Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Ειδική εισφορά αλληλεγγύης και “κατ’ ευφημισμόν” εργαζόμενοι

Comments Off on Ειδική εισφορά αλληλεγγύης και “κατ’ ευφημισμόν” εργαζόμενοι
Ειδική εισφορά αλληλεγγύης και “κατ’ ευφημισμόν” εργαζόμενοι

ΕΠΙΚΑΙΡΗ  ΕΡΩΤΗΣΗ

15.11.2011

Προς τον κ. Υπουργό

Οικονομικών

Θέμα: «Ειδική εισφορά αλληλεγγύης και “κατ’ ευφημισμόν” εργαζόμενοι»

Την τελευταία διετία έχετε εισαγάγει σειρά μέτρων με τα οποία ενισχύονται οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις (ν. 3845/2010, 3846/2010, 3863/2010, 3899/2010) και που είχαν σαν αποτέλεσμα την αύξηση των θέσεων μερικής απασχόλησης κατά 52.000 (ποσοστό αύξησης 60%) και των θέσεων εκ περιτροπής απασχόλησης κατά 16.000 (ποσοστό 78%), το πρώτο εξάμηνο του 2011 σε σύγκριση με το 2009 (στοιχεία: ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ). Παράλληλα, δεν προβλέπεται κανένα αντισταθμιστικό μέτρο για τους εργαζόμενους, όπως επιδότηση του εργαζομένου κατά την περίοδο που τίθεται σε διαθεσιμότητα ή εκ περιτροπής απασχόληση, ώστε να εξασφαλίζεται ένα ελάχιστο επίπεδο μισθού.

Οι αποδοχές των εργαζόμενων που βρίσκονται σε καθεστώς τέτοιων εργασιακών σχέσεων είναι πολλές φορές κατώτερες και από εκείνες που θα ελάμβαναν ως επιδοτούμενοι άνεργοι από τον ΟΑΕΔ. Όμως, όντας όμηροι αυτών των συμβάσεων ούτε άνεργοι θεωρούνται, ούτε εργαζόμενοι είναι – γιατί δεν μπορεί να θεωρούνται εργαζόμενοι, άνθρωποι, που για 6 ή 9 μήνες, εργάζονται 1 φορά τη βδομάδα!

Και ερχόσαστε στη συνέχεια, με το Ν.3986/2011-άρθρο 29 να ζητήσετε από αυτούς, τους κατ’ ευφημισμόν εργαζόμενους, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, για εισοδήματα που είχαν το 2010. Από την υποχρέωση αυτή εξαιρέσατε τους μακροχρόνια άνεργους -εγγεγραμμένους στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, καθώς και όσους λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, ξεχνάτε όμως ότι υπάρχει και η νέα κατηγορία των “κατ’ ευφημισμόν” εργαζόμενων με μέσες αποδοχές (καθαρές) 350-450 ευρώ τον μήνα.

Με βάση τα παραπάνω

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ

Ποια συγκεκριμένα μέτρα θα λάβετε και μέσω ποιων μηχανισμών και υπηρεσιών ώστε να απαλλαχθούν οι χιλιάδες “κατ’ ευφημισμόν” εργαζόμενοι, που διαβιούν με εισοδήματα κατώτερα του επιδόματος ανεργίας, κατώτερα του ορίου φτώχειας, από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και κάθε άλλη τέτοιου είδους εισφορά-χαράτσι;

 Ο ερωτών βουλευτής

 

 Μιχάλης Κριτσωτάκης