Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

«Αμαρτωλό ταμείο» Υπ. Πολιτισμού: Αγωγές για τα «δάνεια μαϊμού» και νέες αποκαλύψεις

0 σχόλια
«Αμαρτωλό ταμείο» Υπ. Πολιτισμού: Αγωγές για τα «δάνεια μαϊμού» και νέες αποκαλύψεις

Φωτεινή Λαμπρίδη
Σε προηγούμενα ρεπορτάζ μας έχουμε παρουσιάσει ότι τοΤαμείο Αλληλοβοήθειας του Υπουργείου Πολιτισμού ιδρύθηκε με απόφαση Ευάγγελου Βενιζέλου επί υπουργίας του με σκοπό να στηριχθούν οι υπάλληλοι του υπουργείου μέσω της ίδρυσης βρεφονηπιακού σταθμού και άλλων βοηθημάτων. Όμως τελικά διαχρονικά με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις συσσώρευε τεράστια ποσά από τα έσοδα του ΤΑΠΑ (Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων), τα οποία δεν ελέγχονταν από κανένα υπουργείο, από καμία αρχή και περνούσαν απευθείας σε ένα ταμείο που έλεγχαν συνδικαλιστές συγκεκριμένων αποχρώσεων
Μετά τους ελέγχους που έγιναν από την παρούσα κυβέρνηση ήρθαν στο φως οι ατασθαλίες δεκάδων εκατομμυρίων. Οι ελεγκτές κρίνουν μη νόμιμες και εκτός σκοπού Ταμείου δαπάνες συνολικού ύψους 45,5 εκατ. ευρώ ενώ διαπιστώνουν ότι η χρηματοδότηση συνδικαλιστικών οργάνων (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού) από τον εργοδότη (Υπουργείο) δεν είναι σύννομη
Πριν λίγους μήνες ήρθε στο φως και η υπόθεση των  δανείων – μαϊμού. Έκπληκτοι υπάλληλοι του Υπουργείου ενημερώθηκαν από τη νέα διοίκηση ότι φέρονται να έχουν εισπράξει ποσά από το ταμείο ως δάνειο ή ως βοήθημα ενώ ισχυρίζονται ότι δεν έχουν ζητήσει αλλά ούτε έχουν πάρει δάνειο ή οικονομικό βοήθημα.Δύο από αυτούς βγήκαν δημόσια στο Τvxs.gr  και την ΕΡΤ και έκαναν καταγγελία ότι πλαστογραφήθηκαν οι υπογραφές τους αλλά και υπογραφές συναδέλφων τους. Είκοσι τέσσερις μάλιστα από αυτούς έχουν προσφύγει ήδη στη δικαιοσύνη.
Οι δύο πρώτοι όμως που έκαναν τη δημόσια καταγγελία έλαβαν αγωγή από τον πρώην διευθυντή του ταμείου και βρέθηκαν να απολογούνται στο δικαστήριο όπου διαδραματίστηκε άλλη μία απίστευτη πράξη του έργου.
Τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το Τvxs.gr αποσπάσματα των οποίων αποκαλύπτουμε σήμερα, δείχνουν πως μέλη της ομοσπονδίας, για να ενισχύσουν τη θέση τους πως τα δάνεια αυτά λήφθηκαν  από τους δύο εργαζομένους, ισχυρίζονται πως η ίδια η Ομοσπονδία είχε προβεί σε «ταμειακές διευκολύνσεις» χορηγώντας χρήματα σε υπαλλήλους του Υπουργείου τα οποία, κατά τους ισχυρισμούς τους, οι λήπτες αδυνατούσαν να ξεπληρώσουν και έτσι, με παρότρυνση  και μεσολάβηση ενός άλλου μέλους της ομοσπονδίας, οι λήπτες έλαβαν νέο δάνειο από το ταμείο αλληλοβοήθειας προκειμένου να αποπληρώσουν το χρέος τους στην Oμοσπονδία (ΠΟΕ ΥΠΠΟ).
Mία σημαντική «λεπτομέρεια». Ο υπάλληλος που σύμφωνα με τα λεγόμενά τους μεσολάβησε δεν είναι εν ζωή προκειμένου να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα λεγόμενα τους. Να υπογραμμίσουμε όμως και το μεγάλο ερώτημα: Είναι νόμιμο η Ομοσπονδία να χορηγεί δάνεια ή βοηθήματα ή τέλος πάντων να κάνει οποιαδήποτε οικονομική διευκόλυνση σε υπαλλήλους; Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία και από τις δηλώσεις των μελών της, η Ομοσπονδία δεν είχε δημιουργήσει λογαριασμό αλληλοβοήθειας όπως κάνουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις προκειμένου να στηρίξουν τα μέλη τους σε περιπτώσεις σοβαρών αναγκών ή προκειμένου να δημιουργήσουν απεργιακά ταμεία. Άλλωστε, για το σκοπό αυτό είχε ιδρυθεί το Ταμείο με σκοπό την «αρωγή (προς τους υπαλλήλους) για λόγους υγείας ή κοινωνικής αλληλεγγύης» (ΦΕΚ Β’340/2002, υπουργική απόφαση σύστασης και λειτουργίας Ταμείου αλληλοβοήθειας).
Σύμφωνα με τις στις παρακάτω ένορκες  καταθέσεις των μαρτύρων, ο ταμίας και ο  οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΕΥΠΠΟ, φαίνεται πως για να πείσουν ως μάρτυρες για τα λεγόμενά τους, δεν επικαλούνται ούτε αποφάσεις θεσμικών οργάνων, ούτε πρακτικά, ούτε άλλα παραστατικά, αλλά παραπέμπουν σε προφορικές συνεννοήσεις και στην διαμεσολάβηση που υποτίθεται πως είχε κάνει στην ΠΟΕΥΠΠΟ υπέρ των δανειοληπτών ένας  συνδικαλιστής που δεν είναι πια στη ζωή. Επομένως, η ΠΟΕ ΥΠΠΟ φέρεται να χορηγούσε «ταμειακές διευκολύνσεις» χωρίς να προκύπτει ωστόσο, από τα διαθέσιμα στοιχεία η λήψη τέτοιας απόφασης από τα όργανα της διοίκησης ή από τα μέλη της, ή η δημιουργία τέτοιου λογαριασμού με την οικονομική συνδρομή των μελών της ΠΟΕ ΥΠΠΟ. Αν πράγματι χορηγούνταν τέτοιες οικονομικές διευκολύνσεις, όπως βεβαιώνουν τα δύο μέλη της, τότε γεννώνται ερωτήματα σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης αυτής της παράλληλης με το Ταμείο, αλληλοβοήθειας της ΠΟΕ ΥΠΠΟ.
(Σημ: Το Tvxs.gr έχει στη διάθεσή του τα στοιχεία των εμπλεκομένων)

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΟ Tvxs.gr ΕΔΩ

Πηγή: Tvxs.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: