Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Δελτίο Τύπου Δημοκρατικής Συνεργασίας

0 σχόλια
Δελτίο Τύπου Δημοκρατικής Συνεργασίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα 9/12/2014

Τα τελευταία χρόνια στα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους υπάρχουν δραματικές ελλείψεις μόνιμου φυλακτικού προσωπικού. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με την επιλογή της πολιτικής ηγεσίας να παραμένουν τα Μουσεία και οι Αρχαιολογικοί χώροι επισκέψιμοι για το κοινό όσον το δυνατόν περισσότερες ώρες, έχουν οδηγήσει σε πρόχειρες λύσεις προκειμένου να καλυφθούν τα κενά. Μετακινούνται βίαια οι Αρχαιοφύλακες ώστε να ενισχυθούν κάποιοι Αρχαιολογικοί  χώροι, αδιαφορώντας  αν ταυτόχρονα αποδυναμώνεται η ασφάλεια άλλων και παραδίδονται ως βορά στις ορέξεις των αρχαιοκαπήλων.

Αυτή τη στιγμή εργάζονται περίπου 1600 αρχαιοφύλακες σε 400 και πλέον επισκέψιμους Αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία ενώ υπάρχουν περίπου 1000 αποθήκες  αρχαιοτήτων, κτήρια, οικόπεδα, αφύλακτοι αρχαιολογικοί χώροι κ.α.. Σύμφωνα με μελέτη του ΥΠΠΟΑ και της  Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) οι ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό ανέρχονται σε 4000 αρχαιοφύλακες.

Η κινητικότητα των υπαλλήλων συνεπάγεται ελλιπή φύλαξη και κινδύνους για την ασφάλειά των εκθεμάτων και των μνημείων από πιθανές κλοπές, φθορές και βεβηλώσεις, ενώ παράλληλα διαταράσσει την εύρυθμη λειτουργία των Μουσείων & των Αρχαιολογικών Χώρων και την συντονισμένη και ασφαλή διαχείριση των επισκεπτών, η προσέλευση των οποίων σύμφωνα με όλα τα επίσημα στοιχεία αυξάνεται εντυπωσιακά. Συγκεκριμένα: αραιώνουν επικίνδυνα οι θέσεις φύλαξης, κλείνουν ταμεία έκδοσης εισιτηρίων και πληροφόρησης του κοινού, κλείνουν είσοδοι ΑΜΕΑ -αίθουσες Μουσείων- εκθέσεις με μεγάλη απήχηση στο κοινό.

Ενώ λοιπόν η Πολιτική ηγεσία γνωρίζει όλα τα παραπάνω, με νέα απόφαση δική της και της Γενικής Διευθύντριας Αρχαιοτήτων κ. Κόρκα, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της νέας Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, μετακινούνται για πολλοστή φορά αρχαιοφύλακες από τον Αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς και των πέριξ αυτής χώρων, προς την Ακρόπολη. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται εκλεγμένο μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΥΦΑ, με την παράταξη της Δημοκρατικής συνεργασίας. Στόχος τους είναι να μας φιμώσουν και να μας τρομοκρατήσουν προκειμένου να μην μπαίνουμε εμπόδιο στα σχέδιά τους.

Οι  σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, οι έντεχνες μετακινήσεις και διώξεις υπαλλήλων οδηγούν στην αποδυνάμωση των Αρχαιολογικών Χώρων και των Μουσείων και στην παράδοση της φύλαξης τους σε ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας, με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται για την Πολιτιστική μας κληρονομιά.

Η μόνη λύση είναι να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού ώστε να  προλάβουμε κι άλλα δυσάρεστα γεγονότα, όπως η κλοπή του Ολυμπιακού Μουσείου στην Αρχαία Ολυμπία κ.α και παράλληλα να είμαστε πανέτοιμοι και έγκαιρα οργανωμένοι για να παρέχουμε ποιοτικές υπηρεσίες στους επισκέπτες της επερχόμενης τουριστικής περιόδου.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΩΝ