Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Ανακοίνωση Δημοκρατικής Συνεργασίας

Comments Off on Ανακοίνωση Δημοκρατικής Συνεργασίας
Ανακοίνωση Δημοκρατικής Συνεργασίας

Απρίλιος 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι,
Όλοι βιώνουμε καθημερινά τις καταστρεπτικές συνέπειες που έχουν στη ζωή μας οι επιλογές των μνημονίων. Ολόκληρα κοινωνικά στρώματα καταστρέφονται και οδηγούνται στην εξαθλίωση, εργατικές κατακτήσεις δεκαετιών χάνονται, διαλύεται το κοινωνικό κράτος (υγεία, παιδεία, πολιτισμός). Τελικά πληρώνουμε εμείς οι εργαζόμενοι μια κρίση που δεν δημιουργήσαμε οι ίδιοι, ενώ μένουν στο απυρόβλητο όλοι όσοι ευθύνονται, δηλ. τραπεζίτες, μεγαλοκεφαλαιούχοι και διεφθαρμένοι πολιτικοί. Μέσα σε όλο αυτό το δύσκολο περιβάλλον, στο χώρο του Υπουργείου Πολιτισμού και ειδικότερα στον κλάδο μας, είμαστε ανέτοιμοι και αποδεικνυόμαστε μικρότεροι των περιστάσεων στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν καθημερινά. Η έλλειψη ενότητας του σωματείου, η έλλειψη αποφασιστικής ηγεσίας παράλληλα με την αδυναμία της να διαγνώσει, να ιεραρχήσει και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, οργανώνοντας τις άμυνές μας, είχαν ως αποτέλεσμα μια σειρά παλινωδίες και πισωγυρίσματα.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του μηνιαίου επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, το οποίο δόθηκε την άνοιξη του 2012 και στο χώρο του ΥΠΠΟΑ σε μια σειρά κλάδων (συντηρητές, εργατοτεχνίτες, νυχτοφύλακες) οι οποίοι το διεκδίκησαν και το πήραν. Η πλειοψηφία της ΠΕΥΦΑ προφανώς σε μια άλλη «διάσταση» δεν πάλεψε έγκαιρα να συμπεριληφθούμε στην παραπάνω απόφαση, κάτι που δικαιούμαστε από τη φύση της εργασίας μας, αλλά έρχεται εκ των υστέρων και πολύ αργότερα να το διεκδικήσει δικαστικά, σε μια χρονοβόρα και αμφιβόλου αποτελέσματος διαδικασία, ενώ θα μπορούσαμε ήδη να το έχουμε διασφαλίσει και οι αρχαιοφύλακες.
Συνέπεια της ίδιας αδράνειας, από το 2011 και μετά έως σήμερα, δεν έχουν δοθεί τα ποσοστά από τα πωλητέα είδη του ΤΑΠΑ στους Αρχαιοφύλακες. H ΠΕΥΦΑ στρέφεται τώρα ασθμένωντας, σε μια δικαστική διεκδίκηση με αμφίβολη κατάληξη, ενώ θα έπρεπε ήδη να έχουμε προχωρήσει σε κινητοποιήσεις προκειμένου να εξασφαλίσουμε τα χρήματά μας.
Η ΚΥΑ για την υπερωριακή απασχόληση μας σε εκδηλώσεις έχει καταστατεί το πιο σύντομο ανέκδοτο, την ώρα που πάμπολλες εκδηλώσεις εγκρίνονται και γίνονται χωρίς να πληρώνονται οι αρχαιοφύλακες. Ας ξεφύγουμε πια από τη Διυπουργική και την ΚΥΑ, να βγεί ένας νόμος με αναδρομική ισχύ που μέσα θα αναφέρει και την αμοιβή ώστε να μην μπορεί να παρέμβει το γενικό λογιστήριο του κράτους και να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Ας μην δουλευόμαστε μεταξύ μας, η πολιτική ηγεσία μπορεί να κάνει χατίρια, ρουσφέτια και παρεμβάσεις για τα κρουαζιερόπλοια αλλά όχι για τους αρχαιοφύλακες.
Παρά τις επαναλαμβανόμενες, επί σειρά ετών, πιέσεις της Δημοκρατικής Συνεργασίας προς το Γενικό Συμβούλιο και την συνεχή κατάθεση προτάσεων προς τις Γενικές Συνελεύσεις, με σκοπό τη δικαστική προσφυγή για την ανταποδοτικότητα των κρατήσεων στους Αρχαιοφύλακες και τον υπολογισμό της προσφερόμενης υπερεργασίας έως πέντε χρόνια συντάξιμου χρόνου, ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα και παίρνουμε μόνο αόριστες υποσχέσεις από το προεδρείο της ΠΕΥΦΑ.
Ο νέος Οργανισμός του ΥΠΠΟΑ προχωρά εν κρυπτώ και με περικοπές των δομών που φτάνουν 34% περίπου, θα ανοίξει το δρόμο για υποχρεωτικές μετακινήσεις – απολύσεις.

