Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Εγκύκλιος για την κινητικότητα

0 σχόλια
Εγκύκλιος για την κινητικότητα

Έγγραφο – εγκύκλιος της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη, ορίζει διαδικαστικά – εργασιακά θέματα, τόσο ήδη υπηρετούντων στο Δημόσιο, όσο και νεοπροσλαμβανομένων, στο πλαίσιο τού από 2 Δεκεμβρίου 2016 δημοσιευθέντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως νόμου για την “κινητικότητα” (v.4440/2016).

Με την Εγκύκλιο διευκρινίζονται καταρχάς οι μεταβατικές διατάξεις του νόμου 4440/2016, σύμφωνα με τις οποίες υπάλληλοι που υπηρετούν ως αποσπασμένοι σε άλλους φορείς, μπορούν ύστερα από γνώμη του αρμόδιου υπηρεσιακού συμβουλίου να μεταταχθούν στο φορέα που υπηρετούν. Με τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στους αποσπασμένους υπαλλήλους να ενταχθούν οργανικά στους φορείς που απασχολούνται και παρέχουν τις υπηρεσίες του. Η ίδια πρόβλεψη θεμελιώνεται και για υπαλλήλους των οποίων η απόσπαση βρίσκεται ήδη σε διαδικασία ολοκλήρωσης.

Στην παρούσα Εγκύκλιο ρυθμίζονται και άλλα ζητήματα, όπως η υποχρέωση της Διοίκησης να ελέγχει αυτεπαγγέλτως τα δικαιολογητικά των νεοδιοριζόμενων υπαλλήλων, εντός προθεσμίας τριών (3) μηνών, ο υπολογισμός του χρόνου υπηρεσίας σε επιλαχόντες του πανελλήνιου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του έτους 1995, οι οποίοι διορίστηκαν κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 2738/1999 στη βαθμολογική και μισθολογική τους εξέλιξη, η δυνατότητα υποψηφίου που δεν έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις να συμμετέχει σε διαδικασία διαγωνισμού διορισμού στο Δημόσιο, υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι το διορισμό του θα τις έχει εκπληρώσει, ζητήματα προκήρυξης θέσεων Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων, προσλήψεων προσωπικού, καθώς και θέματα προσοντολογίου.

Τέλος, με την παρούσα Εγκύκλιο διευκρινίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις, σύμφωνα με τις οποίες χορηγείται σε γονείς δημοσίους υπαλλήλους η άδεια για την ασθένεια τέκνου, η οποία κατοχυρώθηκε για πρώτη φορά με τις διατάξεις του Ν. 4440/2016.

Ειδικότερα, σε κυριότερα θέματα εξ’ αυτών:

1. Τακτικοί υπάλληλοι δημοσίων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των Ανεξάρτητων Αρχών, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού και Ν.Π.Ι.Δ. που ανήκουν στη Γενική Κυβέρνηση, όπως εκάστοτε οριοθετείται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, οι οποίοι κατά την έναρξη ισχύος του νόμου, 2.12.2016, είναι αποσπασμένοι με γενικές ή ειδικές διατάξεις, σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των Ανεξάρτητων Αρχών, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού, δύνανται να μεταταχθούν, με αίτησή τους, στην υπηρεσία που είναι αποσπασμένοι, μετά από γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου της υπηρεσίας υποδοχής, εφόσον αυτό υφίσταται.

2. Τακτικοί υπάλληλοι δημοσίων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των Ανεξάρτητων Αρχών, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού και Ν.Π.Ι.Δ. που ανήκουν στη Γενική Κυβέρνηση όπως εκάστοτε οριοθετείται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης και αποσπώνται σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των Ανεξάρτητων Αρχών, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού, μετά από ανακοίνωση – πρόσκληση που εκδόθηκε πριν από τις 2.12.2016, δύνανται να μεταταχθούν μέχρι 30.6.2017 στην υπηρεσία που αποσπώνται, κατόπιν αίτησής τους που υποβάλλεται μέχρι 30.4.2017.

3. Στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων του Κεφαλαίου Α΄ του ν. 4440/2016 δεν υπάγονται οι αποσπάσεις υπαλλήλων σε θέσεις προϊσταμένων οποιουδήποτε επιπέδου άλλων υπηρεσιών από αυτές, στις οποίες ανήκουν οργανικά, εφόσον η απόσπαση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και σε κάθε περίπτωση για όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους ως προϊσταμένων στις υπηρεσίες αυτές, αποτελεί συνέπεια επιλογής ή κρίσης από αρμόδιο μονομελές ή συλλογικό όργανο.

Σε κάθε περίπτωση δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν και οι υπάλληλοι που πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 18, αλλά υπηρετούν σε φορείς στους οποίους δεν έχουν εκδοθεί οι οικείες οργανικές διατάξεις, ωστόσο προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της μετάταξης είναι η έκδοση οργανισμού.

4. Οι Υπηρεσίες υποχρεούνται εντός προθεσμίας τριών (3) μηνών μετά τη δημοσίευση της πράξεως διορισμού ή προσλήψεως του προσωπικού που προσλαμβάνεται σύμφωνα με τις προαναφερόμενες διατάξεις να διενεργούν υποχρεωτικά αυτεπάγγελτο έλεγχο της γνησιότητας των δικαιολογητικών που έχει υποβάλει ο υποψήφιος και τα οποία είναι απαραίτητα για το διορισμό/ πρόσληψή του ή επηρεάζουν οπωσδήποτε την κατάταξή του κατά τη διαδικασία του διορισμού/πρόσληψης ή τη βαθμολογική και μισθολογική κατάταξή του μετά τον διορισμό/ πρόσληψη.