Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Δύο ελληνικές ταινίες… αλώνουν τα κινηματογραφικά φεστιβάλ

Comments Off on Δύο ελληνικές ταινίες… αλώνουν τα κινηματογραφικά φεστιβάλ
Δύο ελληνικές ταινίες… αλώνουν τα κινηματογραφικά φεστιβάλ

Η μικρού μήκους «Περούκα» και η ελληνοτουρκική παραγωγή «Casus Belli» συνεχίζουν να αποσπούν διεθνείς διακρίσεις

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η μικρού μήκους ταινία «Casus Βelli» του Γιώργου Ζώη προβλήθηκε στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μικρού μήκους του Φεστιβάλ Βενετίας αποσπώντας θετικότατα σχόλια από τον Τύπο. Η διεθνής καριέρα της εντεκάλεπτης ταινίας (που προβάλλεται αυτές τις ημέρες στις ελληνικές αίθουσες μαζί με το «Αttenberg» της Αθηνάς Ραχήλ-Τσαγγάρη ) συνεχίζεται.

Οπως μας ενημέρωσε χθες  (3/1/ 2011) ο σκηνοθέτης, το «Casus Βelli» επιλέχθηκε για το επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του 33ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Κλερμόν Φεράν αλλά και για το Φεστιβάλ του Ρότερνταμ που ξεκινάει στις αρχές του Φεβρουαρίου. Η επιλογή στο Κλερμόν Φεράν είναι ιδιαιτέρως σημαντική διότι το συγκεκριμένο φεστιβάλ θεωρείται το σπουδαιότερο για ταινίες μικρού μήκους στην Ευρώπη. Συνολικά επιλέχθηκαν 78 ταινίες για το διαγωνιστικό πρόγραμμα, ανάμεσα σε 5.362 που δήλωσαν συμμετοχή. Πριν από λίγο καιρό το «Casus Βelli» ταξίδεψε στο επίσημο διαγωνιστικό του 48ου Διεθνούς Φεστιβάλ της Γκιγιόν, όπου προβάλλονται διακεκριμένα φιλμ, τα οποία έχουν περάσει από μεγάλα φεστιβάλ του κόσμου (Κάννες, Βενετία, Λοκάρνο κ.λπ.). Σαν να μην έφτανε όλη αυτή η… φεστιβαλική επιτυχία, το «Casus Βelli» αγοράστηκε επίσης από το Canal+ για να προβληθεί στη γαλλική τηλεόραση.

Εν τω μεταξύ, μια άλλη ταινία, μεγάλου μήκους αυτή τη φορά και ελληνοτουρκικής συμπαραγωγής, η «Περούκα» του Ταϊφούν Πιρσελίμογλου ταξιδεύει ξανά στην Τουρκία κερδίζοντας περισσότερα βραβεία. Μετά το βραβείο ΝΕΤΡΑC στο διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ του Αλμάτι στο Καζακστάν αλλά και το βραβείο καλύτερης φωτογραφίας στην Αττάλεια πριν από δύο μήνες, η επιτυχημένη διαδρομή της «Περούκας» συνεχίστηκε στο 16ο κινηματογραφικό φεστιβάλ «Festival on Weels» που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες του 2010, επίσης στην Τουρκία (σκοπός του συγκεκριμένου φεστιβάλ είναι η διάδοση του τουρκικού κινηματογράφου σε όλη τη χώρα). Η «Περούκα» απέσπασε το ειδικό βραβείο της επιτροπής, η οποία αναφέρθηκε στο «καινοτόμο αφηγηματικό και θαρραλέο στυλ που προσπαθεί να εισάγει στον τουρκικό κινηματογράφο, το οποίο επικεντρώνεται στα πάθη και στις εμμονές με έναν ιδιαίτερα εσωτερικό τρόπο».

Η «Περούκα» θα συνεχίσει την πορεία της στα κινηματογραφικά φεστιβάλ ανά τον κόσμο και το 2011. Δεν θα δώσει ωστόσο το «παρών» στο φεστιβάλ Fajr της Τεχεράνης τον προσεχή Φεβρουάριο, παρ΄ ότι είχε ήδη ανακοινωθεί. Οι δημιουργοί της ταινίας απέχουν από το φεστιβάλ ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την πρόσφατη απόφαση του ιρανικού δικαστηρίου κατά του σκηνοθέτη Τζαφάρ Παναχί και του παραγωγού Μοχάμεντ Ρεσούλοφ . Ο Ταϊφούν Πιρσελίμογλου και οι παραγωγοί της «Περούκας» δηλώνουν με αυτό τον τρόπο τη συμπαράστασή τους στους δύο δημιουργούς.

Πηγή: Το Βήμα