Δεν αντέδρασαν στις προσλήψεις μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων, με ανειδίκευτο προσωπικό και παράξενες διαδικασίες επιλογής, που παρέκαμπταν τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΤ, άλλαξαν την αναλογία μόνιμου-έκτακτου προσωπικού σε βάρος των μονίμων και άνοιξαν την κερκόπορτα της ιδιωτικοποίησης στην φύλαξη Μουσείων και αρχαιολογικών χώρων. Έτσι έρχεται σήμερα και δηλώνει ξεκάθαρα ο Μητσοτάκης πως «για το 2015 η εποχική φύλαξη θα δοθεί σε εταιρείες σεκούριτι». Το έδαφος έχουν προλειάνει άλλοι κατ’ επανάληψη: ο Μανιτάκης και η Τρόικα έχουν την άποψη πως «θα μείνει στο Δημόσιο ότι δεν θέλει ο ιδιωτικός τομέας». Ο Αμερικανός αρχαιολόγος Στέφανος Μίλλερ, ανασκαφέας του χώρου της αρχαίας Νεμέας σε άρθρο του ζητά την ανάληψη από ιδιωτικές εταιρείες της διαχείρισης αρχαιολογικών χώρων με αντάλλαγμα ένα μέρος των εσόδων που θα προκύπτουν. Με αφορμή την πρότασή του, την οποία έχει καταθέσει επίσημα στο Υπουργείο Πολιτισμού, το περιοδικό TIME σε δημοσίευμα του προτείνει την ιδιωτικοποίηση μνημείων «για να… σωθούν». Δεν ξεχνάμε επίσης ότι τον Οκτώβριο 2012, σε εκδήλωση για παρουσίαση επενδυτικών προτάσεων που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών στη Νέα Υόρκη, διατυπώθηκε από Αμερικάνικη εταιρεία «επενδυτική πρόταση» για τους αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής, από την Ακρόπολη ως το Λαύριο, με τη μετατροπή τους σε μια… αρχαιοπρεπή Disneyland.
Η παράταξή μας χρόνια τώρα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και με διορατικότητα έχει επισημάνει πως οι ιδιώτες έχουν βάλει στο μάτι τα φιλέτα της φύλαξης, της καθαριότητας, των εισιτηρίων κλπ. Μέσα σ΄αυτό το δυσμενές κλίμα που έχει διαμορφωθεί, σκόπιμα το Υπουργείο Πολιτισμού αντιμετωπίζεται γενικευτικά ως «χώρος παρατυπιών» και διενεργούνται πολλοί και διαφορετικοί έλεγχοι από το ΣΕΕΔΔ (Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης) με κοινό στόχο να κατασκευάσουν δεξαμενές – υπαλλήλων προς απόλυση:
• έλεγχος για τα ωράρια και τους υποτιθέμενους «κοπανατζήδες»
• έλεγχος όλων των εργαζομένων αορίστου χρόνου που η σύμβασή τους μετατράπηκε με το Π.Δ. 164/2004 (“Π.Δ. Παυλόπουλου”) μετά από ανώνυμες και επώνυμες καταγγελίες. Στο Νομοσχέδιο Μητσοτάκη που ψηφίστηκε, το άρθρο 43 ανοίγει θέμα ελέγχων σε όλες τις μετατροπές συμβάσεων σε αορίστου χρόνου και θεσμοθετείται η δυνατότητα με Υπουργική Απόφαση του ΥΔΜΗΔ να καθοριστούν η διαδικασία, ο τρόπος ελέγχου και τα κλιμάκια (τα οποία θα έχουν την ιδιότητα ανακριτικού υπαλλήλου) προκειμένου πλέον να μην «χωρούν» όλοι και να απολυθούν!
• Στον ίδιο νόμο για την ετήσια αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων απαιτείται το 15% των υπαλλήλων να παίρνει βαθμό κάτω του 6 προκειμένου να βαφτιστούν ανεπαρκείς, «ανάξιοι», «ακατάλληλοι» και να οδηγηθούν στην απόλυση.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση κλιμακώνει και διευρύνει την επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους του Δημόσιου Τομέα. Υλοποιεί βήμα- βήμα ένα συνολικό σχέδιο διάλυσης και παράδοσής του στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Μέρος αυτού του σχεδίου αποτελεί η μείωση του αριθμού των εργαζομένων μέσω απολύσεων για να δοθούν τα κερδοφόρα κομμάτια του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα. Γνωρίζουμε πού οδηγούν οι πολιτικές που πρώτα αποφασίζουν τον αριθμό των απολύσεων και μετά προσπαθούν να «προσαρμόσουν» είτε τις αξιολογήσεις, είτε τους νέους Οργανισμούς, είτε τους κάθε είδους ελέγχους, στην όποια προειλημμένη απόφαση.
Μια τέτοια πολιτική επιλογή, θέλει πολιτική απάντηση: τη μαζική και με αποφασιστικότητα κινητοποίησή μας, για να πάρουν το μήνυμα ότι θα υπερασπιστούμε την Πολιτιστική μας κληρονομιά και δεν θα αφήσουμε κανέναν να απολυθεί. Ας μην ξαναζήσουμε τα φαινόμενα των διαθεσιμοτήτων και τη λογική του «μικρότερου κακού». Κανένας εργαζόμενος δεν χρειάζεται λιγότερο από άλλον. Όλοι μαζί θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα σε μόνιμη, σταθερή, αξιοπρεπή εργασία και το δημόσιο χαρακτήρα των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων. Καμία εμπιστοσύνη σε όσους πουλάνε υποσχέσεις. Δεν υπάρχει κλάδος ή ειδικότητα που να μπορεί να τη «σκαπουλάρει», ούτε κάποιος πολιτικός ή συνδικαλιστικός εκπρόσωπος που θα «σώσει» κάποιους από μας.
Συνάδελφοι βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη μάχη: Χρειάζεται συντονισμένος αγώνας όλων των κλάδων του ΥΠΠΟΑ και όλου του δημόσιου τομέα για να σταματήσουν οι απολύσεις, να σταματήσει η διάλυση του δημοσίου και η απαξίωση του πολιτισμού.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ καλεί κάθε εργαζόμενο

