Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

25.000 δημόσιοι υπάλληλοι σε κινητικότητα ως το τέλος του χρόνου – Αξιολόγηση σε κάθε υπουργείο

Comments Off on 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι σε κινητικότητα ως το τέλος του χρόνου – Αξιολόγηση σε κάθε υπουργείο
25.000 δημόσιοι υπάλληλοι σε κινητικότητα ως το τέλος του χρόνου – Αξιολόγηση σε κάθε υπουργείο

Νέες λίστες με διαθεσιμότητες σε κάθε υπουργείο ξεχωριστά
– Στο στόχαστρο όσοι δεν έχουν πτυχίο ΑΕΙ και ΤΕΙ και έχουν χαμηλά προσόντα
– Λουκέτο σε φορείς και υπηρεσίες για να καταργηθούν οι θέσεις των υπαλλήλων
– Ψάχνουν επίορκους για να μην κάνουν απολύσεις δημοσίωνυπαλλήλων

Σε πλήρη ανατροπή των δεδομένων οδηγούν οι δηλώσεις της υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύης Χριστοφιλοπούλου.
Όπως είπε η υφυπουργός ο στόχος μέχρι τα τέλη του χρόνου είναι να μπουν σε κινητικότητα 25.000 υπάλληλοι του Δημοσίου.
Αυτή τη στιγμή αλλάζουν ουσιαστικά τα οργανογράμματα των υπηρεσιών σε κάθε υπουργείο ξεχωριστά ώστε να προκύψουν οι πλεονάζουσες θέσεις οι οποίες θα καταργηθούν.

25.000 υπάλληλοι του δημοσίου στο “ψυγείο” ως το τέλος του χρόνου

Μετά την κατάργηση των θέσεων, οι οποίες μπορεί να προκύψουν ακόμη και από την κατάργηση ολόκληρων φορέων και οργανισμών, οι υπάλληλοι θα βρεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
Θα μπουν δηλαδή στο “ψυγείο” περιμένοντας μια νέα θέση στο δημόσιο για οκτώ μήνες.
Εάν μια νέα θέση δεν βρεθεί τότε θα απολυθούν. Ως αποζημίωση για την απόλυσή τους θα εκληφθεί το 75% του μισθού που θα λαμβάνουν κατά το οκτάμηνο της διαθεσιμότητας.

“Γίνεται αξιολόγηση των δομών όλων των υπουργείων”

Στις δηλώσεις της η κ. Χριστοφιλοπούλου, επισήμανε ότι «κάθε υπουργείο ξεχωριστά αξιολογεί τις δομές και τους φορείς του, καθώς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης συντονίζει, παρακολουθεί και ασκεί υποστηρικτικό ρόλο. Να μη δαιμονοποιούμε τη δημόσια διοίκηση στο σύνολό της, ακριβώς επειδή για χρόνια, υπήρχε το απαράδεκτο καθεστώς ατιμωρησίας.

Μια μικρή μειοψηφία δεν μπορεί να χαρακτηρίσει τους δημοσίους υπαλλήλους, η πλειοψηφία των οποίων εργάζεται και αποδίδει. Όχι στην ατιμωρησία αλλά και όχι κυνήγι μαγισσών».

Άγνωστο πόσοι θα βρεθούν εκτός δημοσίου μετά τη διαθεσιμότητα

Ανέφερε,τέλος, ότι η συντριπτική πλειονότητα των δημοτικών αστυνομικών θα μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες, ενώ έκανε γνωστό ότι το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης παρέχει προγράμματα επιμόρφωσης σε υπαλλήλους, που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και επιθυμούν να συμμετέχουν σε αυτά.

Το πρόγραμμα διαθεσιμότητας ωστόσο, όπως έχει ήδη πει ο Κ. Μητσοτάκης δεν αποκλείει την απόλυση.
Άλλωστε ως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν απολυθεί άλλες 2.000 υπάλληλοι. Αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια να ξεκαθαρίσει η κατάσταση με τους επίορκους για να φανεί πόσοι από τους 2.000 θα είναι επίορκοι που θα απολυθούν, όμως το μεγάλο ερώτημα είναι από που θα προκύψουν οι υπόλοιπες απολύσεις και έτσι όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει “ξαφνικός θάνατος” υπηρεσιών και οργανισμών και οι υπάλληλοι, όπως στην περίπτωση της ΕΡΤ θα απολυθούν.

Για 15.000 απολύσεις από το Δημόσιο ώς τα τέλη του 2014, βάσει των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση απέναντι στους δανειστές, μίλησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα 99,5 ο υπουργός είπε πως σχεδιάζεται ένα σύστημα προαγωγών στο Δημόσιο που θα επιβραβεύει περισσότερο την αξία και λιγότερο την προϋπηρεσία.

“Θα πετύχουμε έτσι και την ανανέωση του Δημοσίου σε επίπεδο διευθυντικών στελεχών. Αυτές είναι οι παρεμβάσεις που θα κάνουν το Δημόσιο πιο λειτουργικό”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

“Δεν έχουμε εκκρεμότητες με την Τρόικα στην αξιολόγηση”

Αναφορικά με τις διαβουλεύσεις με την τρόικα, σημείωσε ότι “για την τρέχουσα αξιολόγηση δεν έχουμε εκκρεμότητες με την τρόικα. Από εκεί και πέρα, συζητάμε για τους επόμενους στόχους που έχουμε. Έχουμε καταφέρει να μεταφέρουμε, σε ένα βαθμό, τη συζήτηση από τους ποσοτικούς στους ποιοτικούς στόχους. Χρειάζονται παρεμβάσεις και στις δομές και στις διαδικασίες και στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο. Εκεί εστιάζουμε”.

Ακόμη, όπως είπε, η κυβέρνηση εντείνει την προσπάθεια για την απονομή πειθαρχικής δικαιοσύνης στο Δημόσιο.

“Περίπου 1.000 δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε αυτοδίκαιη αργία, ενώ σχεδόν 200 έχουν απομακρυνθεί από την αρχή της χρονιάς ως αποτέλεσμα της επιτάχυνσης της πειθαρχικής δικαιοσύνης”.

“Ο κ. Στουρνάρας αντέδρασε άμεσα με το που κοινοποιήθηκαν τα στοιχεία. Θα τεθούν σε αυτοδίκαιη αργία όσοι πρέπει, ενώ θα ζητήσει πειθαρχικές ευθύνες από τους προϊσταμένους, στις περιπτώσεις όπου γνώριζαν για την ποινική διαδικασία και δεν κινήθηκε το πειθαρχικό”, πρόσθεσε.

“Κανένα περιθώριο νέων οριζόντιων μέτρων”

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, ο κ. Μητσοτάκης είπε:

“Υπάρχουν στο εξωτερικό άστοχες δηλώσεις που υποτιμούν την τεράστια προσπάθεια που έχει γίνει στην Ελλάδα”, υποστήριξε δε πως η ύφεση είναι τόσο βαθιά, που δεν υπάρχει δυνατότητα λήψης νέων οριζόντιων μέτρων.

Ακόμη, κληθείς να σχολιάσει τα περί “πόθεν έσχες” των βουλευτών, ο υπουργός είπε:

“Λείπει επίσης η ιστορική εξέλιξη των πόθεν έσχες. Πρέπει ο πολίτης να μπορεί να βλέπει το πρώτο πόθεν έσχες και το τελευταίο κάθε βουλευτή. Είναι μια πρόταση την οποία έχω καταθέσει εδώ και πολύ καιρό”.