Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Απολύσεις και λουκέτα εξπρές

Comments Off on Απολύσεις και λουκέτα εξπρές
Απολύσεις και λουκέτα εξπρές

Ο Αδ. Γεωργιάδης ονομάζει «αναπροσανατολισμό» το κλείσιμο δημόσιων νοσοκομείων και διαβεβαιώνει ότι η «κινητικότητα» 1.250 εργαζομένων θα ολοκληρωθεί ώς τον Σεπτέμβριο

Με διαδικασίες-εξπρές, που θα ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο, θα γίνουν ο «αναπροσανατολισμός» των δημόσιων νοσοκομείων και η κινητικότητα 1.250 εργαζομένων στον χώρο της υγείας, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης.

Μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, ο υπουργός θα προσδιορίσει ποια νοσηλευτικά ιδρύματα του ΕΣΥ θα «αλλάξουν χαρακτήρα», αφού μελετήσει το σχέδιο που του παραδόθηκε την Τετάρτη καθώς και το σχέδιο του προκατόχου του, Ανδρέα Λυκουρέντζου, όπως εξήγησε.

Δεν βλέπει αντιδράσεις

Για την Αττική ο «αναπροσανατολισμός» και όχι το κλείσιμο, όπως υπερθεμάτισε, αφορά «5-6 νοσοκομεία χαμηλής πληρότητας, τα οποία θα μετατραπούν σε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου, δηλαδή εξωτερικά ιατρεία ή θεραπευτήρια χρονίως πασχόντων».

Πρόσθεσε δε ότι έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με όλους τους δημάρχους των περιοχών όπου τα νοσοκομεία «θα αλλάξουν χαρακτήρα» και στους οποίους θα ανακοινώσει πρώτα τις αποφάσεις του. Οπως είπε μάλιστα, δεν βλέπει λόγους για τους οποίους μπορεί να υπάρξουν αντιδράσεις με τους σχεδιασμούς του.

Σύμφωνοι, πρόσθεσε, με τα σχέδιά του είναι και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας. Γνώμονας «δεν είναι το κόστος αλλά η χρηστότερη διαχείριση».

Για τις μετακινήσεις των εργαζομένων που «θα στηρίξουν τον αναπροσανατολισμό των νοσοκομείων» συναντιέται σήμερα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκη, και σε 10 μέρες θα έχει λάβει την τελική απόφαση. «Δεν χάνει κανείς τη δουλειά του, εργάζεται στο ίδιο αντικείμενο, σε γειτονικό νοσοκομείο», είπε.

Για τα φάρμακα ο υπουργός ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα τιμολογηθούν όλα τα γενόσημα με μία επιπλέον έκπτωση 5%. Επιπλέον, θα προχωρήσει στη σταδιακή, με χρονοδιάγραμμα, ένταξη των καινοτόμων φαρμάκων στη θετική λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων, η οποία θα εξαρτάται από τον βαθμό στον οποίο οι παράγοντες της αγοράς τηρούν τις δεσμεύσεις τους (πληρωμές rebate, claw back κ.ο.κ.).

Περί βιταμινών

«Το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δύο το πρόσωπο» σχολίασε. Επίσης ανέφερε ότι περιμένει από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων σχετική πρόταση για το ποια και πόσα καινοτόμα φάρμακα θα ενταχθούν πρώτα στη θετική λίστα.

Οσον αφορά τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), επανέλαβε αυτό που είχε αποκαλύψει ο προκάτοχός του, Ανδρέας Λυκουρέντζος, τον Μάρτιο, ότι το ΔΝΤ επιμένει στο θέμα της διάθεσης των ΜΗΣΥΦΑ από τα σούπερ μάρκετ, με απελευθερωμένες τις τιμές τους και μάλιστα το έχει θέσει ως «προαπαιτούμενο για τη συνεννόηση του Σεπτεμβρίου» και πρόσθεσε: «Θα το διαπραγματευτούμε. Η πρότασή μας είναι να δώσουμε κάτι πολύ λίγο: τις βιταμίνες».