Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Εβαλαν το ευρώ στην κάλπη του Γιώργου

Comments Off on Εβαλαν το ευρώ στην κάλπη του Γιώργου
Εβαλαν το ευρώ στην κάλπη του Γιώργου

ΜΕΡΚΕΛ, ΣΑΡΚΟΖΙ ΚΑΙ ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΑΝ ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΟΤΗΤΑ ΤΙΣ ΑΚΡΟΒΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες Ανγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί, από κοινού με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τους εκπροσώπους της Ε.Ε., Μπαρόζο, Ρόμπαϊ και Γιουνκέρ, κατέστησαν σαφές με όλους τους αυστηρούς τρόπους στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου ότι εφόσον επιμένει στη διενέργεια δημοψηφίσματος:

 1  Αναστέλλεται η καταβολή της 6ης δόσης του δανείου της τρόικας μέχρις ότου η Ελλάδα κυρώσει το σύνολο των αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου της συνόδου κορυφής για την Ελλάδα.

Απαιτούν τη διενέργεια του ελληνικού δημοψηφίσματος -αν αυτό γίνει- το ταχύτερο δυνατόν, ορίζοντας καταρχήν την ημερομηνία της 5ης Δεκεμβρίου.

Απαιτούν εκ των προτέρων τη θετική έκβαση του δημοψηφίσματος, υπέρ του ευρώ και την ευρεία συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων επ’ αυτού.

Ο Γ. Παπανδρέου στη μακρά και επείγουσα μίνι σύσκεψη χθες στις Κάνες σφυροκοπήθηκε ανελέητα από το γαλλογερμανικό άξονα όσο και από την Κριστίν Λαγκάρντ και αυτό φάνηκε καθαρά στις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, στις οποίες απλώς επανέλαβε τις δηλώσεις Μέρκελ – Σαρκοζί, που είχαν τελειώσει λίγο πριν.

Ετσι ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε με τα δικά του λόγια στα αγγλικά:

* το δημοψήφισμα θα διενεργηθεί το ταχύτερο δυνατόν στις 4 Δεκεμβρίου.

* εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι ο λαός θα εκφράσει με μεγάλη πλειοψηφία το «ναι» υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ.

* δεσμεύτηκε στην εφαρμογή των αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου.

Ετσι, ο γαλλογερμανικός άξονας, με το σαφές τελεσίγραφο προς τον πρωθυπουργό, αλλά και ο ίδιος με τις δηλώσεις του… προδιέγραψαν επακριβώς την απάντηση του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα, ακυρώνοντας επί της ουσίας την πολιτική ενέργεια της κυβέρνησης.

Το σοβαρότερο εξ όλων είναι ότι οι εταίροι, αλλά και το ΔΝΤ αφαίρεσαν από τον κ. Παπανδρέου και το ελάχιστο περιθώριο να ορίσει ο ίδιος, ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, το ακριβές περιεχόμενο αλλά και το χρόνο του δημοψηφίσματός του, αφήνοντας ακόμα και αμφιβολίες αν αυτό θα διενεργηθεί τελικώς.

Ο γαλλογερμανικός άξονας, μαζί με το ΔΝΤ και τους θεσμικούς ηγέτες της Ε.Ε. συνεδρίασαν χθες το βράδυ κεκλεισμένων των θυρών, πριν δεχτούν τον κ. Παπανδρέου για να ακούσουν τις αιτιολογίες τους σχετικά με το δημοψήφισμα.

Στις δηλώσεις τους τις πρώτες πρωινές ώρες, όχι μόνον η κ. Α. Μέρκελ, αλλά για πρώτη φορά ο πρόεδρος Σαρκοζί εκφράστηκαν με απόλυτη αυστηρότητα απέναντι στον κ. Παπανδρέου και την Ελλάδα, απαιτώντας από την ελληνική κυβέρνηση, την αντιπολίτευση, αλλά τελικώς και από τους Ελληνες πολίτες να σεβαστούν απολύτως τις αποφάσεις της ευρωζώνης και της Ε.Ε. και κυρίως να τις υλοποιήσουν. Διαφορετικά άφησαν σαφώς να εννοηθεί ότι η Ελλάδα θα αναζητήσει την τύχη της εκτός ζώνης του ευρώ.

