Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Αίγυπτος

Comments Off on Αίγυπτος

Διαδηλώσεις στην Αίγυπτο υπέρ Μόρσι

Χιλιάδες υποστηρικτές του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους σε όλη τη χώρα, ζητώντας την επιστροφή του στην εξουσία.

Οι διαδηλωτές, που προέρχονται κυρίως από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, συγκεντρώθηκαν στην περιοχή Ραμπάα αλ Ανταουέγια του ανατολικού Καΐρου, κρατώντας πορτρέτα του Μόρσι και αιγυπτιακές σημαίες.

“Ο Μόρσι είναι ο πρόεδρός μας, ο Αλ Σίσι πρέπει να φύγει», φώναζαν ρυθμικά, αναφερόμενοι στον αρχηγό του στρατού Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο οποίος οργάνωσε την ανατροπή του προέδρου, στις αρχές του μήνα. Ένας ιμάμης που εκφώνησε ομιλία στο πλήθος χαρακτήρισε τον αλ Σίσι «προδότη» και κάλεσε τους στρατιώτες σε ανυπακοή.

Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν όταν οι υποστηρικτές του Μόρσι άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα εναντίον του Σίσι μετά την προσευχή στο τέμενος Αλ Άζχαρ, στο κέντρο του Καΐρου.

Με αφορμή τις διαδηλώσεις ο στρατός έχει ενισχύσει την ασφάλεια πολλών κτιρίων ενώ έχει επανδρώσει και σημεία ελέγχου σε όλες τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας με στόχο να μην περάσουν λαθραία όπλα στους συγκεντρωμένους, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Άλλες διαδηλώσεις οργανώθηκαν επίσης στην Αλεξάνδρεια και τη Μίνια, στα νότια.

“Η σημερινή διαδήλωση στοχεύει να πείσει τους υποστηρικτές του πραξικοπήματος να αλλάξουν στάση», έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ο Έσαμ αλ Εριάν, υψηλόβαθμο στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Το βράδυ της Πέμπτης πάντως ο μεταβατικός πρόεδρος Άντλι Μανσούρ, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, υποσχέθηκε ότι θα προστατεύσει τη χώρα από το «χάος».

Για σήμερα 19/7/13 το απόγευμα είναι επίσης προγραμματισμένη στο Κάιρο, στην πλατεία Ταχρίρ, μια διαδήλωση φιλελεύθερων οργανώσεων που θέλουν να πιέσουν ώστε να εφαρμοστεί ο «οδικός χάρτης» για την αποκατάσταση της δημοκρατίας που παρουσίασε ο στρατός μετά την ανατροπή του Μόρσι. Το σχέδιο αυτό προβλέπει τροποποιήσεις στο αμφιλεγόμενο σύνταγμα και διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών μέσα σε διάστημα 9 μηνών.

Ο στρατός έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον ισλαμιστών διαδηλωτών 20/7/13

Αιγύπτιοι στρατιώτες έκαναν χρήση δακρυγόνων απόψε εναντίον διαδηλωτών οι οποίοι τάσσονται υπέρ του ανατραπέντος ισλαμιστή εκλεγμένου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και συμμετείχαν σε μια πορεία κοντά στο κτιριακό συγκρότημα του προεδρικού μεγάρου, όπως μετέδωσε το αιγυπτιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA

Χιλιάδες υποστηρικτές του Μόρσι, τον οποίο απομάκρυνε ο στρατός της χώρας την 3η Ιουλίου μετά τις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησής του, βγήκαν στους δρόμους σε πολλές αιγυπτιακές πόλεις σήμερα για να απαιτήσουν ο πρώτος πρόεδρος που εξελέγη ελεύθερα στην Αίγυπτο να αποκατασταθεί στην εξουσία.

Κάποιοι θέλουν να οδηγήσουν τη χώρα στο χάος, είπε ο Μανσούρ 

«Περνάμε μια κρίσιμη περίοδο και κάποιοι θέλουν να μας στρέψουν στο χάος ενώ εμείς θέλουμε να βαδίσουμε προς τη σταθερότητα. Κάποιοι επιδιώκουν ένα αιματηρό μονοπάτι» – Νέες διαδηλώσεις την Παρασκευή 19/7/13

