Με αυτό το τεράστιο σκάνδαλο που η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κάνει ότι δεν βλέπει θα ασχοληθεί σοβαρά κάποιος;
Στον χώρο του πολιτισμού, ορισμένοι γράφουμε και ξαναγράφουμε για το σκάνδαλο του «αμαρτωλού» Ταμείου Αλληλοβοήθειας των Υπαλλήλων του ΥΠΠΟ. Θα πεις, και όμως κάτι πολύ σοβαρό έγινε. Τι; Την 1η Οκτωβρίου η εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος 17 ατόμων που είχαν διατελέσει μέλη του Δ.Σ του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού τη χρονική περίοδο 2012-2014. Η δίωξη αφορά σε πέντε κακουργήματα (της πλαστογραφίας, της ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία, της απιστίας, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της εγκληματικής οργάνωσης.). Κακουργήματα, επαναλαμβάνω, με εξαιρετικά σοβαρή την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.
«Πρόκειται», διευκρίνιζε το δελτίο Τύπου που υπέγραφε προσωπικά ο κ.Μπίνης, «για ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν έπειτα από πορισματική έκθεση Επιθεωρητών- Ελεγκτών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για υπόθεση χρηματικών ποσών 200.000 ευρώ, η οποία αφορούσε στη χορήγηση οικονομικών βοηθημάτων και δανείων από το Ταμείο προς τους υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού την περίοδο 2012 – 2014 και τα οποία ουδέποτε πιστώθηκαν πραγματικά στους εν λόγω υπαλλήλους».
Δηλαδή; Οι 17 κατηγορούνται ότι έπαιρναν δάνεια στο όνομα υπαλλήλων που δεν είχαν ιδέα! Και τι άλλο ακόμα; Η θέση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας υπό τον κ.Μπίνη, συμπίπτοντας απολύτως με την καΤουλουπάκη, καταρρίπτει περίτρανα τον ισχυρισμό της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ που «ανέγνωσε» καταρχάς τις κατηγορίες, ισχυριζόμενη ότι πρόκειται για «πολιτικές σκοπιμότητες» του περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ.
Αλλά μετά απ΄όλα αυτά τι άλλο έγινε; Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού (Λ.Μενδωνη, Κ.Διδασκάλου, Ν.Γιατρομανωλάκης) σήμερα, ημέρα έναρξης του 13ου Τακτικού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού ΠΟΕ-ΥΠΠΟ, κάθησε μπροστά-μπροστά για να ακούει καλύτερα όσα θα πει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιάννης Τσακοπιάκος.
Ο οποίος ήταν και πρόεδρος του Δ.Σ. του Ταμείου Αλληλοβοήθειας και την περίοδο 2012 – 2014. Τον οποίο διόρισε τον Σεπτέμβριο η κα Μενδώνη και σε Ομάδα Εργασίας του ΥΠΠΟ. Ο οποίος είναι και κατηγορούμενος, αφού ήταν πρόεδρος του Δ.Σ.του Ταμείου την περίοδο που γινόταν το «φαγοπότι». Και ο οποίος, μιλώντας μπροστά στην υπουργό, δήλωσε σήμερα ότι «θ αργήσει πολύ να φύγει».
Ενταση με προπηλακισμούς και αποχωρήσεις
Το συνέδριο ξεκίνησε με μαζικές αποχωρήσεις κατά την πρώτη μέρα, όταν οι εργασίες του άνοιξαν με ομιλία του Γιάννη Τσακοπιάκου, πρώην προέδρου του «αμαρτωλού» Ταμείου Αλληλοβοήθειας (νυν πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου), αποδεικνύοντας το σοβαρό εκτόπισμα που διαθέτει στον χώρο. Από το συνεδριακό βήμα παραδέχτηκε ότι κατηγορείται για πέντε κακουργήματα στην υπόθεση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας για τα πλαστά δάνεια προς υπαλλήλους την περίοδο 2012-2014, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για κατασκευασμένες κατηγορίες. Την ίδια στιγμή σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, η υπουργός Λίνα Μενδώνη και οι δύο γενικοί γραμματείς παρακολουθούσαν στις πρώτες θέσεις.