Ο απόλυτος μοχλός πίεσης προς την Ελλάδα είναι η αναστολή της καταβολής των 8 δισ. ευρώ της 6ης δόσης του δανείου, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα στη στάση πληρωμών και πτώχευσης μέχρι το Δεκέμβριο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίστηκαν πεπεισμένοι ότι το δημοψήφισμα του κ. Παπανδρέου θα αφορά την παραμονή ή όχι της Ελλάδας μέσα στο ευρώ, κάτι που δεν είχε διευκρινίσει ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας την απόφασή του για το δημοψήφισμα.

Αντιτίθεται στο δημοψήφισμα ο Ευάγγελος Βενιζέλος

«Η θέση της Ελλάδας μέσα στο ευρώ είναι μια ιστορική κατάκτηση της χώρας που δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Το κεκτημένο αυτό του ελληνικού λαού δεν μπορεί να εξαρτηθεί από την διεξαγωγή δημοψηφίσματος” αυτό είπε σε δήλωση που εξέδωσε αμέσως μετά την επιστροφή του στις 4:45 τα ξημερώματα από τις Κάννες ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη της άμεσης και χωρίς καθυστέρησης εφαρμογής της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εξέδωσε την ανακοίνωση μόλις επέστρεψε στην Αθήνα από τις Κάννες στις 4.45 σήμερα το πρωί.

Στην ανακοίνωση επισημαίνει ότι “αυτό που προέχει, χωρίς καμία περίσπαση ή καθυστέρηση, είναι να εκταμιευτεί η έκτη δόση, όπως αποφασίστηκε στο Eurogroup της 26ης Οκτωβρίου, μετά από δέκα ώρες μάχης”.

“Η χώρα πρέπει να νιώσει ασφαλής και σταθερή κι αυτό είναι η πρώτη προϋπόθεση για να είναι πράγματι ασφαλής και σταθερή. Οι ελληνικές τράπεζες είναι απόλυτα διασφαλισμένες ως αναπόσπαστο τμήμα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Αυτό προέκυψε καθαρά χθες το βράδυ από τη συζήτηση στις Κάννες” πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος και είπε πως “το επόμενο βήμα είναι η ενεργοποίηση, πριν το τέλος του έτους, του νέου προγράμματος στήριξης που δίνει στην Ελλάδα επιπλέον 130 δισ. ευρώ και οδηγεί σε μείωση του δημόσιου χρέους μας κατά περίπου 100 δισ. Η ολοκλήρωση αυτών των διαδικασιών είναι εθνικό πρόταγμα”.

“Βγήκα από το νοσοκομείο και πήγα στις Κάννες γιατί θεωρώ ότι αυτό ήταν εθνικό καθήκον. Έχοντας την άμεση εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στην Ευρώπη και διεθνώς, οφείλω να πω στον ελληνικό λαό την πλήρη και απλή αλήθεια: Αν θέλουμε να προστατεύσουμε τη χώρα, πρέπει υπό συνθήκες εθνικής ενότητας και πολιτικής σοβαρότητας και συναίνεσης, να εφαρμόσουμε χωρίς καθυστέρηση την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου. Τώρα, το ταχύτερο δυνατό”.

Ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε για άλλη μια φορά τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως τη Ν.Δ. να κρατήσουν θετική στάση γιατί όπως εκτίμησε κάτι τέτοιο ενδυναμώνει τη θέση της Ελλάδας στο εξωτερικό.

“Προς την κατεύθυνση αυτή δεν αρκούν όμως οι κινήσεις της Κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Όλα όσα γίνονται και λέγονται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αφορούν εξίσου και την αντιπολίτευση, ιδίως την αξιωματική, που είναι αποδέκτης των ίδιων ισχυρών μηνυμάτων από τις Κάννες και η στάση της οποίας, εάν ήταν θετική, θα λειτουργούσε ως εγγύηση για τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας, ενώ όταν είναι αρνητική θίγει καίρια την αξιοπιστία αυτή με σοβαρό κόστος για τον Έλληνα πολίτη. Το ζήτημα δεν είναι οι πολιτικοί συσχετισμοί στο εσωτερικό της χώρας και το μέλλον προσώπων και κομμάτων, αλλά η σωτηρία και η ανόρθωση της χώρας μέσα από τη μόνη εφικτή διαδικασία που περιλαμβάνεται στην απόφαση της 26ης Οκτωβρίου».