Bοτανικός κήπος στην Αρχαία Ολυμπία
Ολη η Ολυμπία πρασίνισε, εκτός από ένα μικρό σημείο. Το οποίο βρίσκεται, όμως, ακριβώς κάτω από τον Κρόνιο Λόφο, το σημαντικότερο τοπόσημο του χώρου. Εδώ και αρκετά χρόνια συζητείται εκεί η δημιουργία ενός βοτανικού κήπου, πέρυσι τέτοιον καιρό το θέμα συζητήθηκε και στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αλλά επί του πρακτέου λίγα πράγματα έγιναν.
Αν είχαμε προχωρήσει εγκαίρως, τώρα τα δέντρα θα είχαν μεγαλώσει, είπε προχθές στο ΚΑΣ μέλος του. Και αυτό είναι αλήθεια. Πολύ περισσότερο που χρήματα υπάρχουν, καθώς το Ιδρυμα Λάτση έχει κάνει μια τεράστια χορηγία για την αποκατάσταση του τοπίου της αρχαίας Ολυμπίας μετά τις τρομερές πυρκαγιές του 2007. Επίσης, υπάρχει μια χορηγία του Δήμου Μονάχου ειδικά για τον κήπο.
Οταν ο κήπος ολοκληρωθεί, με ρηχές φυτεύσεις, δέντρα και θάμνους των οποίων το ριζικό σύστημα δεν πηγαίνει κάθετα (επειδή από κάτω είναι εξαιρετικά πιθανό να υπάρχουν αρχαιότητες) ο επισκέπτης θα περπατά στα εννέα στρέμματα διδασκόμενος. Ειδικές πινακίδες θα αναφέρουν το όνομα και την ιστορία του κάθε φυτού.
Ο κ. Γεώργιος Λυριτζής από το ΕΘΙΑΓΕ (Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας), ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την αναγέννηση της χλωρίδας στην αρχαία Ολυμπία, έδωσε εντυπωσιακούς αριθμούς για τον βοτανικό κήπο: θα φυτευθούν συνολικά περίπου 130 δέντρα, 2.500-3.000 θάμνοι και 5.900-6.000 αρωματικά φυτά.
Τουτέστιν, ο μελλοντικός περιπατητής θα συναντά αμυγδαλιές, κουμαριές, θυμάρι, δεντρολίβανο, δυόσμο, μυρτιά και άλλα πολλά. Μαζί με τις τριανταφυλιές και τις ελιές που ήδη υπάρχουν, όλα αυτά θα συνιστούν ένα εντυπωσιακό θέαμα.
Είναι, μάλιστα, πολύ πιθανό να ανασυσταίνεται έτσι το αρχαίο τοπίο -αν και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πώς ήταν, καθώς δεν έχουμε ακριβείς περιγραφές για το δρυοδάσος που περικύκλωνε την άλτι. Ο κ. Λυριτζής ήταν κατηγορηματικός ως προς τις επιλογές που έχουν γίνει: μονάχα σπορόφυτα και όχι μπόλια έχουν χρησιμοποιηθεί σε όλη την περιοχή, επειδή, ακριβώς, οι επιστήμονες θέλουν φυτά με το αυθεντικό τους DNA. Αυτό είναι πιο ανθεκτικό και επίσης γνωρίζουν πώς εξελίσσεται και γενικώς και σε περιπτώσεις καταστροφών όπως π.χ. παγετοί. Το ζήτημα είναι να μη χάσει η Ολυμπία άλλη μια περίοδο, γιατί πια ο βοτανικός κήπος δεν θα είναι δυνατόν να γίνει.
Υπενθυμίζεται πως το 2012 έχουμε αφή Ολυμπιακής Φλόγας. Μετά το Πάσχα πρέπει, λοιπόν, να γίνουν οπωσδήποτε οι φυτεύσεις. Και από εκεί και πέρα, αρχίζουν τα δύσκολα: η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων και οι άλλοι κρατικοί φορείς πρέπει να παρακολουθούν τη φύση και να αποψιλώνουν την άγρια βλάστηση. Γιατί, όπως λέει ο κ. Λυριτζής, «μη βγούνε ξανά πολλά πεύκα, καήκαμε! Κυριολεκτικά».
Πηγή: Έθνος, Αγγελική Κώττη