Η Ενωτική Κίνηση σε σχετική ανακοίνωση εστιάζει στην ομιλία του προέδρου της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ Γ. Παπαγεωργόπουλου, που… επί 50 λεπτά πολλά είχε να πει για το θέμα του Ταμείου Αλληλοβοήθειας και να προσπαθεί να πείσει τους συνέδρους ότι όλα είναι μια «σκευωρία». Η ανακοίνωση σημειώνει: «Μια Ομοσπονδία υπό την απειλή διώξεων στα μέλη της ηγεσίας της για κακοδιαχείριση δημόσιου χρήματος, μια Ομοσπονδία όμηρος της πολιτικής ηγεσίας, είναι μια Ομοσπονδία που είναι έτοιμη να ξεπουλήσει τα αιτήματα των εργαζόμενων μόνο και μόνο για ιδιοτελείς λόγους».
Σε άλλο σημείο κάνει λόγο για τις σχέσεις ΠΟΕ-ΥΠΠΟ και Ταμείου Αλληλοβοήθειας, «η ηγεσία της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ είχε συνηθίσει να σιτίζεται με το δημόσιο χρήμα που έρεε άφθονο μέσω του Ταμείου Αλληλοβοήθειας. Αρκεί να θυμίσουμε ότι το προηγούμενο συνέδριο, το 2016, είχε χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου (200.000 ευρώ!) από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας… τα χρήματα του οποίου προορίζονταν για ανάγκες των συναδέλφων και όχι για τους συνδικαλιστές». Και θύμισε ότι η ΠΟΕ-ΥΠΠΟ το διάστημα 2016-2019 διαχειρίστηκε περίπου 174.000 ευρώ. Την τριετία 2013-2016 διαχειρίστηκε 600.000 ευρώ (!). «Και αν πάμε και πιο πίσω, τις εποχές του Ειδικού Λογαριασμού του ΥΠΠΟ, υπήρχαν και τριετίες που είχε κύκλο εργασιών κοντά στα 900.000 ευρώ».
Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώνονται σήμερα με τους 250 εκλεγμένους συνέδρους να ψηφίζουν στην κάλπη.
Πηγή: efsyn
Τήρηση αποστάσεων
του Σάκη Ιωαννίδη
Οι επισκέψεις γεφυρώνουν τις αποστάσεις. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν μπορείς να πηγαίνεις με άδεια χέρια γιατί όλοι σε κοιτάνε κάπως. Κάτι κομίζεις, έστω για τα μάτια του κόσμου.
Οταν η αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού επισκέφθηκε την πρώτη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στα τέλη Αυγούστου δεν πήγε με άδεια χέρια. Οι εκπρόσωποι είπαν τότε ότι οι υπάλληλοι του υπουργείου δεν είναι «οπισθοδρομικοί» και πως ήθελαν τα έργα ανάπτυξης και την ανάπτυξη γενικότερα. Η συζήτηση του συμβουλίου αφορούσε την επένδυση στο Ελληνικό. Οι εκπρόσωποι κόμισαν ένα δώρο εργασιακής ειρήνης.
Η πολιτική ηγεσία μάλλον αισθάνθηκε ότι έπρεπε να ανταποδώσει αυτή την επίσκεψη με όλες τις τιμές. Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με τους γενικούς γραμματείς του ΥΠΠΟ, Νικόλα Γιατρομανωλάκη και Γιώργο Διδασκάλου, παραβρέθηκαν στην έναρξη του 13ου Τακτικού Συνεδρίου της ΠΟΕ ΥΠΠΟ την περασμένη Τετάρτη. Τις εργασίες του συνεδρίου μαθαίνουμε ότι άνοιξε παλαιός συνδικαλιστής, επί χρόνια στη διοίκηση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, το οποίο ερευνάται από τη Δικαιοσύνη. Μάλιστα, η Εισαγγελία Διαφθοράς άσκησε ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος εναντίον 17 υπηρεσιακών παραγόντων του Ταμείου για την υπόθεση των «δανείων» που δήθεν δίνονταν σε υπαλλήλους του υπουργείου. Με την παρουσία της στο συνέδριο, η ηγεσία του ΥΠΠΟ, θέλοντας και μη, κόμισε το δώρο της συμπαράστασης.
Οι γέφυρες όμως κρατάνε και αποστάσεις. Η απόσταση από το τεκμήριο της αθωότητας μέχρις αποδείξεως του εναντίου, για παράδειγμα, είναι μία από αυτές και πρέπει να τηρείται. Γι’ αυτό και δεν διαβάζετε ονόματα διωκόμενων σε αυτό το κείμενο. Εξίσου όμως πρέπει να τηρείται η απόσταση της πολιτικής εξουσίας με πρόσωπα και όργανα υπό διερεύνηση. Eστω για τα μάτια του κόσμου… Αλλιώς οι αποστάσεις καταρρέουν.
Πηγή: καθημερινή