Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

«Ξαφνικός έρωτας» ΔΝΤ για Αργεντινή

Comments Off on «Ξαφνικός έρωτας» ΔΝΤ για Αργεντινή

Γιατί σκέφτεται να υποστηρίξει τη χώρα της Λατινικής Αμερικής στη δικαστική της διαμάχη με hedge funds-γύπες

 

Αν υπάρχει μια χώρα στον πλανήτη, την οποία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέλει να ξεχάσει, τότε αυτή είναι σίγουρα η Αργεντινή. Η περίπτωση της χώρας της Λατινικής Αμερικής αποτελεί εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια το πιο γνωστό σε όλο τον κόσμο παράδειγμα αποτυχίας του ΔΝΤ και των νεοφιλελεύθερων οικονομικών συνταγών (conditionalities), τις οποίες αυτό απαιτεί προκειμένου να δανείσει σε μια χώρα.

Παρ’ όλα αυτά, το ΔΝΤ εξετάζει σήμερα το ενδεχόμενο να υποστηρίξει την Αργεντινή στη γνωστή δικαστική της διαμάχη με τα hedge funds-γύπες που αρνήθηκαν να αποδεχθούν την αναδιάρθρωση του χρέους της το 2001 και διεκδικούν σήμερα στο ακέραιο την αποπληρωμή τους.

Οπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ θα ζητήσει από το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ να υποβάλει μια «φιλική» για την Αργεντινή αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση της χώρας της Λατινικής Αμερικής ζητεί από το τελευταίο την ακύρωση της απόφασης Εφετείου της Νέας Υόρκης -τον περασμένο Οκτώβριο- να μπλοκάρουν όλες οι πληρωμές προς τους κατόχους αναδιαρθρωμένου χρέους μέχρις ότου πληρωθούν οι επενδυτές ομολόγων που δεν συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση του 2001. Η κυβέρνηση του τότε πρόεδρου της χώρας, Νέστορ Κίρχνερ, είχε προχωρήσει -μετά την εξέγερση και την εκδίωξη του προκατόχου του Ντε λα Ρουα- σε στάση πληρωμών και ζήτησε από το ΔΝΤ και τους άλλους πιστωτές τη διαγραφή του χρέους, που εκείνη την εποχή άγγιζε τα 95 δισ. δολάρια.

Επειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, οι περισσότεροι πιστωτές -μαζί και το ΔΝΤ- συμφώνησαν στη διαγραφή του 70% των οφειλών και δέχθηκαν την αποπληρωμή των υπολοίπων με προνομιακούς όρους. Οχι όμως και μια σειρά από hedge funds -τα επονομαζόμενα και «ταμεία-γύπες»-, που είχαν αγοράσει νωρίτερα ομόλογα κοψοχρονιά και απαίτησαν την αποπληρωμή όλων των οφειλομένων, δηλαδή περίπου 1,3 δισ. δολάρια. Τα funds αυτά προσέφυγαν στην αμερικανική δικαιοσύνη και απέσπασαν αποφάσεις που τους δικαιώνουν, αλλά δεν είναι τελεσίδικες. Το ενδεχόμενο στήριξης της Αργεντινής σε αυτή την υπόθεση δεν οφείλεται φυσικά στην ξαφνική αλλαγή συναισθημάτων του Ταμείου. Αυτό που φοβάται το Ταμείο είναι ότι μια οριστική δικαίωση των hedge funds από τα αμερικανικά δικαστήρια θα δημιουργήσει νομικό προηγούμενο και θα θέσει σε κίνδυνο τις μελλοντικές αναδιαρθρώσεις κρατικών χρεών. «Η τρέχουσα διένεξη με την Αργεντινή μπορεί να έχει βαθιές επιπτώσεις στις μελλοντικές αναδιαρθρώσεις χρεών, δίνοντας περισσότερες εξουσίες στους ανυπάκουους πιστωτές», είχε προειδοποιήσει, άλλωστε, σε σχετική έκθεσή του τον περασμένο Μάιο.