Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

30.000 απολύσεις και μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων μέσα σε ένα χρόνο

Comments Off on 30.000 απολύσεις και μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων μέσα σε ένα χρόνο
30.000 απολύσεις και μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων μέσα σε ένα χρόνο

– Το Σάββατο του Λαζάρου η λίστα με τους οργανισμούς που καταργούνται
– 1.800 ως 2.000 υπάλληλοι θα απολυθούν ως τον Ιούνιο από τους φορείς που κλείνουν
– Στο στόχαστρο προς απόλυση κυρίως οι υπάλληλοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου
– 12.500 μετακινήσεις υπαλλήλων ως το καλοκαίρι και 25.000 ως το τέλος του έτους
– “Πρόγευση” με τις 1.891 μετατάξεις δίνει το Δημόσιο από τώρα

Τα πάνω, κάτω έρχονται μέσα στους επόμενους μήνες για περίπου 30.000 δημοσίους υπαλλήλους που θα βρεθούν είτε άνεργοι, είτε σε τελείως διαφορετικό εργασιακό περιβάλλον.

Ουσιαστικά το τι θα συμβεί φάνηκε από τις 1.891 μετατάξεις που ανακοινώθηκαν χθες. Ωστόσο από χθες το μεσημέρι έχουμε για πρώτη φορά συγκεκριμένα “νούμερα” απολύσεων και μετακινήσεων υπαλλήλων.

2.000 υπάλληλοι θα απολυθούν ως τον Ιούνιο και οι απολύσεις αυτές δεν έχουν να κάνουν με επίορκους, αλλά αφορούν μάλλον σε υπαλλήλους των οργανισμών στους οποίους μπαίνει λουκέτο άμεσα.

Ποιοι είναι αυτοί οι οργανισμοί; Τη λίστα θα τη μάθουμε το ερχόμενο Σάββατο. Από τη λίστα των οργανισμών θα προκύψει και το πλεονάζον προσωπικό που θα φύγει τον Ιούνιο. Θα είναι είτε 1.800, είτε 2.000 άτομα, δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως ο αριθμός. Σε αυτούς θα συμπληρωθούν κάποιες δεκάδες επίορκοι υπάλληλοι, αλλά ο αριθμός τους θα είναι μικρός σε σχέση με το σύνολο των προς απόλυση υπαλλήλων.

Παράλληλα όμως θα πρέπει να προχωρήσει και η περιβόητη κινητικότητα.

Και εδώ το τοπίο είναι νεφελώδες. 12.5000 υπάλληλοι θα πρέπει να έχουν ενταχθεί στην κινητικότητα ως τον Ιούνιο. Θα έχουν μετακινηθεί; Όχι, αυτό είναι έως αδύνατο με τους ρυθμούς που κινούνται οι διαδικασίες. Το πιθανότερο είναι ότι θα βγουν σε διαθεσιμότητα.

Ουσιαστικά μέχρι τα τέλη του χρόνου θα πρέπει να έχουν ενταχθεί στην κινητικότητα 25.000 υπάλληλοι, άλλοι 4.000 θα πρέπει να έχουν απολυθεί, και μαζί με τις μετατάξεις που ήδη ανακοινώθηκαν μιλάμε για περισσότερους από 30.000 υπαλλήλους.

Σε ότι αφορά μάλιστα στις μετακινήσεις, ουσιαστικά μιλάμε για αναγκαστικές μετατάξεις.

Οι υπάλληλοι μπορεί να βρεθούν σε κατώτερη θέση από την προηγούμενη, σε κατώτερη θέση σε σχέση με τα προσόντα τους, σε μισθολογικά χειρότερη θέση και όλα αυτά χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν.

Πιθανή τους άρνηση να αναλάβουν καθήκοντα στη νέα θέση θα σημάνει και αυτόματη απόλυσή τους.