Χιλιάδες ψήφισαν «όχι»
Ανθρωποι κάθε ηλικίας και κοινωνικής ομάδας συνέρρευσαν σε Σύνταγμα και Ομόνοια διαδηλώνοντας ενάντια στα νέα μέτρα.
Η «βροχή» από μολότοφ και τα χημικά δεν κατάφεραν να αποθαρρύνουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι παρέμεναν μέχρι αργά το βράδυ στους γύρω δρόμους
Τις ημέρες των μαζικών συγκεντρώσεων του Ιουνίου, όταν χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωναν την οργή τους ενάντια στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, θύμισαν τα χθεσινά συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας.
Διαδηλωτές κάθε ηλικίας και κοινωνικής ομάδας κατέκλυσαν την πλατεία Συντάγματος και όλους τους γύρω δρόμους μέχρι αργά το βράδυ, ζητώντας την καταψήφιση των νέων μέτρων που συμφωνήθηκαν από την τρόικα και την κυβέρνηση αψηφώντας ακόμη και τη «βροχή» από μολότοφ και τα χημικά που έπεφταν.
Παρά τον φόβο της καταιγίδας που προέβλεπε η ΕΜΥ, από τις 3 το μεσημέρι, η λεωφόρος Αμαλίας ήταν ήδη κατάμεστη, ενώ από τους γύρω δρόμους κατέφταναν συνεχώς διαδηλωτές. Στις 5 το απόγευμα η πλατεία Συντάγματος είχε ήδη γεμίσει. Η οδός Πανεπιστημίου είχε κόσμο μέχρι την οδό Αμερικής, ενώ στη Σταδίου το πλήθος έφτανε σχεδόν μέχρι την Ομόνοια και ενωνόταν με τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.
Πολυπληθής και μαχητική ήταν και η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ που εξελισσόταν την ίδια ώρα στην πλατεία Ομονοίας. Με συνθήματα όπως «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι ενότητα και πάλη» οι συμμετέχοντες έδιναν δυναμικό παλμό στη συγκέντρωσή τους που ζητούσε να μην ψηφιστεί το νέο Μνημόνιο, να φύγει η κυβέρνηση και η τρόικα, να αποδεσμευτεί η χώρα από την ΕΕ και να γίνουν τώρα εκλογές. Ο όγκος του κόσμου που διαδήλωνε στην Ομόνοια φάνηκε, όταν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ξεκίνησαν να ανεβαίνουν προς το Σύνταγμα. Τότε σχηματίστηκαν δύο πορείες, οι οποίες ξεκινούσαν από την οδό Πειραιώς, γέμιζαν την πλατεία Ομονοίας και κατέληγαν στην πλατεία Κλαυθμώνος, η μία μέσω της οδού Πανεπιστημίου και η άλλη μέσω της Σταδίου. Διαδηλωτές υπήρχαν και στη Γ’ Σεπτεμβρίου.
Εργαζόμενοι
Το «παρών» στις συγκεντρώσεις έδωσαν και άνθρωποι που εργάζονται σε οργανισμούς του Δημοσίου, οι οποίοι σχεδιάζεται να κλείσουν, όπως του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Εργαζόμενοι από την επαρχία αλλά και Ελληνες του εξωτερικού είχαν έρθει για να ενισχύσουν τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, ενώ στη συγκέντρωση κυριαρχούσαν συναισθήματα οργής, αγανάκτησης και απογοήτευσης.
«Οχι στον μεσαίωνα, όχι στη βαρβαρότητα, όχι στους μισθούς πείνας», έγραφε ένα από τα πολλά πανό που είχαν αναρτήσει οι συγκεντρωμένοι. «Τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα. Με τέτοια μέτρα η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει γρηγορότερα», έλεγαν μιλώντας μεταξύ τους και εξέφραζαν έντονη ανησυχία για το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους.
