3.875 δημόσιοι υπάλληλοι στο βωμό της διαθεσιμότητας
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΝΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ, ΥΠΗΡΕΣΙΑ, ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ης ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ
Στην αγχόνη της διαθεσιμότητας 3.875 υπάλληλοι του Δημοσίου από 10 υπουργεία. Οι λίστες με τα ονοματεπώνυμα των υπαλλήλων είναι έτοιμες και θα παραδοθούν αύριο στα χέρια των τροϊκανών στην πρώτη συνάντηση που θα έχει μαζί τους ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι υπάλληλοι αυτοί εντάσσονται στο πρώτο μεγάλο κύμα της διαθεσιμότητας που αριθμεί 12.500 εργαζομένους, από τους οποίους περίπου οι μισοί, σύμφωνα με εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων, θα απολυθούν.
Στη δίνη του κυκλώνα υπάλληλοι που έχουν χαρακτηριστεί ως «χαμηλών προσόντων» βρίσκονται σχεδόν υπό διωγμόν σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης και ανήκουν στις εξής ειδικότητες:
* Δακτυλογράφοι
* Γραμματείς
* Οδηγοί
* Νυχτοφύλακες-φύλακες
* Διάφοροι τεχνίτες.
Στο στόχαστρο σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες οι καθαρίστριες και γενικά ο κλάδος του προσωπικού καθαριότητας, ο οποίος χωρίς αξιολόγηση καταργείται συλλήβδην, με χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του υπουργείου Οικονομικών και του κ. Στουρνάρα, ο οποίος με μια μονοκονδυλιά «έσβησε» από το υπουργείο του 595 θέσεις καθαριστριών που υπηρετούν στην κεντρική υπηρεσία, τα τελωνεία και το Γενικό Χημείο του Κράτους.
Παράλληλα, νομικά πρόσωπα που εποπτεύονται από υπουργεία όπως, για παράδειγμα, ο ΕΦΕΤ ή το Μπενάκειο (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης) «χάνουν» ολόκληρους κλάδους υπαλλήλων όπως κλητήρες, γραμματείς, τεχνικούς αυτοκινήτων, αλλά και βιβλιοθηκονόμους και δενδροανθοκηπουρούς.
Το προσωπικό αυτό γενικώς έχει χαρακτηριστεί ως «χαμηλών προσόντων» κι ανήκει κυρίως στην Υποχρεωτική αλλά και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ετσι, τμήματα όπως των τεχνικών υπηρεσιών, αλλά και οι διοικητικές και γραμματειακής υποστήριξης υπηρεσίες έχουν την τιμητική τους στις διαθεσιμότητες που εφαρμόζονται κατά πλειοψηφία και στις θέσεις που καταργούνται σε 10 υπουργεία και τον ΕΟΤ κι έχουν ήδη υπογραφεί από τον αρμόδιο υπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συναρμόδιους υπουργούς.
Οι θέσεις που καταργούνται είναι οργανικές ή προσωποπαγείς και οι υπάλληλοι μπορεί να είναι μόνιμοι ή να έχουν σύμβαση αορίστου χρόνου. Οι αποφάσεις για την κατάργηση των θέσεων έχουν προέλθει άπο την αξιολόγηση των δομών των υπουργείων και φορέων και τη δημιουργία σχεδίων στελέχωσης που έχουν προηγηθεί.
Εχει προηγηθεί η έξοδος προς τη διαθεσιμότητα 2.114 εκπαιδευτικών, 2.234 σχολικών φυλάκων, 53 υπαλλήλων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, 1.672 του υπουργείου Υγείας (Ιούλιος 2.013) κι από τον περασμένο Σεπτέμβρη 3.521 δημοτικών αστυνομικών.
Αναλυτικά, οι θέσεις και οι ειδικότητες που καταργούνται στις υπηρεσίες των βασικότερων υπουργείων είναι οι εξής:
http://s.enet.gr/resources/article-files/ele_0711_006_cmyk.pdf
http://s.enet.gr/resources/article-files/ele_0711_007_cmyk.pdf