Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

έκθεση ΟΟΣΑ για την ελλάδα

Comments Off on έκθεση ΟΟΣΑ για την ελλάδα
έκθεση ΟΟΣΑ για την ελλάδα

Άρση της μονιμότητας των δημόσιων υπαλλήλων

ιδιωτικά πανεπιστήμια

δίδακτρα στα κρατικά

Έκρηξη της φτώχειας και ύφεση στην Ελλάδα και το 2014

Ριζικές ανατροπές σε Δημόσιο και Πανεπιστήμια ζητά εδώ και τώρα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Θέτει ευθέως ζήτημα άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο, λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων και επιβολής διδάκτρων στους προπτυχιακούς φοιτητές των κρατικών πανεπιστημίων, προωθώντας παράλληλα τα «φοιτητικά δάνεια».

Επί της ουσίας, ζητά αναθεώρηση βασικών άρθρων του Συντάγματος, ανοίγοντας «κερκόπορτα» για τη μετατροπή των ΙΕΚ σε ιδιωτικά πανεπιστήμια και ανθρωποθυσίες στο Δημόσιο – θυμίζοντάς μας την αλήστου μνήμης πλατεία Κλαυθμώνος, στην οποία μαζεύονταν οι απολυμένοι δημόσιοι υπάλληλοι έπειτα από κάθε εκλογική αναμέτρηση για να διαμαρτυρηθούν για την απομάκρυνσή τους (τότε δεν υπήρχε μονιμότητα). Σκηνές από αυτά τα χρόνια (το 1917 καταργήθηκε η μονιμότητα στο Δημόσιο) έρχεται να μας θυμίσει η έκθεση για την ελληνική οικονομία που ανέπτυξε χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου.
Ο Μεξικανός τεχνοκράτης ζήτησε να προχωρήσουν τάχιστα οι διαδικασίες ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, μέγεθος που σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ εκτιμάται ότι θα «αναρριχηθεί» στο 181,3% του ΑΕΠ το 2014 από 174,8% που είναι η επίσημη πρόβλεψη της κυβέρνησης.
Στο κείμενο της έκθεσης υπάρχει και ένα ακόμη πιο δυσμενές σενάριο το οποίο συνδέει την βιωσιμότητα του χρέους με την ανάπτυξη της οικονομίας. Συγκεκριμένα, αν οι προβλέψεις για τον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ πέσουν έξω, τότε ο ΟΟΣΑ συστήνει ότι «πρέπει να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο περαιτέρω βοήθειας για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του».
Για την ώρα, πάντως, ο κ. Γκουρία δεν συμμερίζεται την πρόβλεψη Στουρνάρα για οριακή ανάπτυξη το 2014 (0,6%), εκτιμώντας ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε ύφεση για έναν ακόμη χρόνο, τον έβδομο κατά σειρά. Η κάμψη που θα σημειώσει το ΑΕΠ θα είναι της τάξης του 0,4%.
Παραμονή της χώρας σε ύφεση σημαίνει και μεγαλύτερη ανεργία (27,1%). Οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για το χρέος και το ΑΕΠ προκάλεσαν την αντίδραση του Γ. Στουρνάρα, ο οποίος είπε μεταξύ των άλλων: «Διαφωνώ στα διαγράμματα για την πορεία του χρέους και διαφωνούμε κάπως και στον ρυθμό ανάπτυξης του 2014, αλλά σημασία έχει ότι ταυτιζόμαστε νομίζω στην προοπτική σταδιακής ανάκαμψης μέσα στην επόμενη χρονιά».
Έκρηξη της φτώχειας 
Ο κ. Γκουρία ανέφερε ότι το ποσοστό της φτώχειας στην Ελλάδα εκτοξεύθηκε το 2012 στο 15,2%. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται στο 25,5%, αν συνεκτιμηθεί η επίπτωση του πληθωρισμού, ενώ το ίδιο έτος το 18% των ενηλίκων έως 59 ετών ζούσε σε νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο.
Στην έκθεσή του ο διεθνής οργανισμός ζητάει ακόμα από την κυβέρνηση:
* Την κατάργηση κάθε είδους φορολογικής αμνηστίας και την παραδειγματική τιμωρία των φοροφυγάδων, ως μέτρο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Στο πλαίσιο των μέτρων προτείνει τη δημοσιοποίηση του φόρου εισοδήματος που καταβάλλεται από όλους τους φορολογούμενους, όπως γίνεται σε πολλές χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Υπολογίζει ότι η φοροδιαφυγή φθάνει τα 3,3 δισ. ευρώ τον χρόνο από αδήλωτα εισοδήματα.
* Την αλλαγή του συστήματος κοινωνικών παροχών με την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων και ενός σχήματος εγγυημένου κατώτατου εισοδήματος.
* Τον εξορθολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών, επιτάχυνση της ενοποίησης της διοίκησης των ασφαλιστικών ταμείων και εντατικοποίηση των ελέγχων στους δικαιούχους.
* Την αύξηση του χρόνου χορήγησης του επιδόματος ανεργίας κατά ένα έτος, αναλόγως με τη δημοσιονομική κατάσταση.
* Την εντατικοποίηση των ελέγχων στους δικαιούχους επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας.
* Την επιτάχυνση και διεύρυνση των μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες για τη βιώσιμη ανάκαμψη. Πρέπει να ενεργοποιηθούν περισσότερο τα βασικά υπουργεία, να υπάρξει καλύτερος συντονισμός στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και να ενισχυθεί ο έλεγχος και η αποτίμηση των αλλαγών που γίνονται, τα αποτελέσματα των οποίων πρέπει να γίνονται ευρέως γνωστά.
* Την εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων όπως έχουν σχεδιαστεί. Εάν επαληθευτούν τα ρίσκα για την πορεία του ΑΕΠ και η ανάπτυξη αποδειχτεί «αδύναμη» (ακόμα και με την πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων), πρέπει να εξετασθεί σοβαρά το ενδεχόμενο περαιτέρω βοήθειας για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
* Την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, μέσω της ανάπτυξης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και την αξιολόγηση της αποδοτικότητας των υπαλλήλων με «καθαρά» και «αντικειμενικά» κριτήρια.
Κατά την παρουσίαση της μελέτης του ΟΟΣΑ ο κ. Γκουρία συνεχάρη τον Γιώργο Προβόπουλο για τον ρόλο της κεντρικής τράπεζας στην κρίση: «Σε μια εποχή που οι κοινωνίες αμφισβητούν θεσμούς, πολιτικούς και υπουργούς, οι κεντρικοί τραπεζίτες κρατάνε καλά», είπε δείχνοντας τον Γιώργο Προβόπουλο, και προσέθεσε, χτυπώντας τον φιλικά στην πλάτη: «Η Τράπεζα της Ελλάδος συνέβαλε καίρια ώστε να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας στον θεσμό της κεντρικής τράπεζας».
ΜAΡΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
www.bankingnews.gr