Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Για τις απολύσεις: Οι Υπουργοί να βρουν ποιοί περισσεύουν

Comments Off on Για τις απολύσεις: Οι Υπουργοί να βρουν ποιοί περισσεύουν
Για τις απολύσεις: Οι Υπουργοί να βρουν ποιοί περισσεύουν

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έχει λόγο για αμιγώς διοικητικά θέματα, αλλά οι Υπουργοί είναι εκείνοι που μπορούν να αξιολογήσουν, επί της ουσίας, τους Οργανισμούς τους, είπε η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου μεταξύ άλλων σε σημερινή της συνέντευξη τονίζοντας πως στο τελευταίο κυβερνητικό συμβούλιο Μεταρρύθμισης δόθηκε κατεύθυνση από τον πρωθυπουργό στους υπουργούς, να υπάρξουν άμεσα προτάσεις σχετικά με τους Οργανισμούς που εποπτεύουν και στους οποίους υπάρχουν πλεονάσματα.

Μιλώντας στη πρωινή εκπομπή του Mega η κ. Χριστοφιλοπούλου πρόσθεσε ακόμη πως το μέτρο της κινητικότητας αφορά μόνο στο 4% των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί το πρώτο «κύμα» κινητικότητας, από το οποίο υπάρχουν ήδη πολλές κατηγορίες που επανατοποθετούνται, ενώ όπως είπε οι αποχωρήσεις από το δημόσιο θα προέλθουν από υπαλλήλους με πειθαρχικά παραπτώματα, με πλαστά δικαιολογητικά, καθώς και από την συγχώνευση – αναδιάρθρωση Οργανισμών και Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, και ένα μόνο μέρος θα προέρχεται από υπαλλήλους που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας:  »Θα επιμείνουμε, στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, να προσμετρηθούν στις αποχωρήσεις, οι συμβασιούχοι που απασχολούνται μέσω προσωρινών διαταγών, διότι πρόκειται για υπαλλήλους που είναι σε ένα «οιωνεί» καθεστώς αορίστου χρόνου. Με βάση αυτή την ιδιότητα, οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης έχουν βάσιμα ερείσματα», συμπλήρωσε η υφυπουργός, η οποία υπογράμμισε ότι στόχος του υπουργείου είναι να αποσυνδεθεί η διαθεσιμότητα από την κινητικότητα, προκειμένου να αποτελέσει ένα σοβαρό εργαλείο για την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα.

Αναφορικά με τη «Διαύγεια», η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης γνωστοποίησε πως από το 2010 που εφαρμόστηκε η Διαύγεια, έχουν αναρτηθεί 9.755.848 αποφάσεις, ενώ οι αναρτήσεις, τις εργάσιμες ώρες αιχμής, ξεπερνούν τις 2.000, τις 14.000 κάθε ημέρα και τις 280.000 κάθε μήνα: «Με το νομοσχέδιο του Υπουργείου, που ξεκίνησε σήμερα να συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής, γίνεται ακόμα πιο αποτελεσματική. Κάθε πράξη που εκδίδεται, δεν μπορεί να ισχύσει, αν δεν αναρτηθεί στη Διαύγεια. Επιπλέον, ο πολίτης μπορεί να επικαλείται τα αναρτημένα έγγραφα στις συναλλαγές του με δημόσιες υπηρεσίες, χωρίς να απαιτείται η επικύρωσή τους». Επιπροσθέτως, στη νέα «Διαύγεια», που θα εφαρμοστεί πιλοτικά από τον Ιανουάριο του 2014, θα υπάρχει μηχανή αναζήτησης  και  δυνατότητα διαδραστικότητας, δηλαδή θα μπορούν οι πολίτες και οι φορείς να συμμετέχουν με τα δικά τους σχόλια, είπε η κ. Χριστοφιλοπούλου.