Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

«Παρέλυσε» δημόσιος και ιδιωτικός τομέας

Comments Off on «Παρέλυσε» δημόσιος και ιδιωτικός τομέας
«Παρέλυσε» δημόσιος και ιδιωτικός τομέας

Ισχυρό απεργιακό μήνυμα με ογκώδη διαδήλωση και τα συνήθη επεισόδια
Η ΕΛ.ΑΣ. «έπνιξε» την πορεία στα δακρυγόνα – 26 προσαγωγές 9 συλλήψεις

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν χθες στην πρώτη μεγάλη απεργία του 2011. Για απόλυτη επιτυχία κάνουν λόγο η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ όσον αφορά τη συμμετοχή στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν, ενώ ικανοποιημένο δηλώνει και το ΠΑΜΕ για τη συμμετοχή στη δική του, ανεξάρτητη από των άλλων δύο συνδικαλιστικών οργανώσεων πορεία διαμαρτυρίας. Ωστόσο στις χθεσινές διαδηλώσεις επίσης για άλλη μια φορά σημειώθηκαν εκτεταμένες συγκρούσεις μεταξύ ομάδων διαδηλωτών και των ισχυρότατων αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες επίσης για άλλη μια φορά έπνιξαν τους διαδηλωτές στα δακρυγόνα. Η αστυνομία προσήγαγε 26 άτομα από τα οποία 9 συνελήφθησαν, ενώ όπως ανέφερε το αρχηγείο της Αστυνομίας 15 αστυνομικοί τραυματίσθηκαν.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας περίπου 30.000 άνθρωποι συμμετείχαν στο συλλαλητήριο, όμως τα συνδικάτα κάνουν λόγο για υπερδιπλάσιο αριθμό διαδηλωτών.  Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Οι διαδηλωτές αντέδρασαν στις περικοπές μισθών, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την ανεργία και την στάση της κυβέρνησης απέναντι στις απαιτήσεις της τρόικας.

Η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική και έφτασε το 100% τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ και σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε στα διυλιστήρια η συμμετοχή έφτασε το 100%, το ίδιο στα ναυπηγεία, στις μεταφορές και στα πλοία, στα λιμάνια, στη χαλυβουργία, στην COCA COLA, στην οικοδομή, στις τράπεζες, στη ΔΕΗ, στον ΟΤΕ, στα ΕΛΤΑ και την ΕΥΔΑΠ.

Ο αναπληρωτής γραμματέας της ΓΣΕΕ Στάθης Ανέστης σε δηλώσεις του σε ξένα ειδησεογραφικά μέσα ανέφερε ότι η ΓΣΕΕ βρίσκεται σε συνεννοήσεις με άλλα ευρωπαϊκά συνδικάτα προκειμένου να συντονίσουν από κοινού ευρωπαϊκές ημέρες δράσεις.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος,σε μήνυμά του αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης τόνισε ότι: “Δέκα μήνες η κυβέρνηση εφαρμόζει τη συνταγή του μνημονίου. Έχει αποδειχτεί περίτρανα ότι το «φάρμακο» είναι χειρότερο από την αρρώστια. Κάνει του πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί”.

Ζήτησε δε, να επανέλθει η 13η και 14η σύνταξη στους συνταξιούχους, να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των ανέργων και την καταπολέμηση της ανεργίας.

Επίσης προειδοποίησε  “να μην διανοηθεί κανένας να ακουμπήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, “γιατί καλλιεργείται ένα έντονο κλίμα εργοδοτικής αυθαιρεσίας που τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας τους συνθλίβει κυριολεκτικά”.

“Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, δεν θα σταματήσουμε, αυτή η πολιτική δεν έχει μέλλον”είπε ο κ. Παναγόπουλος

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του χαιρέτησε τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων που “παρά τα εμπόδια που μπήκαν από την εργοδοσία, τις απειλές για απολύσεις, την υπονόμευση από τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό” έδωσαν δυναμική΄απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης.

Επέμεινε στο σύνθημα της ανυπακοής και καταφέρθηκε κατά των υπόλοιπων συνδικαλιστικών οργανώσεων οι οποίες όπως τόνισε  έχουν συναινέσει επανειλημμένα στις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ

“Έχουμε απορρίψει άπαξ και δια παντός τα κηρύγματα των κοινωνικών διαλόγων και της συναίνεσης” επισημαίνει το ΠΑΜΕ.

Συγκρούσεις διαδηλωτών και δυνάμεων των ΜΑΤ

Όπως  είχε συμβεί και στην ανάλογη γενική απεργία του Δεκεμβρίου ομάδες διαδηλωτών επιδόθηκαν στο συνήθη κλεφτοπόλεμο με ρίψεις βομβών μολότοφ και χημικών από μέρους της αστυνομίας που έπνιξαν την πορεία. Τα επεισόδια ξεκίνησαν περίπου στις 13:00 στο ύψους της Βουλής και ακολούθησαν σποραδικές συγκρούσεις κατά μήκος της Πανεπιστημίου με πολλούς πολίτες που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο να προσπαθούν να βρουν καταφύγιο και να ξεφύγουν από την αποπνικτική ατμόσφαιρα στα γύρω στενά.

Η αστυνομία προσήγαγε 26 άτομα εκ των οποίων οι 9 συνελήφθησαν, ενώ σύμφωνα με το αρχηγείο της αστυνομίας τραυματίσθηκαν 15 αστυνομικοί. Υλικές ζημιές σημειώθηκαν σε ιδιωτικές κάμερες, στην πρόσοψη μια τράπεζας και σε γυάλινο σκέπαστρο του μετρό.

“Νέκρωσε” ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας

Ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας “νέκρωσε”, τα σχολεία παρέμειναν κλειστά, οι συγκοινωνίες τράβηξαν χειρόφρενο, εκτός από το μετρό, δεν πραγματοποιήθηκε κανένα ακτοπλοϊκό δρομολόγιο, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας πραγματοποίησαν στάση εργασίας, ενώ η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας συμμετείχε στην 24ωρη απεργία με αποτέλεσμα περισσότερες από 100 πτήσεις να ακυρωθούν.

Επίσης στην απεργία συμμετείχαν και οι νοσοκομειακοί γιατροί, ενώ με προσωπικό ασφαλείας λειτούργησε το ΕΚΑΒ και τα νοσοκομεία δέχονταν μόνο τα έκτακτα περιστατικά.

Τα φαρμακεία της Αθήνας και του Πειραιά έμειναν και αυτά κλειστά, έκτος από τα εφημερεύοντα και τα διανυκτερεύοντα.

Οι τράπεζες χθες υπολειτούργησαν.

Για συμμετοχή της τάξης του 80-90% στην απεργία κάνει λόγο η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου με αποκορύφωμα το χθεσινό κλείσιμο των καταστημάτων.

Τέλος κατά τη διάρκεια της χθεσινής απεργίας δεν μεταδόθηκε καμία είδηση λόγω της συμμετοχής των δημοσιογράφων σε αυτή.

Πηγή:  Ελευθεροτυπία