Ανατροπές στα εργασιακά

ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
Οι εκπρόσωποι των δανειστών σε e-mail που έστειλαν στην κυβέρνηση και αποκάλυψε η «Ημερησία» ζητούν μείωση των αποζημιώσεων, ευελιξία στο ωράριο και εξαήμερη εργασία
Ασφυκτικές πιέσεις ασκεί η τρόικα για νέο γύρο παρεμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα. Η ατζέντα αναμένεται να περιλαμβάνει μια σειρά «καυτών» θεμάτων, όπως είναι το ύψος των αποζημιώσεων και το ωράριο εργασίας.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών φαίνεται πως επιθυμούν αλλαγές:
- Στο κόστος των αποζημιώσεων. Στο τραπέζι θα τεθεί η μείωση του χρόνου προειδοποίησης -που φτάνει μέχρι τους έξι μήνες- για την καταβολή μειωμένης κατά 50% αποζημίωσης. Επιπλέον στο «στόχαστρο» θα βρεθούν οι αποκλίσεις που υπάρχουν στις αποζημιώσεις υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών, αλλά και η αποζημίωση που καταβάλλεται σε όσους συνταξιοδοτούνται.
- Στο ωράριο εργασίας. Το θέμα που ανοίγει αφορά την αύξηση των ημερών εργασίας από πέντε σε έξι, με ελάχιστο χρόνο ανάπαυσης τις 11 ώρες. Επιπλέον αναμένεται να τεθεί θέμα διευθέτησης του χρόνου εργασίας σε εβδομαδιαία βάση.
- Στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και του διοικητικού κόστους που επιβαρύνει την επιχειρηματικότητα.
- Στον τρόπο καθορισμού του κατώτερου μισθού, ώστε αυτό να γίνεται με νομοθετική ρύθμιση.
Οπως επεσήμανε χθες η «Ημερησία», η τρόικα σε e-mail της κάνει αναφορά «στη μείωση του υψηλού κόστους εισόδου και εξόδου των εργαζομένων από την αγορά εργασίας» και στην «αύξηση της ευελιξίας των προγραμμάτων εργασίας με αποσύνδεση του χρόνου απασχόλησης του εργαζόμενου από το ωράριο λειτουργίας της επιχείρησης».
Πρόωρο
Για το θέμα αυτό πηγές του υπουργείου Εργασίας υπογράμμιζαν πως «δεν θεωρούμε σήμερα αναγκαίο να ανοίξουν νέα κεφάλαια στις εργασιακές σχέσεις προτού ολοκληρωθεί η εφαρμογή των πρόσφατων αλλαγών και αποτιμηθούν τα αποτελέσματά τους στην αγορά εργασίας». Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Εργασίας θα τοποθετηθεί μετά την εξειδίκευση των θέσεων στο πλαίσιο των συνομιλιών με την τρόικα. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν χθες πως είναι υπέρ των διαρθρωτικών αλλαγών, χωρίς ωστόσο αυτήν τη στιγμή να έχει υπάρξει συγκεκριμένη συζήτηση για κανένα θέμα.
Ο υπουργός Εργασίας με επιστολή προς το ΣΕΠΕ ζητά την εφαρμογή της νομοθεσίας για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας. Για το θέμα της εισφοροδιαφυγής έστειλε επιστολή και η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ στον πρωθυπουργό. Οπως τονίζει ο πρόεδρος Ν. Χατζόπουλος, «δεν πρέπει να υπάρξουν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Τα 6 δισ. που πρέπει να βρει το υπ. Εργασίας μπορούν να εξοικονομηθούν από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής».
Ελεγχοι σε επιχειρήσεις
Xωρίς ένσημα το 47% των αλλοδαπών
Ανασφάλιστοι είναι οι μισοί αλλοδαποί που εργάζονται στη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Γ. Βρούτσης. Από τους ελέγχους που έγιναν προέκυψε πως το ποσοστό των ανασφάλιστων αλλοδαπών που εργάζονται στη χώρα μας έφτασε το 47,4%. Ειδικότερα, τα μεικτά συνεργεία ελέγχου της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ και του ΣΕΠΕ, το 2011 έκαναν 8.458 ελέγχους σε επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια, μεταξύ των οποίων και σε επιχειρήσεις που ανήκουν σε βιομηχανικές ζώνες.
Ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν ήταν 30.102, ενώ σε σύνολο 9.456 αλλοδαπών εργαζομένων διαπιστώθηκε ότι το 39,8% ήταν ανασφάλιστοι. Για τους ελέγχους αυτούς επιβλήθηκαν 4.095 πρόστιμα με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στο ποσό των 5.453.500 ευρώ. Αντίστοιχα στο πρώτο εξάμηνο του 2012 πραγματοποιήθηκαν 10.047 έλεγχοι. Ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν στο διάστημα αυτό, ήταν 29.560, ενώ σε σύνολο 9.491 αλλοδαπών εργαζομένων, το ποσοστό των ανασφάλιστων εργαζόμενων αυξήθηκε στο 47,4%.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