Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Εναρξη σεμιναρίου Εκπ/σης Προσωπικού φύλαξης μουσείων & Αρχαιολογικών Χώρων

Comments Off on Εναρξη σεμιναρίου Εκπ/σης Προσωπικού φύλαξης μουσείων & Αρχαιολογικών Χώρων
Εναρξη σεμιναρίου Εκπ/σης Προσωπικού φύλαξης μουσείων & Αρχαιολογικών Χώρων
ΔΙΑΒΑΣΤΕ  ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΠΟΤ ΓΙΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
ΥΠΠΟΤ: Εκπαίδευση για τους φύλακες των μουσείων που… δεν φτάνουν

Παύλ.Γερουλάνος και Ελευθ.Οικονόμου «εγκαινιάζουν» πρόγραμμα επιμόρφωσης για 2.000 φύλακες, αλλά όπως καταγγέλλουν οι αρχαιολόγοι το πρόβλημα είναι ο μικρός αριθμός τους.

Η πρόσφατη ληστεία στο Μουσείο της Ολυμπίας ανέδειξε σε διεθνές επίπεδο το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στα ελληνικά Μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους.

Από την Δευτέρα και για μία εβδομάδα οι 2.000 εργαζόμενοι στη φύλαξη μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, θα παρακολουθήσουν ένα εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με στόχο την αναβάθμιση του επιπέδου ασφάλειας των εγκαταστάσεων και των χώρων αυτών.

Τα ημερήσια σεμινάρια θα γίνουν σε 23 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, με επιμέλεια του υπουργείου Πολιτισμού και συνδρομή του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α) και της Ελληνικής Αστυνομίας, σε κατάλληλα εξοπλισμένες αίθουσες του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, των Αστυνομικών Υπηρεσιών και του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας, από εξειδικευμένο διδακτικό προσωπικό των φορέων αυτών.

Δεν είναι μόνο ανεκπαίδευτοι, είναι και λίγοι
Οι αρχαιολόγοι ωστόσο συνεχίζουν σταθερά να ζητούν κονδύλια για προσωπικό, ειδικά μετά την προκλητική ληστεία στο Μουσείο Ιστορίας Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας στην Ολυμπία, από όπου αφαιρέθηκαν περισσότερα από 70 εκθέματα ανεκτίμητης αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας.

Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνουν ότι «Οι κατεστραμμένες προθήκες του Παλαιού Μουσείου Ολυμπίας, λαβωμένες και άδειες, είναι εκεί για να θυμίζουν ότι η πολιτιστική κληρονομιά δεν μπορεί να αποτιμάται σε χρήμα. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει απευθυνθεί πολλές φορές με ηχηρά διαβήματα στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΤ, ενώ με συνεχείς ανακοινώσεις έχει επιστήσει την προσοχή για το θέμα της υποστελέχωσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και της αποψίλωσής της με οριζόντιες πολιτικές, όπως η εφεδρεία. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Την ίδια στιγμή που αυξάνονται οι λαθρανασκαφές σε όλη τη χώρα και τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι και οι Εφορείες Αρχαιοτήτων στενάζουν από τη δραματική έλλειψη προσωπικού, η πολιτική ηγεσία –κατά τις επιταγές της Τρόικας– ασχολείται με περικοπές ανθρώπινου δυναμικού και πιστώσεων στον πολιτισμό.

Οι άδειες προθήκες της Ολυμπίας βρίσκονται εκεί για να θυμίζουν στην Πολιτεία πως στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, ό,τι χάνεται είναι αναντικατάστατο τμήμα της εθνικής και της παγκόσμιας πολιτιστικής Κληρονομιάς. Όταν πρόκειται για τις διαχρονικές άυλες και υλικές αξίες του ελληνικού πολιτισμού που εμπνέουν και συγκινούν όλη την ανθρωπότητα, δεν δικαιούται κανείς να κάνει εκπτώσεις στο όνομα του Μνημονίου, της Τρόικας ή των όποιων πολιτικών επιδιώξεων».

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καλεί για το λόγο αυτό την ηγεσία του ΥΠΠΟΤ να λάβει άμεσα τα κατάλληλα μέτρα για την αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος ασφαλείας των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, με την ενίσχυση –σε προσωπικό και μέσα– της ασφάλειας και της φύλαξής τους. καθώς και με την επιμόρφωση του φυλακτικού προσωπικού και όλων των εργαζομένων σε αυτούς.