Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

«Το πιο τραγικό γράφημα της Ευρώπης»

Comments Off on «Το πιο τραγικό γράφημα της Ευρώπης»
«Το πιο τραγικό γράφημα της Ευρώπης»

“ Όλα τα στοιχεία ισοδυναμούν με κοινωνική καταστροφή ”

Η εκτίναξη της ανεργίας στις χώρες της Ευρώπης τον τελευταίο χρόνο αποτελεί κύριο θέμα σχολιασμού σε πολλά ΜΜΕ.
Έρχεται, λοιπόν, η εφημερίδα “The Atlantic” με τίτλο «Το πιο τραγικό γράφημα της Ευρώπης» να παρουσιάσει τα τραγικά δεδομένα που δείχνουν την ανεργία στους νέους ανθρώπους να ξεπερνά το 50%υποστηρίζοντας πως η επικείμενη επιδείνωση της κατάστασης είναι σχεδόν βέβαιη.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Eurostat η ανεργία στους νέους Έλληνες φτάνει στο 55% και στους Ισπανούς στο 53%.
Κλείνοντας το άρθρο της “The Atlantic” αναφέρει πως ..
όλα τα στοιχεία ισοδυναμούν με κοινωνική καταστροφή καθώς το πιο υποσχόμενο κομμάτι ενός τόπου στρέφεται προς τη μετανάστευση.
Για κίνδυνο διάλυσης της κοινωνικής συνοχής προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ
Στα 48 εκατομμύρια ανήλθαν οι άνεργοι στις χώρες μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του, Ανχελ Γκουρία, ο οποίος προειδοποίησε για τον κίνδυνο διάλυσης της κοινωνικής συνοχής.
Ο Ανχελ Γκουρία μιλώντας στη Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης τόνισε πως «το μήκος και το βάθος της κρίσης είναι πλέον ορατά στους δρόμους των ευρωπαϊκών χωρών, όπου η κοινωνική πίεση είναι πολύ υψηλή και υπάρχει ορατός κίνδυνος διάλυσης της κοινωνικής συνοχής».
Είμαστε ήδη στο πέμπτο έτος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη έχουν αποδυναμώσει την παγκόσμια οικονομία, περίπου 48 εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι στις χώρες του ΟΟΣΑ και για να έλθουμε στα προ της κρίσης επίπεδα απασχόλησης, πρέπει να δημιουργηθούν 14 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γκουρία.
 Παράλληλα σημείωσε πως οι πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στους θεσμούς και στις κυβερνήσεις τους και υπογράμμισε ότι χωρίς την ανάκτηση αυτής της χαμένης εμπιστοσύνης δεν πρόκειται να υπάρξει ανάπτυξη.
Όπως επισήμανε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ «κλειδί» για την ανάπτυξη είναι η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται στις διάφορες χώρες-μέλη του Οργανισμού για την ενθάρρυνση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και τις παρεμβάσεις στις αγορές εργασίας.
Πρέπει, όμως, επειγόντως, να αντιμετωπισθεί η κοινωνική κρίση και η αύξηση των ανισοτήτων, πρόσθεσε. «Η εισοδηματική ανισότητα στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι στο υψηλότερο επίπεδο για τον τελευταίο μισό αιώνα, και συνεχίζει να αυξάνεται. Αυτό είναι ένα μη βιώσιμο μονοπάτι. Η κοινωνική συνοχή είναι η κόλλα που κρατά ενωμένη την κοινωνία των πολιτών, και η συνοχή αυτή είναι σε κίνδυνο σε όλο τον κόσμο», ανέφερε.