Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

“Εκχώρηση δημοσιονομικών αρμοδιοτήτων” από την Ελλάδα φέρεται να ζητά η Γερμανία

Comments Off on “Εκχώρηση δημοσιονομικών αρμοδιοτήτων” από την Ελλάδα φέρεται να ζητά η Γερμανία
“Εκχώρηση δημοσιονομικών αρμοδιοτήτων” από την Ελλάδα φέρεται να ζητά η Γερμανία

Eν όψει δεύτερου πακέτου στήριξης

Βερολίνο
Για παραχώρηση ορισμένων τουλάχιστον δημοσιονομικών αρμοδιοτήτων από την Ελλάδα προς ευρωπαϊκούς θεσμούς φέρεται να πιέζει το Βερολίνο, σύμφωνα με πηγές πoυ επικαλείται το Reuters, στο πλαίσιο των διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη εν όψει του δεύτερου πακέτου στήριξης.

«Υπάρχουν εσωτερικές συζητήσεις στο Eurogroup και προτάσεις, μία εκ των οποίων προέρχεται από τη Γερμανία, για το πώς θα αντιμετωπίζονται με εποικοδομητικό τρόπο προγράμματα στήριξης που βρίσκονται παρατεταμένα εκτός στόχων, για το εάν αυτό θα μπορεί να αγνοηθεί ή εάν πρέπει να πούμε ‘ως εδώ’» ανέφερε η πηγή.

Η ίδια πηγή δήλωσε ότι σύμφωνα με προτάσεις, ευρωπαϊκοί θεσμοί που ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα θα πρέπει να αναλάβουν «συγκεκριμένες αρμοδιότητες λήψης αποφάσεων» για τη δημοσιονομική πολιτική. «Αυτό θα μπορούσε να γίνει ακόμη αυστηρότερο μέσω εξωτερικής τεχνογνωσίας» συμπλήρωσε η πηγή.

Πηγή στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ζητώντας να μείνει ανώνυμη απέκλεισε να τέθηκαν υπόψη της ελληνικής κυβέρνησης τέτοιες προτάσεις στο επίπεδο του Eurogroup.

Στην ίδια κατεύθυνση, στο φύλλο των Financial Times της Παρασκευής γράφτηκε ότι η Γερμανία θέλει η Ελλάδα να εκχωρήσει την κυριαρχία της στη δημοσιονομική της πολιτική σε Ευρωπαίο επίτροπο πριν επωφεληθεί από ένα δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ένας επίτροπος που θα οριστεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης θα μπορεί να ασκεί βέτο σε αποφάσεις επί των δημοσιονομικών που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση.

«Η ενίσχυση του προϋπολογισμού πρέπει να συνοδεύεται από μια αυστηρή διοίκηση και ένα σύστημα ελέγχου» αναφέρει το κείμενο που επικαλείται η εφημερίδα και το οποίο εστάλη από το Βερολίνο στις πρωτεύουσες των άλλων χωρών της ευρωζώνης.

«Ενώπιον της απογοητευτικής μέχρι σήμερα προσαρμογής της, η Ελλάδα πρέπει να δεχτεί μια εκχώρηση της δημοσιονομικής της κυριαρχίας σε ένα ευρωπαϊκό κλιμάκιο για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα» εκτιμά η γερμανική κυβέρνηση.

Επιβεβαίωση του δημοσιεύματος

Ορισμένες χώρες της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, θέλουν έναν μόνιμο ευρωπαϊκό έλεγχο των δημοσιονομικών της Ελλάδας, δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή, στη Φρανκφούρτη.

«Υπάρχουν συνομιλίες και προτάσεις στους κόλπους της ευρωζώνης, εκ των οποίων μια της Γερμανίας για την ενίσχυση του ελέγχου των προγραμμάτων και των μέτρων στην Ελλάδα» τόνισε η ίδια πηγή, η οποία δεν κατονομάζεται, επιβεβαιώνοντας το σχετικό δημοσίευμα.

«Ομάδα ξένων εμπειρογνωμόνων (στην Ελλάδα) θα μπορούσε να καθοδηγείται από ευρωπαϊκούς θεσμούς και να έχει επίσης ορισμένες εξουσίες για τη λήψη αποφάσεων» πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Μπαράζ δηλώσεων από το Βερολίνο

Προς αυτή την κατεύθυνση δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο το μπαράζ δηλώσεων κορυφαίων Γερμανών υπουργών για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και το μέλλον της στην Ευρωζώνη.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε στην εφημερίδα Stuttgarter Zeitung ότι «ανακοινώσεις από την Ελλάδα είχαμε πολλές. Τώρα ήρθε η ώρα για την κυβέρνηση να δουλέψει.»

Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός νέου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, εάν προηγουμένως δεν υλοποιηθούν οι υπάρχουσες δεσμεύσεις.

Από την πλεευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, υπερασπίστηκε τη σκληρή στάση της χώρας του στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης.

«Εμείς οι Γερμανοί δεν περιμένουμε από κανέναν στην Ευρώπη περισσότερα απ’ όσα ζητούμε από τους πολίτες μας. Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε στους φορολογούμενους στη Γερμανία ότι πρέπει να κάνουν πράγματα, που άλλοι δεν θέλουν να κάνουν, ενώ ταυτόχρονα τους ζητούμε τα χρήματά τους».

«Δεν έχει νόημα» να δώσουμε περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα, ενώ «δεν ξέρουμε αν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί θα εφαρμοστούν πραγματικά» στην Αθήνα, υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ορισμού επιτρόπου για την Ελλάδα.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι «εάν η ελληνική κυβέρνηση τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τις οποίες έχουμε από κοινού συμφωνήσει, δεν τίθεται καν αυτό το ερώτημα».

Ο Γερμανός υπουργός εξήγησε ότι αναφερόταν στο μοντέλο των επιτρόπων των ομόσπονδων γερμανικών κρατιδίων, οι οποίοι «επιστρατεύονται» προκειμένου να βοηθήσουν τους δήμους, όταν υπάρχει πρόβλημα.

Διευκρίνισε πάντως ότι «υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε έναν δήμο και σε ένα κράτος», επισημαίνοντας ότι «πρέπει να ληφθούν υπόψη τα θέματα κυριαρχίας».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