτούς είναι ένας κίνδυνος. Διότι εάν καταφέρει ένας μη επαγγελματίας πολιτικός να διαχειριστεί την κρίση, τότε τα πολιτικά κόμματα θα φαίνονταν στα μάτια των ψηφοφόρων ακόμα πιο ανίκανα».

Στο ίδιο θέμα και με παρόμοιο τρόπο αναφέρεται η εφημερίδα Kleine Zeitung χρησιμοποιώντας και αυτή τον τίτλο «Η μοιραία χρονιά για τους Έλληνες», ενώ η Tagesspiegel του Βερολίνου επισημαίνει οτι «Ξεκινάει μια πολύ δύσκολη χρονιά».

Η Financial Times Deutschland αναφέρεται στο ενδεχόμενο να οξυνθεί η οικονομική κρίση στην Ευρώπη ήδη στις αρχές του χρόνου επειδή η ελληνική κυβέρνηση ασκεί πιέσεις σε τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες να παραιτηθούν από μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεών τους. Το ρεπορτάζ έχει τίτλο «Οι πιστωτές της Αθήνας απειλούνται με ακόμα μεγαλύτερες ζημίες».

“Οι αγορές της Ευρώπης, οι οποίες έχουν πληγεί ούτως ή άλλως από την κρίση απειλούνται με νέο χτύπημα. Η νέα ελληνική κυβέρνηση πιέζει τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες διαθέτουν 200 δις ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, να παραιτηθούν επιπλέον από τις απαιτήσεις τους, σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ. Συζητείται το ενδεχόμενο το ποσοστό αυτό να φθάσει στο 75% και μια συμφωνία είναι πιθανή μέσα στο Ιανουάριο. Μέχρι τώρα συμφωνήθηκαν 50% ή 100 δις με στόχο το δημόσιο χρέος από 160% που είναι σήμερα να φθάσει στο 120% μέχρι το 2020”.

Και η Financial Times Deutschland συνεχίζει: «Εάν συμβεί αυτό, υπάρχει ο κίνδυνος η οικονομική κρίση να οξυνθεί στην αρχή του χρόνου. Μπορεί η Ελλάδα στις αγορές να θεωρείται ότι στην πραγματικότητα έχει πτωχεύσει και πολλές τράπεζες να έχουν απαλλαγεί από τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, ωστόσο η αβεβαιότητα για το ύψος του κουρέματος, θα αύξανε ακόμα μια φορά τη νευρικότητα στις αγορές. Αυτές είναι πολύ δυσοίωνες προϋποθέσεις για να ξεκινήσει η καινούργια χρονιά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πρώτο τρίμηνο είναι εξαιρετικά αποφασιστικό για το εάν η ευρωζώνη θα παραμείνει στη σημερινή της μορφή ή εάν θα διαλυθεί με απρόβλεπτες συνέπειες».

Πηγή: Deutsche Welle