Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

13ο Συνέδριο ΠΟΕ-ΥΠΠΟ

0 σχόλια
13ο Συνέδριο ΠΟΕ-ΥΠΠΟ

Συνέδριο υπαλλήλων ΥΠΠΟ: Υπουργοί χειροκροτητές συνδικαλιστών ελεγχόμενων από τη Δικαιοσύνη

“Επιστροφή στην κανονικότητα είναι όταν οι υπουργοί γίνονται χειροκροτητές συνδικαλιστών που τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη.

Την είχαμε ξεχάσει από το 2015 και τη θυμόμαστε σιγά – σιγά τώρα”. M’ αυτή τη λιτή μα εύγλωττη δήλωση, ο Πάνος Σκουρολιάκος, τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, χαιρετίζει τη σύσσωμη παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού κατά την προχθεσινή έναρξη του συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και οι δύο γενικοί γραμματείς Πολιτισμού Γ. Διδασκάλου και Σύγχρονου Πολιτισμού Ν. Γιατρομανωλάκης παρακολούθησαν προσηλωμένοι τις εναρκτήριες ομιλίες, κυρίως του Γιάννη Τσακοπιάκου, προέδρου του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ ΥΠΠΟ, ο οποίος ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη για κακουργηματικές πράξεις, για τα έργα και τις ημέρες του, επί σειρά ετών, στο «αμαρτωλό» Ταμείο Αλληλοβοήθειας και τα γνωστά δάνεια που έδιναν δήθεν σε υπαλλήλους χωρίς οι ίδιοι να γνωρίζουν τίποτα και χωρίς να τα έχουν ζητήσει.

Η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΥΠΠΟ, που πρόσκειται στη ΔΗΣΥΠ / ΠΑΣΚ και τη ΔΑΚΕ, επιδιώκει να μονοπωληθεί η συζήτηση από το θέμα του Ταμείου, όπως σημειώνουν οι αριστερές παρατάξεις.

Αποφεύγουν να συζητηθεί η ιδιωτικοποίηση στα μουσεία με τη μετατροπή σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου 10 μεγάλων μουσείων της χώρας, η υπόθεση του «Τζόκερ», η τύχη των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό, η πρωθυπουργική εξαγγελία για δανεισμό από τη Βρετανία των κλεμμένων γλυπτών του Παρθενώνα, όπως ζητούν οι αριστερές παρατάξεις. Καμία αντίδραση δεν υπήρξε από το προεδρείο του συνεδρίου ούτε όταν η υπουργός στο χαιρετισμό της υπεραμύνθηκε της μετατροπής των μουσείων σε ΝΠΔΔ.

Αντιθέτως εξαντλούνται στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας με το γνωστό επιχείρημα ότι πρόκειται για πλεκτάνη και σκευωρία παρότι σε 17 πρώην μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του έχει ασκηθεί δίωξη για πέντε κακουργήματα που συνδέονται με πράξεις κακοδιαχείρισης και παρά το γεγονός ότι στις αρχές της εβδομάδας η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, με δελτίο Τύπου του διοικητή της Άγγελου Μπίνη, επισημαίνει ότι «πρόκειται για ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν έπειτα από πορισματική έκθεση επιθεωρητών – ελεγκτών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για υπόθεση χρηματικών ποσών 200.000 ευρώ, η οποία αφορούσε τη χορήγηση οικονομικών βοηθημάτων και δανείων από το Ταμείο προς τους υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού την περίοδο 2012 – 2014 και τα οποία ουδέποτε πιστώθηκαν πραγματικά στους εν λόγω υπαλλήλους».

Πηγή: η Αυγή

Αναστασία Κουτσή στο συνέδριο της ΠΟΕΥΠΠΟ: «Θα σας μιλήσω  για το ΤΑΥΠΥΠΠΟ…»

Η τοποθέτηση στο 13ο Συνέδριο της ΠΟΕΥΠΠΟ της Αναστασίας Κουτσή,πρών Διευθύντριας του ΤΑΥΠΥΠΠΟ.

«Θα σας μιλήσω  για το ΤΑΥΠΥΠΠΟ. Δεν θα αναφερθώ καθόλου στις υποθέσεις του Ταμείου για τις οποίες έχουν σχηματισθεί δικογραφίες, πλην των δύο γνωστότερων εξ αυτών.

Η πρώτη αφορά τα δάνεια και τα βοηθήματα που φαίνεται να χορηγήθηκαν σε τουλάχιστον 142 συναδέλφους μας (τόσες είναι οι εξακριβωμένες μέχρι τώρα υποθέσεις) εν αγνοία τους. Οι συνάδελφοι αυτοί υποστηρίζουν ότι τα χρήματα αυτά δεν τα αιτήθηκαν και δεν τα έλαβαν ποτέ. Η Εισαγγελία διαφθοράς προχώρησε στην άσκηση διώξεων σε δεκαεπτά άτομα για πέντε κακουργήματα: απιστία, πλαστογραφία, ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και η υπόθεση πήρε την δικαστική οδό.

Η ΠΟΕ ΥΠΠΟ, αντί να πράξει το αυτονόητο και να σταθεί δίπλα στους συναδέλφους που υπήρξαν θύματα αυτής της υπόθεσης υπηρετώντας την πλήρη διερεύνηση της, από την αρχή ήταν στοχοπροσηλωμένη στην συγκάλυψη της υπόθεσης.  Αθλιότητες, απειλές και μία αγωγή εναντίον μου, η τουλάχιστον αμφιλεγόμενη ένορκη κατάθεση από δύο μέλη της ηγεσίας της ΠΟΕ ΥΠΠΟ, εναντίον δύο  θυμάτων αυτής της απάτης και τέλος, επειδή  τόσοι πολλοί ψευδομάρτυρες είναι αδύνατο να βρεθούν,  η ΠΟΕ ΥΠΠΟ υιοθέτησε αποκλειστικά το κατά τη γνώμη της ασφαλές χαρτί των «πολιτικών και συνδικαλιστικών» διώξεων στοχοποιώντας ακόμα και την Εισαγγελέα Διαφθοράς!

Για κακή της τύχη, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας δια στόματος του νέου Διοικητή της, τον προτεινόμενο από το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης της ΝΔ,  έρχεται να επικυρώσει τις διώξεις στερώντας από την ΠΟΕ ΥΠΠΟ το βασικό της επιχείρημα.

Εχτές εδώ άκουσα από την Υπουργό δύο υπαινικτικά σχόλια για δήθεν κατασκευασμένα στοιχεία. Να σας πληροφορήσω λοιπόν ότι το 2016 το ΓΛΚ διενήργησε διαχειριστικό έλεγχο στο Ταμείο. Στο πλαίσιο του ελέγχου, ο τότε Δ/ντης του Ταμείου Γιώργος Βλαντής (που όπως καταλαβαίνω, για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια δεν είναι σύνεδρος της ΠΟΕΥΠΠΟ…), χορήγησε στις ελέγκτριες του ΓΛΚ πλήθος εγγράφων. Ανάμεσα σε αυτά τα έγγραφα βρίσκονταν και οι συνολικοί  κατάλογοι των δανειοληπτών και των ληπτών βοηθημάτων, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν και τα 142 ονόματα των συναδέλφων μας που ποτέ δεν αιτήθηκαν και ούτε εισέπραξαν δάνειο ή βοήθημα. Το Ταμείο επίσης ήταν υποχρεωμένο να αναρτά όλες τις δαπάνες του στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Τα ποσά που είναι αναρτημένα στη Διαύγεια και φέρουν την υπογραφή του πρώην Δ/ντη και την έγκριση των ΔΣ του Ταμείου και αφορούν τις χορηγήσεις δανείων και βοηθήματων ταιριάζουν απόλυτα με τα ποσά που περιλαμβάνονται στους εν λόγω καταλόγους. Εικάζω και φαντάζομαι κι εσείς ότι η προηγούμενη Διοίκηση του Ταμείου, δεν είχε λόγους να κατασκευάσει στοιχεία που θα οδηγούσαν στη μελλοντική ποινική δίωξή της.

