Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Ανακοίνωση ΑΡΜΕ για την τηλεργασία 11.6.21

0 σχόλια
Ανακοίνωση ΑΡΜΕ για την τηλεργασία 11.6.21

Η τηλεργασία μπήκε βίαια στην καθημερινότητά μας λόγω πανδημίας αλλά φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει. Έχει επιφέρει δυσάρεστες συνέπειες στην καθημερινότητα των εργαζόμενων:

 • η διάκριση μεταξύ εργάσιμου χρόνου και οριοθετημένου χρόνου ανάπαυσης γίνεται όλο και πιο δύσκολη
 • η εντατικοποίηση της εργασίας αυξάνεται παράλληλα με το ψηφιακό στρες, αφού ο εργαζόμενος περιμένει διαρκώς την ανάθεση νέας εργασίας
 • δυσχεραίνεται περαιτέρω η συνδικαλιστική και συλλογική δράση
 • οι (τηλ)εργαζόμενοι βιώνουν έντονα απομόνωση και μοναξιά, με τις γυναίκες να υφίστανται ένα επιπλέον βάρος, καθώς πρέπει να συνδυάσουν την εργασία από το σπίτι με τις άλλες δραστηριότητες που ακόμα και σήμερα, ελέω πατριαρχίας, θεωρούνται δική τους «υποχρέωση».

Σαφέστατα λοιπόν,  η μεγάλη πρόκληση που εισάγει είναι αν η επιστήμη θα είναι σχεδόν αποκλειστικά στην υπηρεσία της αγοράς και των αυταρχικών πολιτικών ή στην υπηρεσία της κοινωνίας και των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνει σχεδόν αρρύθμιστο το πεδίο ενώ σε συνδυασμό με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά προβλέπεται ένα δυστοπικό μέλλον για τους εργαζόμενους και ειδικά τη νέα γενιά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. ζητάει να καλυφθεί το νομικό κενό για την τηλεργασία και να υπάρξει νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με διασαφηνισμένους όρους και προϋποθέσεις που θα οδηγήσει σε κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αντίστοιχο περιεχόμενο.

Ο «νέος» εργαζόμενος της τηλεργασίας δεν μπορεί να ορίζεται ως εργαζόμενος με υποχρεώσεις, χωρίς στοιχειώδη ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα.

Αντίθετα πρέπει να διεκδικήσει νέους όρους εργασίας, νέα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, αλλά και δικαιώματα στη βάση μιας νέας καθημερινότητας:

 • να διεκδικήσει τη μείωση του ωραρίου εργασίας και όχι την αύξησή του, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση
 • να κατοχυρώσει το δικαίωμα στην αποσύνδεση και στον ελεύθερο χρόνο
 • να μην μετακυλίονται στον εργαζόμενο τα λειτουργικά κόστη της επιχείρησης /
 • να είναι υποχρέωση του εργοδότη να παρέχει όλα τα μέσα για την τηλεργασία (ηλεκτρονικές συσκευές, προγράμματα, εργαλεία επικοινωνίας κ.ά.) και την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη
 • να καταβάλλει ο εργοδότης ένα επίδομα τηλεργασίας που θα καλύπτει το σύνολο των λειτουργικών εξόδων με τα οποία επιβαρύνονται οι εργαζόμενοι μέσω τηλεργασίας
 • οι εργαζόμενοι να είναι ανεξάρτητοι από τον έλεγχο και την καθοδήγηση της εταιρείας, και η απόδειξη του «ανεξαρτήτου» χαρακτήρα της σχέσης εργασίας πρέπει να βαραίνει τον εργοδότη και όχι τον εργαζόμενο
 • Η προστασία των εργαζόμενων από την εργοδοτική αυθαιρεσία δεν μπορεί να εξασφαλιστεί χωρίς την αναβάθμιση και ενίσχυση των (συνειδητά και «χειρουργικά» απαξιωμένων από τη σημερινή κυβέρνηση) ελεγκτικών μηχανισμών. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. προτείνει τη χρήση προγραμμάτων άμεσης ηλεκτρονικής διερεύνησης (monitoring) του εργασιακού καθεστώτος που επικρατεί σε επιχειρήσεις για τις οποίες υπάρχουν καταγγελίες στο ΣΕΠΕ
 • να θεσμοθετηθεί ένα πλαφόν στην αναλογία μεταξύ θέσεων πλήρους και μερικής απασχόλησης (π.χ. 3 ή 4 θέσεις πλήρους απασχόλησης προς 1 θέση μερικής). Έτσι, δεν θα μπορούν οι εργοδότες να προχωρήσουν στον κατακερματισμό των θέσεων εργασίας σε αντίστοιχες μερικής απασχόλησης.
 • κάθε εταιρεία θα πρέπει να καταγράφει τη χρονική στιγμή απομακρυσμένης σύνδεσης και αποσύνδεσης του εργαζόμενου στο πληροφοριακό της σύστημα (login – logout), το οποία θα είναι συνδεδεμένο με το πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη”.
 • Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η καταπολέμηση της ανεργίας «κουμπώνει» με την μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας των 40 ωρών με διατήρηση των μισθών στο ίδιο ύψος

Αδήριτη είναι η ανάγκη να αξιοποιηθεί η τεχνολογική εξέλιξη για να βελτιωθούν οι συνθήκες και η ποιότητα της εργασίας, αλλά και να επανέλθει ως προτεραιότητα της ριζοσπαστικής πολιτικής αντίληψης το δικαίωμα των ανθρώπων σε περισσότερο ελεύθερο χρόνο.

Διότι δεν μπορούμε να μιλάμε για 4η Βιομηχανική Επανάσταση και οι εργαζόμενοι, από απόσταση ή μη, να δουλεύουν «ήλιο με ήλιο».

Σχετικά Αρθρα: