Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

08:00-20:00 Ανοιχτά μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι έως τις 8 το βράδυ μετά το Πάσχα

Comments Off on 08:00-20:00 Ανοιχτά μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι έως τις 8 το βράδυ μετά το Πάσχα
08:00-20:00 Ανοιχτά μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι έως τις 8 το βράδυ μετά το Πάσχα
 Συνάδελφοι, στην τελευταία μας ανακοίνωση στις 11.4.13 γράφαμε:
“Μετά το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΥΦΑ που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5.4.13, δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας που αφορούν στην αλλαγή των ωραρίων μας, οι οποίοι αναλύθηκαν από την παράταξη της Δημοκρατικής Συνεργασίας στην πρόσφατη Γενική μας Συνέλευση.
Οι πληροφορίες που υπήρχαν για συναντήσεις της ΠΑΣΚ-ΠΑΚΑ με την πολιτική ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού επιβεβαιώθηκαν με τον πιο δραματικό τρόπο.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΕΥΦΑ ανέφερε ότι υπάρχει θέμα ωραρίων και ζήτησε την εξουσιοδότηση του Γενικού Συμβουλίου προκειμένου να το διαχειριστεί το Προεδρείο.(Μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας www.neapnyka.gr και να διαβάσετε τα Πρακτικά του Γενικού Συμβουλίου της 5.4.13.)
Η Δημοκρατική Συνεργασία πιστεύει ότι έχουν έρθει ήδη σε συμφωνία και το μόνο που διαπραγματεύονται είναι λεπτομέρειες, όπως το αν θα είναι η ώρα έναρξης λειτουργίας στις 09:00 ή 10:00 π.μ. και πιθανά αν θα περιλαμβάνει όλα τα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς Χώρους ή όχι.
Με αίσθημα ευθύνης η παράταξή μας κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση για τα ωράρια, η οποία στηρίζεται στη βάση των σύγχρονων αναγκών λειτουργίας των Μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, στην καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών, των κοινωνικών αναγκών των αρχαιοφυλάκων και όχι στην εξυπηρέτηση των όποιων ιδιωτικών συμφερόντων.
Ζητήσαμε και τώρα όπως και πέρυσι 1ον) μελέτη επισκεψιμότητας 2ον) διοργάνωση ημερίδας με τους συναρμόδιους φορείς 3ον)  Έκτακτο Γενικό Συμβούλιο 4ον) Έκτακτη γενική Συνέλευση για να αποφασίσουν οι ίδιοι οι Αρχαιοφύλακες για το μέλλον τους. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε και πάλι και όπως αναφέραμε ο πρόεδρος της ΠΕΥΦΑ ζήτησε την εξουσιοδότηση του Γενικού Συμβουλίου προκειμένου να διαχειριστεί το θέμα το Προεδρείο. Εντείνεται έτσι η ανησυχία μας ότι άλλη μια δυσμενής εξέλιξη θα προκύψει για τον κλάδο μας.”

 ΣΗΜΕΡΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΝΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΦΟΒΟΥΣ ΜΑΣ ΟΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ

Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι υψηλής επισκεψιμότητας θα λειτουργούν από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ μετά το Πάσχα, σύμφωνα με απόφαση της επιτροπής που συστάθηκε με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού ΠΑΙΘΠΑ αρμόδιου για θέματα Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα με στόχο την επίλυση των προβλημάτων στην εξυπηρέτηση ομάδων επισκεπτών.

Η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής, υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού, πραγματοποιήθηκε τη Μεγάλη Τρίτη. Συμμετείχαν ο Πρόεδρος της HATTA Γιώργος Τελώνης, εκπρόσωποι των επιχειρήσεων διοργάνωσης κρουαζιέρας καθώς και στελέχη του υπουργείου.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνεδρίαση συμφωνήθηκαν οι τρόποι προληπτικής παρέμβασης, ώστε να επιτευχθεί η ομαλή και χωρίς καθυστερήσεις πρόσβαση των οργανωμένων ομάδων επισκεπτών σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Αποφασίστηκε επίσης ότι μετά το Πάσχα το ωράριο λειτουργίας θα είναι από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ σε χώρους υψηλής επισκεψιμότητας. Στους υπόλοιπους χώρους, το ωράριο λειτουργίας θα ρυθμίζεται κατόπιν συνεννόησης μεταξύ των στελεχών του υπουργείου και των διοργανωτών των τουριστικών επισκέψεων.

Η επιτροπή θα συνεδριάζει κάθε 15 ημέρες και εκτάκτως όποτε παρίσταται ανάγκη, ώστε να προλαμβάνεται κάθε δυσλειτουργία.

Οπως ανέφερε ο κ. Τζαβάρας: «Στόχος είναι να μην ματαιωθεί καμία προγραμματισμένη επίσκεψη τουριστών στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου και να μην επαναληφθούν φαινόμενα ασυνεννοησίας και ασυνέπειας, που κατά το παρελθόν έχουν εκθέσει τη χώρα. Παίρνουμε αυτή την πρωτοβουλία για πρώτη φορά προκειμένου να ενισχύσουμε την προσπάθεια προβολής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με τρόπο οργανωμένο και αποτελεσματικό και παράλληλα να συμβάλλουμε με το πολιτιστικό μας απόθεμα στην ανάκαμψη και επανεκκίνηση της οικονομίας».