Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Για τη δόση μας: στα 350 ο μισθός, απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις και νέα μέτρα

Comments Off on Για τη δόση μας: στα 350 ο μισθός, απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις και νέα μέτρα
Για τη δόση μας: στα 350 ο μισθός, απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις και νέα μέτρα

Σωρεία πιέσεων και εκβιασμών από τους δανειστές ,στους οποίους η μνημονιακή συγκυβέρνηση δεν δείχνει την ικανότητα ούτε την διάθεση να πει “όχι”,με όπλο την έγκριση της δόσης των 8.1 δισ. ευρώ.
Στο τραπέζι έχει πέσει η μείωση, ακόμα σε πιο χαμηλά επίπεδα, του κατώτατου μισθού προκαλώντας οργή στο λαό και τον κόσμο της εργασίας. 

Ισχυρούς τριγμούς θα προκαλέσει η απαίτησή της τρόικα για ουσιαστική μείωση του ορίου του κατώτατου μισθού, παρά τις διαβεβαιώσεις που έδινε ο αρμόδιος Υπουργός κ. Βρούτσης πριν από δύο μέρες.Ο Γ. Στουρνάρας έχει ήδη συζητήσει το θέμα με την τρόικα και έχει επιλεγεί μία μεθόδευση που θα παραπέμπει σε ένα μοντέλο ελαστικής εργασίας, το λεγόμενο mini jobs (θα προβλέπεται, σύμφωνα με πληροφορίες, 350 ευρω μισθός χωρίς κανένα ασφαλιστικό δικαίωμα). Δηλαδή τυπικά θα παραμένει το κατώτατο όριο μισθών στα 585 ευρώ, αλλά αφού θα υπάρχει αυτή η νέα μορφή ελαστικής εργασίας είναι βέβαιο ότι καταργείται στην πράξη.
H κατάργηση του κατώτατου μισθού και η μεγαλύτερη ελαστικοποίηση των μορφών εργασίας πραγματοποιείται με το έωλο πρόσχημα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας.
Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι πηγές του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με δημοσιογραφικούς κύκλους, έχουν περάσει μήνυμα, εντέχνως και ατύπως, σε Γερμανούς επιχειρηματίες να μην βιαστούν να επενδύσουν τώρα στην Ελλάδα, αφού στο άμεσο μέλλον οι συνθήκες για αυτούς θα είναι ακόμα περισσότερο ευνοϊκές.

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΤΡΟΙΚΑΣ
Απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις και πιθανά νέα δημοσιονομικά μέτρα ξανά στο τραπέζι κυβέρνησης – τρόικας, οι εκπρόσωποι της οποίας θα είναι στην Αθήνα σήμερα Δευτέρα.

ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΑΤΖΕΝΤΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΤΡΟΪΚΑΣ
Το απόγευμα της Δευτέρας (1/7) οι εκπρόσωποι της τρόικα θα έχουν συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Νωρίτερα ο Γιάννης Στουρνάρας θα έχει σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τους νέους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη και Υγείας ‘Αδωνι Γεωργιάδη.
Για 4000 απολύσεις στο Δημόσιο εντός του 2013 έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, εκ των οποίων οι 2 χιλιάδες έως τον Ιούλιο και θα είναι από την ΕΡΤ.
Δημοσιεύματα του ημερήσιου τύπου αναφέρουν ότι , η πρόταση που επεξεργάστηκε το οικονομικό επιτελείο είναι να οδηγούνται κάθε μήνα σε καθεστώς διαθεσιμότητας 2.000 υπάλληλοι στο Δημόσιο.
Στο στόχαστρο έχουν μπει οι συμβασιούχοι – κυρίως στους δήμους – που παραμένουν στην εργασία τους με προσωρινές διαταγές δικαστηρίων και ασφαλιστικά μέτρα.

Ήδη ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, ετοιμάζει ρύθμιση για τελική εξέταση των υποθέσεων σε ένα μήνα από τα δικαστήρια. Με αυτό τον τρόπο θα μπει «φρένο» στις προσωρινές διαταγές και χιλιάδες εργαζόμενοι θα βρεθούν στην ανεργία από νευραλγικούς τομείς όπως οι παιδικοί σταθμοί και «Βοήθεια στο σπίτι». Σχετική ρύθμιση για τους συμβασιούχους προωθούσε και ο προηγούμενος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης από τη ΔΗΜΑΡ.