Σας διαβεβαιώνω ότι ούτε εγώ ούτε το ΔΣ του ΤΑΥΠΥΠΠΟ μεθοδεύσαμε πολιτικές ή συνδικαλιστικές διώξεις εναντίον κανενός. Όταν όμως στο πλαίσιο του τυπικού ελέγχου που αποσκοπούσε στην εξασφάλιση της διαφάνειας της λειτουργίας του Ταμείου, εντοπίσαμε σοβαρές ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων, οφείλαμε ως δημόσιοι λειτουργοί, να στείλουμε αυτά τα στοιχεία στη δικαιοσύνη και αυτό πράξαμε.

Το δεύτερο πολύ σοβαρό αφορά τον διαχειριστικό έλεγχο του ΓΛΚ στο Ταμείο για τα έτη 2005-2016 και τα συμπεράσματά του. Το Ταμείο έχει ως σκοπό τη λειτουργία του Β/Ν Σταθμού, τη λειτουργία των κατασκηνώσεων και την αλληλοβοήθεια προς τους υπαλλήλους. Το Ταμείο όμως πλήρωσε  2.850.000 ευρώ περίπου για δαπάνες εκτός του σκοπού του που πραγματοποίησε η ΠΟΕ ΥΠΠΟ. Δηλαδή η Ομοσπονδία, ένας συνδικαλιστικός φορέας, χρησιμοποιούσε κρατικό χρήμα, προερχόμενο από τον εργοδότη μας δηλαδή, για έξοδα παραστάσεων, γεύματα, ταξίδια, αθλητική ομάδα, επιπλώσεις γραφείων, μηχανογραφικό εξοπλισμό, συνέδρια, 40 κινητά τηλέφωνα.  Αντί να δίνεται βοήθεια προς τους υπαλλήλους που βρίσκονταν σε ανάγκη ή να στηριχτούν οι οικογένειες που έμεναν εκτός Β/Ν Σταθμού, το ΤΑΥΠΥΠΠΟ, «η κατάκτηση των εργαζομένων» όπως μονότονα ακούμε να επαναλαμβάνεται σε κάθε ευκαιρία,  χρησιμοποιήθηκε με τρόπο αθέμιτο και παράνομο.

Και κάτι ανάλογο οραματίζονται για το μελλοντικό Ταμείο που μεθοδεύουν.

Με αυτού του είδους τον συνδικαλισμό, δεν θέλω να έχω καμία σχέση και φαντάζομαι το ίδιο κι αυτός. Είναι κατακριτέα η εκπροσώπησή μας από ανθρώπους που χρησιμοποιούν τη συνδικαλιστική τους ιδιότητα για να αποκομίσουν προσωπικά οφέλη. Είναι κατακριτέα η εκπροσώπησή μας από συνδικαλιστές που προσπορίζονται δημόσιο χρήμα. Τι αντίσταση άραγε θα είναι ικανοί να προβάλλουν σε αντεργατικές πολιτικές μετά από αυτό; Σε αυτήν την αίθουσα και σε όλες τις παρατάξεις υπάρχουν ηθικά στοιχεία, σε αυτούς απευθύνομαι και τους λέω ότι θα πρέπει να σκεφτούν ότι αυτή μπορεί να είναι, ίσως, μια ευκαιρία για αυτοκάθαρση που δεν πρέπει να χαθεί».