Ακόμη και κατά τη διάρκεια των επεισοδίων και παρά την αποπνικτική ατμόσφαιρα που είχαν προκαλέσει τα δακρυγόνα, ο κόσμος δεν έδειχνε διατεθειμένος να αποχωρήσει. Μέχρι αργά το βράδυ οι οδοί Μητροπόλεως και Ερμού μέχρι το Μοναστηράκι και η Αμαλίας μέχρι τους στύλους του Ολυμπίου Διός «βούλιαζαν» από κόσμο.
Κώστας Κούστας εκπαιδευτικός
Ο λαός δεν αντέχει
«Εχουμε έρθει από το Μεσολόγγι γιατί πιστεύουμε ότι με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να περάσει η δανειακή σύμβαση και το νέο Μνημόνιο. Ο λαός δεν αντέχει δεύτερη Κατοχή και θα ξεσηκωθεί, γιατί κάθε φορά που έρχεται η τρόικα στην Ελλάδα, λαμβάνονται και νέα μέτρα. Η κυβέρνηση αυτή θα προκαλέσει νέους φτωχούς».
Δήμ. Γιάκουμου άνεργη
Ζω με δανεικά
«Εχω ένα παιδί με σύνδρομο Ντάουν και πριν από λίγο καιρό μου έκαναν περικοπή στο επίδομα χηρείας. Τα φέρνω πολύ δύσκολα βόλτα και ζω με δανεικά σε ένα σπίτι 25 τ.μ. Δεν μπορώ να εργαστώ, γιατί τα ιδιωτικά ειδικά σχολεία είναι πανάκριβα και πρέπει να μένω στο σπίτι για να προσέχω το παιδί».
Μαίρη Ντέντε ιδιωτική υπάλληλος
Απλήρωτη μήνες
«Ηρθαμε σήμερα εδώ με τα παιδιά μας για να δουν την εικόνα της αντιπαράθεσης Ελλήνων με Ελληνες. Δεν ξέρω αν τα μέτρα θα ψηφιστούν, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε το ”παρών”. Στη δουλειά μου τα πράγματα πάνε άσχημα. Εχω να πληρωθώ από τον Νοέμβριο, η εταιρεία έχει ουσιαστικά κλείσει, αλλά δεν έχουμε απολυθεί και δεν έχουμε Ταμείο Ανεργίας».
ΟΜΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΜΒΟΥΡΓΟ
Γερμανοί ακτιβιστές στο Σύνταγμα
Συμμάχους από τη… Γερμανία βρήκαν οι διαδηλωτές που κατέβηκαν χθες στην πλατεία Συντάγματος. Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους βρέθηκε μια ομάδα ακτιβιστών από το Αμβούργο που διαφωνούν με την πολιτική που επιβάλλεται στην Ελλάδα. Το όνομα της ομάδας αυτής είναι Schwabbinggrad Ballett, το οποίο, όπως εξηγούν οι ίδιοι, προέρχεται από τον συνδυασμό λέξεων που υποδηλώνουν από τη μια έναν μποέμικο τρόπο ζωής και από την άλλη το Στάλινγκραντ το οποίο σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη ήττα της Γερμανίας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε εσάς και το πνεύμα της Δημοκρατίας. Θέλουμε να ξορκίσουμε τον νεοφιλελευθερισμό από το Κοινοβούλιο», είπε στο «Εθνος» ο Κρίστοφ Φούνκελ, εκ μέρους των Schwabbinggrad Ballett. Τα μέλη της ομάδας επισημαίνουν ότι οι περισσότεροι Γερμανοί δεν αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες που περνούν οι Ελληνες αυτή την περίοδο και το μόνο που σκέφτονται είναι ότι δεν θέλουν να δώσουν χρήματα σε ένα λαό που κατέστρεψε την οικονομία του.