Με ανεργία απειλούνται επίσης εκπαιδευτικοί που με την αύξηση κατά 2 ωρών του εβδομαδιαίου ωραρίου διδασκαλίας και τις συγχωνεύσεις σχολείων και τάξεων θα εμφανίζονται πλέον υπεράριθμοι. Οι μόνιμοι σε πρώτη φάση θα μπαίνουν σε καθεστώς κινητικότητας κι αν δεν βρεθεί θέση θα χάνουν τη δουλειά τους. Σε ρυθμούς απολύσεων κινδυνεύουν να βρεθούν οι εργαζόμενοι στην αμυντική βιομηχανία, η οποία θα υποστεί αναδιάρθρωση εν λειτουργία. Οι περίπου 2.500 εργαζόμενοι σε ΕΑΣ, ΕΑΒ και ΕΛΒΟ είναι στον «αέρα» καθώς ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη συγχώνευση των τριών εταιρειών.

Στις ιδιωτικοποιήσεις προτεραιότητα έχουν τα λιμάνια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η ΔΕΠΑ και η Εταιρεία Ύδρευσης Θεσσαλονίκης. Οι Κινέζοι της COSCO ενδιαφέρονται για ΟΛΠ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Σίγουρο είναι πως κυβέρνηση και τρόικα επιθυμούν οι ιδιωτικοποιήσεις να «τρέξουν» πιο γρήγορα καθώς έχουν μείνει αρκετά πίσω από το σχεδιασμό του 2013.

Για τα δημοσιονομικά, το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ, που φέτος εκτιμάται πως θα κλείσει στο 1,2 δισ. ευρώ, θα είναι το πρόσχημα για τυχόν νέα μέτρα. Δεν αποκλείεται να επανέλθει το υπουργείο Εργασίας στην τροπολογία που είχε καταθέσει στη Βουλή την άνοιξη για μείωση των συντάξεων του ΟΑΕΕ. Στα πιθανά μέτρα η αύξηση του ποσοστού της χρηματικής επιβάρυνσης των ασφαλισμένων για φάρμακα και θεραπείες. Ο νέος υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, επιβεβαίωσε πως θα συνεχιστεί η πολιτική των λουκέτων και των συγχωνεύσεων νοσοκομείων και πως από το χώρο της Υγείας πάνω από 1.250 εργαζόμενοι θα μπουν σε «κινητικότητα» για το 2013.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το νέο φορολογικό που έχει σχεδόν έτοιμο το υπουργείο Οικονομικών και εκκρεμεί η ανακοίνωσή του με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας.

Παράλληλα, σύμφωνα με κυριακάτικα δημοσιεύματα, η τρόικα θέτει θέμα κατώτερου μισθού, αλλά και ευκολότερες μαζικές απολύσεις. Την ώρα που απώλειες από 10 ως 35% καταγράφουν οι αμοιβές στις επιχειρήσεις μετά τη λήξη της τρίμηνης μετενέργειας 45 κλαδικών συμβάσεων που καλύπτουν ένα εκατομμύριο εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Μάλιστα, οι εργοδότες μπορούν μέσω ατομικών ή επιχειρησιακών συμβάσεων να μειώσουν περαιτέρω τους βασικούς μισθούς, με κατώτερο όριο το επίπεδο της εθνικής γενικής σύμβασης στα 586 ευρώ. Από Δευτέρα επέρχεται μείωση 6% και στους βασικούς μισθούς των τραπεζοϋπαλλήλων.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ
Σύμφωνα με δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, εξετάζεται η επιβολή εισφοράς στους ελεύθερους επαγγελματίες για να καλυφθεί η τρύπα των 600 εκατ. ευρώ στον ΟΑΕΕ.

Βέβαιο θεωρείται ότι το φθινόπωρο θα γίνουν νέες περικοπές ως και 10% στο σύνολο των παροχών των Ταμείων, ενώ από το νέο έτος έρχονται μειώσεις στα εφάπαξ βοηθήματα.

Συγκεκριμένα ετοιμάζονται περικοπές σε φάρμακα, νοσήλια και δαπάνες υγείας λόγω και του ελλείμματος του ΕΟΠΥΥ, ενώ στον ΟΑΕΕ η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να ξεπαγώσει την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για μείωση των συντάξεων κατά 20-25%.

Νέο πλήγμα στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων και κυρίως του ΙΚΑ θα αποτελέσει και το σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας που προβλέπει τη σταδιακή μείωση κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες των εργοδοτικών εισφορών.

Παράλληλα του χρόνου και όχι από το 2015 αναμένεται ο νέος τρόπος υπολογισμού για το εφάπαξ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και του Ταμείου για τις ΔΕΚΟ και Τράπεζες. Σύμφωνα με το νέο υπολογισμό. τα εφάπαξ που θα καταβάλλονται θα περιοριστούν ως τα 5.500 ευρώ κατ’ άτομο.