Πηγή: eakyppo.wordpress.com

Το αυτί της κυρίας Μενδώνη δεν ιδρώνει

Ναταλί Χατζηαντωνίου
Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού σήμερα, ημέρα έναρξης του 13ου Τακτικού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων υπουργείου Πολιτισμού ΠΟΕ-ΥΠΠΟ, κάθισε μπροστά-μπροστά για να ακούει καλύτερα τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας και επί σειρά ετών Πρόεδρο του Δ.Σ. του «αμαρτωλού» Ταμείου Αλληλοβοηθείας, Γιάννη Τσακοπιάκο, να δηλώνει ότι «θ αργήσει πολύ να φύγει»…

Με αυτό το τεράστιο σκάνδαλο που η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κάνει ότι δεν βλέπει θα ασχοληθεί σοβαρά κάποιος;

Στον χώρο του πολιτισμού, ορισμένοι γράφουμε και ξαναγράφουμε για το σκάνδαλο του «αμαρτωλού» Ταμείου Αλληλοβοήθειας των Υπαλλήλων του ΥΠΠΟ. Θα πεις, και όμως κάτι πολύ σοβαρό έγινε. Τι; Την 1η Οκτωβρίου η εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος 17 ατόμων που είχαν διατελέσει μέλη του Δ.Σ του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού τη χρονική περίοδο 2012-2014. Η δίωξη αφορά σε πέντε κακουργήματα (της πλαστογραφίας, της ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία, της απιστίας, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της εγκληματικής οργάνωσης.). Κακουργήματα, επαναλαμβάνω, με εξαιρετικά σοβαρή την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

 Τι άλλο έγινε; Προχθές ο νέος διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης (η τοποθέτηση του οποίου είχε προταθεί από το υπουργικό συμβούλιο και εγκριθεί τον Σεπτέμβριο με τη θετική γνώμη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, είναι ως εκ τούτου πρόσωπο που χαίρει της εκτίμησης της Ν.Δ. πλήρως), έστειλε δελτίο Τύπου, «επικυρώνοντας» την άσκηση των ποινικών διώξεων από την κυρία Τουλουπάκη.

«Πρόκειται», διευκρίνιζε το δελτίο Τύπου που υπέγραφε προσωπικά ο κ.Μπίνης, «για ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν έπειτα από πορισματική έκθεση Επιθεωρητών- Ελεγκτών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για υπόθεση χρηματικών ποσών 200.000 ευρώ, η οποία αφορούσε στη χορήγηση οικονομικών βοηθημάτων και δανείων από το Ταμείο προς τους υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού την περίοδο 2012 – 2014 και τα οποία ουδέποτε πιστώθηκαν πραγματικά στους εν λόγω υπαλλήλους».

Δηλαδή; Οι 17 κατηγορούνται ότι έπαιρναν δάνεια στο όνομα υπαλλήλων που δεν είχαν ιδέα! Και τι άλλο ακόμα; Η θέση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας υπό τον κ.Μπίνη, συμπίπτοντας απολύτως με την καΤουλουπάκη, καταρρίπτει περίτρανα τον ισχυρισμό της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ που «ανέγνωσε» καταρχάς τις κατηγορίες, ισχυριζόμενη ότι πρόκειται για «πολιτικές σκοπιμότητες» του περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά μετά απ΄όλα αυτά τι άλλο έγινε; Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού (Λ.Μενδωνη, Κ.Διδασκάλου, Ν.Γιατρομανωλάκης) σήμερα, ημέρα έναρξης του 13ου Τακτικού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού ΠΟΕ-ΥΠΠΟ, κάθησε μπροστά-μπροστά για να ακούει καλύτερα όσα θα πει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιάννης Τσακοπιάκος.

Ο οποίος ήταν και πρόεδρος του Δ.Σ. του Ταμείου Αλληλοβοήθειας και την περίοδο 2012 – 2014. Τον οποίο διόρισε τον Σεπτέμβριο η κα Μενδώνη και σε Ομάδα Εργασίας του ΥΠΠΟ. Ο οποίος είναι και κατηγορούμενος, αφού ήταν πρόεδρος του Δ.Σ.του Ταμείου την περίοδο που γινόταν το «φαγοπότι». Και ο οποίος, μιλώντας μπροστά στην υπουργό, δήλωσε σήμερα ότι «θ αργήσει πολύ να φύγει».

