Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

ΗΣΑΠ: Δικαστική μάχη απειλεί τα έργα

Comments Off on ΗΣΑΠ: Δικαστική μάχη απειλεί τα έργα
ΗΣΑΠ: Δικαστική μάχη απειλεί τα έργα

Στο έλεος δικαστικής διαμάχης φαίνεται ότι θα βρεθούν τα έργα αναβάθμισης του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, καθώς μετά την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων από τους πολυθεϊστές, που οδήγησαν σε πάγωμα των έργων, η εταιρεία αντεπιτίθεται και αυτή διά της δικαστικής οδού. Την περασμένη Παρασκευή το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας εξέδωσε διαταγή για προσωρινή παύση των εργασιών κατάχωσης του Βωμού των 12 Θεών μέχρι την εκδίκαση της κύριας αίτησης των ασφαλιστικών μέτρων.

Σήμερα προσφεύγουν οι ΗΣΑΠ στα δικαστήρια ζητώντας την ανάκληση της παραπάνω απόφασης με στόχο να συνεχιστούν τα έργα, τα οποία έχουν ήδη τεθεί εκτός χρονοδιαγράμματος.

Την ίδια στιγμή η εταιρεία ζητεί την επίσπευση της δικασίμου για την κύρια αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, η οποία έχει οριστεί για τις 2 Αυγούστου. Σε αντίθετη περίπτωση τα έργα στο τμήμα του ηλεκτρικού στο Θησείο θα παγώσουν μέχρι την οριστική εκδίκαση της υπόθεσης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία των ΗΣΑΠ θα επικαλεστεί εθνικό συμφέρον και οικονομικούς λόγους προκειμένου να πετύχει την αναστολή της απόφασης.

Ωστόσο, ακόμη και εάν δικαιωθεί η εταιρεία στα δικαστήρια και πετύχει την αναστολή της διαταγής, για προσωρινή παύση των εργασιών κατάχωσης του Βωμού των 12 Θεών, οι πολυθεϊστές έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν εκ νέου στα δικαστήρια καταθέτοντας και πάλι ασφαλιστικά μέτρα.

Γεγονός πάντως παραμένει ότι τα έργα αναβάθμισης της γραμμής συνεχίζονται εδώ και τρία χρόνια με τον χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσής τους να γίνεται πιο αβέβαιος από ποτέ. Υπενθυμίζεται ότι τα έργα ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2008 και οι πρώτες καθυστερήσεις παρατηρήθηκαν ήδη στο τέλος του 2009, για τις οποίες δεν δόθηκε ποτέ επίσημη απάντηση.

Τρία χρόνια αργότερα η ευθύνη αποδίδεται στα αρχαιολογικά ευρήματα και το μπαλάκι των ευθυνών επιρρίπτουν οι υπεύθυνοι του έργου στην αρχαιολογική υπηρεσία, ενώ η τρέχουσα δικαστική διαμάχη θα παρατείνει ακόμη περισσότερο το ενδεχόμενο κυκλοφορίας του συνόλου του δικτύου των ΗΣΑΠ. Το περασμένο καλοκαίρι η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών δήλωνε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2010, ωστόσο τέσσερις μήνες αργότερα, παραμένει άγνωστη η ακριβής ημερομηνία παράδοσής του.

Στην παρούσα φάση εκκρεμεί το έργο της ανακαίνισης της σήραγγας στο τμήμα «Αττική» – «Μοναστηράκι» και η διαδρομή καλύπτεται με λεωφορειακές γραμμές.

Στελέχη των ΗΣΑΠ υποστηρίζουν ότι δεν αποκλείεται να δοθεί στην κυκλοφορία στο τέλος Ιουνίου το τμήμα «Μοναστηράκι – Ομόνοια» έστω και μονοδρομημένο, χωρίς δηλαδή παράλληλη ροή και από τις δύο κατευθύνσεις. Την ίδια στιγμή όμως μέλη της κίνησης πολιτών που διαμένουν στην περιοχή της πλατείας Βικτωρίας υποστηρίζουν ότι ενημερώθηκαν από τη διοίκηση της εταιρείας ότι ίσως λειτουργήσει και ο σταθμός «Βικτώρια» τον Ιούνιο.

Επίσης, οι κάτοικοι επισημαίνουν ότι στελέχη των ΗΣΑΠ τους παρότρυναν, εμμέσως, να προχωρήσουν σε κινήσεις διαμαρτυρίας (ζητούν την άμεση επαναλειτουργία του σταθμού «Βικτώρια», αλλά και τη δρομολόγηση λεωφορειακών γραμμών μέχρι να ανοίξει ο σταθμός) ώστε να μπορεί η εταιρεία να αξιοποιήσει τις κινήσεις αυτές ως μοχλό πίεσης στη δικαστική διαμάχη με τους πολυθεϊστές.
Πηγή: Καθημερινή