 να υπερβεί την ηττοπάθεια, τον φόβο, τη μοιρολατρία
 να μην παραμένει άβουλος θεατής – δεν υπάρχει καμία προοπτική στην ανάθεση σε «άλλους» παρά μόνο στη συμμετοχή όλων
 να μην υιοθετήσει τη λογική της ανθρωποφαγίας

Η Δημοκρατική Συνεργασία σε όλη αυτή την περίοδο προσπάθησε να βοηθήσει προκειμένου το σωματείο μας να λειτουργήσει εποικοδομητικά. Κατέθεσε έγκαιρα στην ΠΕΥΦΑ και τους αρμόδιους φορείς, την ολοκληρωμένη πρόταση της για τον νέο Οργανισμό, το Οργανόγραμμα του ΥΠΠΟ και το καθηκοντολόγιο του κλάδου μας, μια πρόταση τέτοια που να καλύπτει τους αρχαιοφύλακες και τον κλάδο μας, να τον εξοπλίζει στις νέες σύγχρονες, αυξημένες, ανάγκες των Μουσείων και των Αρχαιολογικών Χώρων και ταυτόχρονα να τον διασφαλίζει από τυχόν απόπειρες διάλυσής του. Όλες τις θέσεις και τις προτάσεις μας, εκτενή-λεπτομερή ανάλυση των προβλημάτων, καθώς επίσης τα πρακτικά των συνεδριάσεων της ΠΕΥΦΑ και τα πρακτικά των συναντήσεων με τους αρμόδιους φορείς μπορείτε να τα βρείτε και να τα διαβάσετε αναλυτικά στην ιστοσελίδα της Δημοκρατικής Συνεργασίας www.neapnyka.gr.
Η παράταξή μας, όπου της επιτράπηκε να παρεβρεθεί, συνέβαλλε θετικά με τις παρεμβάσεις, τις θέσεις, τις απόψεις της και τα επιχειρήματά της στις συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς (Υπουργό, Γενική Γραμματέα, συμβούλους). Προτείναμε το σχηματισμό ενωτικού, αντιπροσωπευτικού, αναλογικού προεδρείου στο πλαίσιο της μέγιστης δυνατής ενότητας του σωματείου μας, πρόταση που δεν την αποδέχθηκε η ΠΑΣΚ-ΠΑΚΑ, επιλέγοντας να εξυπηρετήσει τα μικροκομματικά της συμφέροντα και όχι να συμβάλλει στην ενότητα και το συμφέρον του κλάδου μας. Ζητήσαμε και το αποδέχθηκε ο πρόεδρος της ΠΕΥΦΑ, να γίνεται κάθε Τρίτη στο Σωματείο διευρυμένη Εκτελεστική Γραμματεία με τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων, προκειμένου να βοηθήσουμε κι εμείς στο μέτρο που θα μας επιτρεπόταν. Ξεκινήσαμε αλλά στην πορεία οι συνεδριάσεις ατόνησαν και εκφυλίστηκαν με ευθύνη της πλειοψηφίας της ΠΕΥΦΑ.
Αυτά και άλλα πολλά που λόγω χώρου δεν αναφέρθηκαν έχουν δημιουργήσει χρόνια τώρα σε μας, την Δημοκρατική Συνεργασία, την αδήριτη ανάγκη να παλεύουμε για την εμπέδωση μιας άλλης λειτουργίας και αντίληψης στο συνδικαλιστικό κίνημα. Μιας αντίληψης με διεκδικητικό χαρακτήρα. Σ’ αυτή την προσπάθεια ξέρουμε ότι δεν μπορούμε και δεν πρέπει να είμαστε μόνοι. Όλοι όσοι είναι σε ρήξη με τα εκφυλιστικά φαινόμενα της καθεστωτικής συνδιοίκησης ας συστρατευτούν μαζί μας σε ένα τίμιο αγώνα για τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας. Είναι η ώρα να συναντηθούμε όλοι ενωμένοι και αγωνιστικοί στο δρόμο. Οι επερχόμενες εκλογές είναι μια χρυσή ευκαιρία να τους σταματήσουμε και να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΑΥΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