 Συμπέρασμα; Ό,τι κι αν κάνει η κ.Τουλουπάκη, ό,τι κι αν κάνει ο κ. Μπίνης, η υπουργός είναι αποφασισμένη να στηρίζει με την παρουσία της ή δια διορισμού το «τεκμήριο αθωότητας» του Τσακοπιάκου. Και να υποδηλώνει κάθε τόσο ότι το αυτί της δεν ιδρώνει ούτε απέναντι στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, ούτε απέναντι στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Πρώτη φορά βλέπω υπουργό να στηρίζει κόντρα στις Αρχές και σε πείσμα κάθε (ακόμα και αυτοπροστατευτικής, βρε αδελφέ) λογικής, τόσο πολύ κάποιον.
 
Πηγή: Έθνος

Ενταση με προπηλακισμούς και αποχωρήσεις

Επεισοδιακά συνεχίστηκε και η χθεσινή, δεύτερη μέρα του 13ου Τακτικού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού (ΠΟΕ-ΥΠΠΟ 30/10-1/11/19), το οποίο διοργανώνεται κάθε τρία χρόνια.
Προπηλακισμούς δέχτηκε η Αναστασία Κουτσή, τέως διευθύντρια του Ταμείου Αλληλοβοήθειας την περίοδο 2018-2019 (παύτηκε από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη), όταν κατά την τοποθέτησή της έκανε έκκληση προς τα ηθικά στοιχεία να υπάρξει αυτοκάθαρση έστω κι αυτή την ώρα. Ενταση, φωνές και ύβρεις δέχτηκε και ο Στάθης Γκότσης (από την Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση στο ΥΠΠΟ) όταν έθεσε ερωτήματα για τα πλαστά δάνεια και τις παράξενες διαδρομές χρηματικών ποσών μεταξύ Ταμείου Αλληλοβοήθειας και ΠΟΕ-ΥΠΠΟ.

Το συνέδριο ξεκίνησε με μαζικές αποχωρήσεις κατά την πρώτη μέρα, όταν οι εργασίες του άνοιξαν με ομιλία του Γιάννη Τσακοπιάκου, πρώην προέδρου του «αμαρτωλού» Ταμείου Αλληλοβοήθειας (νυν πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου), αποδεικνύοντας το σοβαρό εκτόπισμα που διαθέτει στον χώρο. Από το συνεδριακό βήμα παραδέχτηκε ότι κατηγορείται για πέντε κακουργήματα στην υπόθεση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας για τα πλαστά δάνεια προς υπαλλήλους την περίοδο 2012-2014, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για κατασκευασμένες κατηγορίες. Την ίδια στιγμή σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, η υπουργός Λίνα Μενδώνη και οι δύο γενικοί γραμματείς παρακολουθούσαν στις πρώτες θέσεις.

Η Ενωτική Κίνηση σε σχετική ανακοίνωση εστιάζει στην ομιλία του προέδρου της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ Γ. Παπαγεωργόπουλου, που… επί 50 λεπτά πολλά είχε να πει για το θέμα του Ταμείου Αλληλοβοήθειας και να προσπαθεί να πείσει τους συνέδρους ότι όλα είναι μια «σκευωρία». Η ανακοίνωση σημειώνει: «Μια Ομοσπονδία υπό την απειλή διώξεων στα μέλη της ηγεσίας της για κακοδιαχείριση δημόσιου χρήματος, μια Ομοσπονδία όμηρος της πολιτικής ηγεσίας, είναι μια Ομοσπονδία που είναι έτοιμη να ξεπουλήσει τα αιτήματα των εργαζόμενων μόνο και μόνο για ιδιοτελείς λόγους».