Για πολλοστή ημέρα οι οπαδοί του ανατραπέντος Προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι διαδήλωσαν έξω από το τέμενος Ραμπάα αλ Ανταουίγια.
Για πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του ο προσωρινός Πρόεδρος της Αιγύπτου Άντλι Μανσούρ, προέβη σε διάγγελμα υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητά του ν’ αποκαταστήσει την ηρεμία στη χώρα.
«Δεν πρόκειται να φοβηθούμε ή να θορυβηθούμε και δεν πρόκειται να είμαστε επιεικείς έναντι όσων δολοφονούν αθώους. Θα πολεμήσουμε για την ασφάλεια μέχρις εσχάτων, θα διαφυλάξουμε την επανάσταση, θα αναπτύξουμε το έθνος και θα προχωρήσουμε χωρίς αναστολές» επεσήμανε ο Αντλί Μανσούρ.
Την ίδια ώρα, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, που ζητούν την επάνοδο του Μόρσι στην εξουσία και αρνήθηκαν να συμμετέχουν στην μεταβατική κυβέρνηση, έχουν καλέσει σε μαζικές διαδηλώσεις για σήμερα Παρασκευή.
Ο αιγυπτιακός στρατός ενίσχυσε από νωρίς το πρωί τα μέτρα ασφαλείας γύρω από στρατηγικής σημασίας κυβερνητικές υπηρεσίες ενόψει των διαδηλώσεων που οργανώνουν σήμερα υποστηρικτές και αντίπαλοι του αποπεμφθέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.
Στρατιώτες τοποθετήθηκαν σε σημεία ελέγχου σε όλες τις οδικές αρτηρίες που οδηγούν στο Κάιρο, το επίκεντρο των διαδηλώσεων, ώστε να μην περιέλθουν παρανόμως όπλα στα χέρια διαδηλωτών, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης.
Ο στρατός έχει προειδοποιήσει ότι θα αντιμετωπίσει αποφασιστικά τους βίαιους διαδηλωτές. Ο μεταβατικός πρόεδρος Αντλι Μανσούρ δεσμεύτηκε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα χθες ότι θα προστατεύσει τη χώρα από το «χάος».
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει δυναμικές διαδηλώσεις σε όλη την Αίγυπτο διεκδικώντας την επιστροφή του Μόρσι στην προεδρία. «Η έξοδος από την κρίση που προκάλεσε το αιματηρό στρατιωτικό πραξικόπημα είναι η ανατροπή του πραξικοπήματος και η αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας», ανακοίνωσε ο υπό τους Αδελφούς Μουσουλμάνους ισλαμικός συνασπισμός.
Τα φιλελεύθερα κόμματα ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν σήμερα πορεία στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου ζητώντας την εφαρμογή του οδικού χάρτη που είχε ανακοινώσει ο στρατός. Το σχέδιο αυτό προβλέπει συνταγματικές αλλαγές και διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών σε εννέα μήνες.
Εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε όλη τη χώρα, μετά την αποπομπή του Μόρσι στις 3 Ιουλίου από τον στρατό ύστερα από τις μαζικές διαδηλώσεις εκατομμυρίων Αιγυπτίων που ζητούσαν την απομάκρυνση του ισλαμιστή προέδρου και τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών.
Τουλάχιστον 51 άνθρωποι, κυρίως υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων, σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα όταν στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών έξω από την έδρα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κάιρο, όπου πιστεύεται ότι κρατείται ο Μόρσι. Ο στρατός που είχε προειδοποιήσει τους υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι ότι «καμία απειλή κατά της εθνικής ασφαλείας» δεν θα γίνει ανεκτή, είπε ότι οι άνδρες του ενήργησαν όντας σε αυτοάμυνα.

 

Δέκα ισλαμιστές εξτρεμιστές μαχητές βρήκαν τον θάνατο κατά το τελευταίο διήμερο στη Χερσόνησο του Σινά, στην Αίγυπτο, στη διάρκεια εκκαθαριστικής επιχείρησης του στρατού εναντίον ισλαμιστών ενόπλων, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ.
«Η επιχείρηση ασφαλείας, που εξετέλεσαν οι ένοπλες δυνάμεις στα βόρεια του Σινά κατά τη διάρκεια των τελευταίων 48 ωρών, επιστέφθηκε με τον θάνατο δέκα τζιχαντιστών», ανακοίνωσε στο πρακτορείο πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Πέντε νεκροί στο Σινά και στο Δέλτα του Νείλου

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις και οι επιθέσεις

Ένα 13χρονο αγόρι και μία γυναίκα έχασαν τη ζωή τους στην πόλη της Μανσούρα, στο δέλτα του Νείλου, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του έκπτωτου ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, ανέφερε το Reuters, ενώ το το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει τρεις νεκρούς σύμφωνα με νοσοκομειακή πηγή. Δύο πολίτες σκοτώθηκαν και ένας ακόμη τραυματίστηκε την Παρασκευή από επίθεση κατά σημείου ελέγχου του αιγυπτιακού στρατού στο Σινά, ανακοίνωσαν γιατροί και οι υπηρεσίες ασφαλείας.

«Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν από πυρά και μαχαίρια κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ των υποστηρικτών και των αντιπάλων του πρώην προέδρου Μόρσι», είπε στο AFP, ο Αντέλ Σαέντ του νοσοκομείου της Μανσούρα.

Χιλιάδες υποστηρικτές του Μόρσι βγήκαν στους δρόμους των αιγυπτιακών πόλεων την Παρασκευή, για να απαιτήσουν την επιστροφή στην προεδρία του ηγέτη τους, ο οποίος απομακρύνθηκε από το στρατό στις 3 Ιουλίου, μετά από μαζικής κλίμακας διαμαρτυρίες, των αντιπάλων του πρώην προέδρου.
Στην πόλη Ελ-Αρίς, στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου του Σινά, περίπου 40 χιλιόμετρα από τη Λωρίδα της Γάζας,μια ρουκέτα χτύπησε κατά λάθος ένα σπίτι, σκοτώνοντας τους πολίτες, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο νοσοκομειακές πηγές. Μια άλλη ρουκέτα έπληξε στρατόπεδο, σύμφωνα με όσα δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες, χωρίς να αναφερθούν θύματα. Στόχος επίθεσης έγιναν επίσης δύο αστυνομικά τμήματα, στην ίδια περιοχή, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, όπου και εκεί δεν υπήρξαν νεκροί ή τραυματίες.
Προηγουμένως, άγνωστοι που επέβαιναν σε αυτοκίνητο άνοιξαν πυρ σε σημείο ελέγχου του στρατού στην Ελ-Αρίς, τραυματίζοντας έναν στρατιώτη.
Την Τετάρτη και την Πέμπτη, δέκα τζιχαντιστές σκοτώθηκαν κατά τα διάρκεια επιχειρήσεων των δυνάμεων ασφαλείας, ανακοίνωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Μένα.
Η αυξημένη ένταση στην περιοχή του της χερσονήσου του Σινά, με σχεδόν καθημερινές δολοφονίες στρατιωτών και αστυνομικών, έρχεται στον απόηχο της ανατροπής του Μόρσι.