Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Εδώ και τώρα απολύσεις στο Δημόσιο

Comments Off on Εδώ και τώρα απολύσεις στο Δημόσιο
Εδώ και τώρα απολύσεις στο Δημόσιο

Ποιοι είναι στο στόχαστρο –

Θρίλερ τη νύχτα με τον υπουργό να αποχωρεί από τη συνάντηση

– Δεν δέχονται την εφεδρεία οι τροϊκανοί ζητούν απολύσεις
– Πρώτοι για αποχώρηση όσοι υπηρετούν με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου
– 15.000 εκτός Δημοσίου μέσα στο 2012 θέλουν για αρχή οι δανειστές

Η νυχτερινή εμπλοκή δεν είναι διόλου τυχαία. Το γεγονός ότι έγινε διακοπή στις διαπραγματεύσεις δείχνει και το αδιέξοδο.
Ειδικά σε ότι έχει να κάνει με το Δημόσιο ουσιαστικά οι διαπραγματεύσεις βρήκαν… τοίχο.

Κάπως έτσι ήρθε η διακοπή. Ο υπουργός αποχώρησε και άφησε ανοιχτό το θέμα κλείνοντας με τους τροϊκανούς νέο ραντεβού για σήμερα.

Οι τροικανοί αμφισβητούν το χρονοδιάγραμμα των απολύσεων από το δημόσιο. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής το χρονοδιάγραμμα είχε ως εξής: Απομάκρυση 15.000 υπαλλήλων από το δημόσιο έως το τέλος του 2012 και 15.000 υπαλλήλων έως το 2015.

Ωστόσο η τρόικα φαίνεται να απαιτεί την απόλυση όλων των υπαλλήλων των οργανισμών που καταργούνται. Η θέση της κυβέρνησης είναι “οχι στις απολύσεις, ναι στη διαθεσιμότητα”.

Τη διαθεσιμότητα όμως οι δανειστές τη βλέπουν μόνο ως επιπρόσθετο μέτρο στις απολύσεις.

Την ίδια ώρα όμως έχουμε ένα σαφές μήνυμα από τον Αντώνη Σαμαρά που στη συνέντευξή του στην “Καθημερινή” μίλησε ανοιχτά για απολύσεις στο Δημόσιο.

Κύκλοι της κυβέρνησης μεταφράζουν τα λόγια Σαμαρά ως την πρόθεση της κυβέρνησης να αποχωρήσουν οι επίορκοι και όσοι βρίσκονται σε άδεια διαρκείας για διάφορους ιατρικούς λόγους.

Τα… νούμερα όμως δεν βγαίνουν με αυτόν τον τρόπο.

Κάποιοι λένε ότι οι υπάλληλοι αυτοί δεν είναι περισσότεροι από 3.000 το πολύ 5.000. Έτσι λείπου τουλάχιστον 10.000 υπάλληλοι.

Το σενάριο τώρα θέλει τους υπόλοιπους να αποχωρούν (όπως και να βαφτιστεί ο τρόπος) εντός των επόμενων μηνών ώστε να δεχθεί η τρόικα να κλείσει αυτό το θέμα και να βάλει την υπογραφεί της για τη δόση.

Πως θα επιλεγούν οι υπάλληλοι;

Παραμένει άγνωστο όμως στοχοποιούνται ήδη κάποιες κατηγορίες.

Πρώτοι μπαίνουν στο στόχαστρο εκείνοι που απασχολούνται στο Δημόσιο με συμβάσεις αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου.

Ποιοι από τους υπαλλήλους αυτής της κατηγορίας θα επιλεγούν;

Προφανώς εκείνοι που υπηρετούν σε φορείς και οργανισμούς που συγχωνεύονται ή κλείνουν καθώς η θέση τους θα καταργηθεί και η σύμβασή τους δεν έχει το συνταγματικό κόλλημα της μονιμότητας.

Στην περίπτωση που η τρόικα επιμείνει δεν αποκλείεται όμως να δούμε να οδεύουν προς απόλυση με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και υπάλληλοι που υπηρετούν σε όλο το φάσμα του δημοσίου τομέα με αντίστοιχες συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου,
δηλαδή σε ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και ΔΕΚΟ

Απόσπασμα συνέντευξης Πρωθυπουργού στην Καθημερινή

– Η διαθεσιμότητα των 15.000 δημοσίων υπαλλήλων είναι αποφασισμένη;

– Μιλάμε για μέτρα που δεν παραβιάζουν το Σύνταγμα, γιατί προηγείται η κατάργηση των οργανικών θέσεων μέσα από συγχωνεύσεις ή καταργήσεις δημοσίων φορέων. Μιλάμε ακόμα για άτομα που κατά κανόνα δεν έχουν περάσει από ΑΣΕΠ. Μιλάμε για άλλους που έχουν ήδη κατηγορηθεί για παραπτώματα, οι υποθέσεις έχουν τελεσιδικήσει, αλλά οι υπεύθυνοι έχουν πέσει πολύ «στα μαλακά». Ή για άλλες περιπτώσεις ατόμων που βρέθηκαν ή δήλωσαν τα ίδια «ακατάλληλα», αλλά παραμένουν στην υπηρεσία! Και που πάντως, ακόμα και στη διαθεσιμότητα θα παίρνουν πάνω από τον μισό μισθό τους για ένα χρόνο. Αρα δεν θα βρεθούν στην ανεργία, από τη μία μέρα στην άλλη. Δεν μπορούμε να υποχρεωνόμαστε να κόβουμε μισθούς και συντάξεις, ενώ κρατάμε υπεράριθμους και ακατάλληλους στο Δημόσιο, τη στιγμή που στον ιδιωτικό τομέα έχει εκτοξευθεί η ανεργία. Αυτό το «σπυρί» έπρεπε πια να «σπάσει». Και το κάνουμε με τον πιο ήπιο τρόπο. Αλλά το κάνουμε…