Σε άλλο σημείο κάνει λόγο για τις σχέσεις ΠΟΕ-ΥΠΠΟ και Ταμείου Αλληλοβοήθειας, «η ηγεσία της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ είχε συνηθίσει να σιτίζεται με το δημόσιο χρήμα που έρεε άφθονο μέσω του Ταμείου Αλληλοβοήθειας. Αρκεί να θυμίσουμε ότι το προηγούμενο συνέδριο, το 2016, είχε χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου (200.000 ευρώ!) από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας… τα χρήματα του οποίου προορίζονταν για ανάγκες των συναδέλφων και όχι για τους συνδικαλιστές». Και θύμισε ότι η ΠΟΕ-ΥΠΠΟ το διάστημα 2016-2019 διαχειρίστηκε περίπου 174.000 ευρώ. Την τριετία 2013-2016 διαχειρίστηκε 600.000 ευρώ (!). «Και αν πάμε και πιο πίσω, τις εποχές του Ειδικού Λογαριασμού του ΥΠΠΟ, υπήρχαν και τριετίες που είχε κύκλο εργασιών κοντά στα 900.000 ευρώ».

Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώνονται σήμερα με τους 250 εκλεγμένους συνέδρους να ψηφίζουν στην κάλπη.

Πηγή: efsyn

Τήρηση αποστάσεων

του Σάκη Ιωαννίδη

Οι επισκέψεις γεφυρώνουν τις αποστάσεις. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν μπορείς να πηγαίνεις με άδεια χέρια γιατί όλοι σε κοιτάνε κάπως. Κάτι κομίζεις, έστω για τα μάτια του κόσμου.

Οταν η αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού επισκέφθηκε την πρώτη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στα τέλη Αυγούστου δεν πήγε με άδεια χέρια. Οι εκπρόσωποι είπαν τότε ότι οι υπάλληλοι του υπουργείου δεν είναι «οπισθοδρομικοί» και πως ήθελαν τα έργα ανάπτυξης και την ανάπτυξη γενικότερα. Η συζήτηση του συμβουλίου αφορούσε την επένδυση στο Ελληνικό. Οι εκπρόσωποι κόμισαν ένα δώρο εργασιακής ειρήνης.

Η πολιτική ηγεσία μάλλον αισθάνθηκε ότι έπρεπε να ανταποδώσει αυτή την επίσκεψη με όλες τις τιμές. Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με τους γενικούς γραμματείς του ΥΠΠΟ, Νικόλα Γιατρομανωλάκη και Γιώργο Διδασκάλου, παραβρέθηκαν στην έναρξη του 13ου Τακτικού Συνεδρίου της ΠΟΕ ΥΠΠΟ την περασμένη Τετάρτη. Τις εργασίες του συνεδρίου μαθαίνουμε ότι άνοιξε παλαιός συνδικαλιστής, επί χρόνια στη διοίκηση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, το οποίο ερευνάται από τη Δικαιοσύνη. Μάλιστα, η Εισαγγελία Διαφθοράς άσκησε ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος εναντίον 17 υπηρεσιακών παραγόντων του Ταμείου για την υπόθεση των «δανείων» που δήθεν δίνονταν σε υπαλλήλους του υπουργείου. Με την παρουσία της στο συνέδριο, η ηγεσία του ΥΠΠΟ, θέλοντας και μη, κόμισε το δώρο της συμπαράστασης.

Οι γέφυρες όμως κρατάνε και αποστάσεις. Η απόσταση από το τεκμήριο της αθωότητας μέχρις αποδείξεως του εναντίου, για παράδειγμα, είναι μία από αυτές και πρέπει να τηρείται. Γι’ αυτό και δεν διαβάζετε ονόματα διωκόμενων σε αυτό το κείμενο. Εξίσου όμως πρέπει να τηρείται η απόσταση της πολιτικής εξουσίας με πρόσωπα και όργανα υπό διερεύνηση. Eστω για τα μάτια του κόσμου… Αλλιώς οι αποστάσεις καταρρέουν. 

Πηγή: καθημερινή

 Αμαρτωλό» ταμείο και Μενδώνη δημιουργούν τριγμούς στην κυβέρνηση

Ο εναγκαλισμός της υπουργού πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, με συνδικαλιστές εις βάρος των οποίων έχουν ασκηθεί διώξεις για την υπόθεση του «αμαρτωλού» ταμείου του Υπουργείου Πολιτισμού, έχει αρχίσει να δημιουργεί πονοκέφαλο στην κυβέρνηση.

Συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ διαχώρισαν τη θέση τους από άλλα μέλη της παράταξης που επιμένουν να είναι προσδεμένα στο άρμα των συνδικαλιστών της ΔΗΣΥ (ΚΙΝΑΛ) και κατέβηκαν στις εκλογές με διαφορετικό ψηφοδέλτιο και βάζοντας στο όνομα ΕΔΑΚΕ την λέξη «Αξιακή» (Ενωμένη Δημοκρατική Αξιακή Κίνηση Εργαζομένων).

 Παρόλα αυτά, στο συνέδριο της ΠΟΕ ΥΠΠΟ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού) η κυρία Μενδώνη έκανε λόγο για «κατασκευή ενόχων», ενώ σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύει το Τvxs.gr προσθέτει δυο ακόμα μέλη στο ΔΣ του «αμαρτωλού» ταμείου που συσσώρευε δημόσιο χρήμα, το οποίο διαχειρίζονταν οι  συνδικαλιστές χωρίς κρατικό έλεγχο. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, πρόκειται να τοποθετήσει δύο συνδικαλιστές της ΔΗΣΥΠ (ΚΙΝΑΛ) δίνοντας έτσι την πλειοψηφία στην παλιά παρέα που καλείται να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη.

Στο μεταξύ, η τεκμηρίωση του νέου διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελου Μπίνη έκανε ακόμα πιο δύσκολη τη θέση όσων φέρονται πως εμπλέκονται στην υπόθεση, ενώ ΜΜΕ  φιλικά στην κυβέρνηση, όπως η «Καθημερινή», εγκαλούν με τον τρόπο τους την υπουργό, η οποία ταυτίζεται όλο και περισσότερο με το παλιό αμαρτωλό σύστημα και δεν τηρεί τις απαραίτητες αποστάσεις.

Στις πρώτες θέσεις του Συνεδρίου, η υπουργός άκουσε τον πρώτο ομιλητή που δεν ήταν άλλος από τον επί 15 χρόνια πρόεδρο του «αμαρτωλού» ταμείου να επαναλαμβάνει τα περί σκευωρίας. Η υπουργός, όχι μόνο δεν αντέδρασε αλλά όταν ήρθε η ώρα της να μιλήσει, είπε ότι έχει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και ότι δεν θα κατασκευάσει ενόχους. Έντονες αντιδράσεις υπήρξαν μάλιστα όταν η υπουργός σημείωσε ότι από την πολυετή εμπειρία της στο υπουργείο γνωρίζει ότι δεν υπήρξαν ποτέ υπόγειες διαδρομές μεταξύ συνδικαλιστών και της πολιτικής ηγεσίας. 

Πηγή: tvxs

Αμαρτίες…

Αλλαγή συσχετισμών στο «αμαρτωλό» -και προς εκκαθάριση, υποτίθεται- Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού επιδιώκει η υπουργός, Λίνα Μενδώνη. Με απόφασή της αλλάζει τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου, προσθέτοντας δύο νέα μέλη που θα διοριστούν από την ίδια.

Ηδη κυκλοφορούν ονόματα που δείχνουν τη σκοπιμότητα: στο επταμελές (από πενταμελές αρχικά) συμβούλιο, τα τέσσερα μέλη θα είναι προσκείμενα στις πρώην διοικήσεις, μέλη των οποίων -υπενθυμίζεται- κατηγορούνται για πέντε κακουργήματα. Γιατί, άραγε, η υπουργός δεν επέλεξε να καλέσει σε γενική συνέλευση που θα προκηρύξει εκλογές για το διοικητικό συμβούλιο; Και γιατί ακόμη δεν έχει ορίσει εκκαθαριστή, όπως έχει εξαγγείλει;

Πηγή: efsyn

Διαβάστε επίσης:

ΥΑ Μενδώνη αλλάζει τη σύνθεση του ΔΣ του ΤΑΥΠΥΠΠΟ