«Εμείς θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε αυτή την άποψη. Είμαστε εδώ για να γυρίσουμε ένα ντοκιμαντέρ και να μεταφέρουμε στη Γερμανία τις εμπειρίες μας από την Ελλάδα. Ούτως ή άλλως οι εφημερίδες της χώρας μας έχουν αρχίσει να γράφουν ότι οι Ελληνες έχουν υποφέρει ήδη αρκετά και ότι η πολιτική που επιβάλλεται στη χώρα είναι λανθασμένη», τονίζει ο κ. Φούνκελ.
ΛΑΡΙΣΑ – ΒΟΛΟΣ – ΙΩΑΝΝΙΝΑ – ΚΟΖΑΝΗ
Δυναμικές διαδηλώσεις
ΛΑΡΙΣΑ: Εκατοντάδες Λαρισαίοι, κρατώντας πανό με τα συνθήματα «Ή αυτοί ή εμείς ? Να φύγουν τώρα», «Εξέγερση τώρα παντού», «Ανατροπή κυβέρνησης ? ΕΕ ? ΔΝΤ» πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της θεσσαλικής πόλης, διαμαρτυρόμενοι για το νέο Μνημόνιο. Την ίδια ώρα, παρέμενε για τρίτη μέρα υπό κατάληψη το κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, από άτομα που συμμετέχουν σε κινήσεις πολιτών και συνδικαλιστές. Είχε προηγηθεί η παραίτηση του γραμματέα της Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Λάρισας Στέφανου Παπανώτα, ο οποίος με επιστολή του δηλώνει ντροπιασμένος για τις νεοφιλελεύθερες επιλογές του κόμματος στα δύο προηγούμενα χρόνια. Χωριστή συγκέντρωση πραγματοποίησαν τα μέλη του ΠΑΜΕ.
ΒΟΛΟΣ: Ογκώδης και δυναμική ήταν και η συγκέντρωση στον Βόλο, όπου περισσότερα από χίλια άτομα συγκεντρώθηκαν στο παραλιακό μέτωπο της πόλης και φώναξαν συνθήματα κατά του νέου Μνημονίου. Νωρίτερα είχαν αναχωρήσει για την Αθήνα 150 διαδηλωτές, με τρία λεωφορεία που μίσθωσε το Εργατικό Κέντρο, για να συμμετάσχουν στη διαδήλωση στην πλατεία Συντάγματος. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και οπαδοί της ποδοσφαιρικής ομάδας της Νίκης Βόλου, που πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση και πορεία.
ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Παρά την καταρρακτώδη βροχή και την πολύ χαμηλή θερμοκρασία, εκατοντάδες ήταν οι διαδηλωτές που συμμετείχαν και στη συγκέντρωση και πορεία στην πόλη των Ιωαννίνων. Κρατώντας πανό και ομπρέλες, οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία, η οποία είχε αφετηρία την κεντρική πλατεία και κατέληξε στο ίδιο σημείο μία ώρα αργότερα, αφού διέσχισε ειρηνικά τους κεντρικούς δρόμους περνώντας από την Περιφέρεια, την Ακαδημία και το Ρολόι.
ΚΟΖΑΝΗ: Δύο συγκεντρώσεις και πορείες, και μάλιστα με πολύ μεγάλη συμμετοχή, πραγματοποιήθηκαν και στην κάτασπρη από χιόνια Κοζάνη, με διοργανωτές το Εργατικό Κέντρο της πόλης και την τοπική επιτροπή του ΠΑΜΕ. Οι διαδηλωτές διέσχισαν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στα νέα μέτρα που συνοδεύουν τη νέα δανειακή σύμβαση, και καλώντας τους βουλευτές του νομού να την καταψηφίσουν στη Βουλή.
Πορείες και καταλήψεις
Συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα
ΚΡΗΤΗ: Δυναμικές και ιδιαίτερα εντυπωσιακές σε όγκο και παλμό ήταν χθες το απόγευμα οι κινητοποιήσεις σε Ηράκλειο και Χανιά. Χιλιάδες ήταν οι Ηρακλειώτες που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας στις 6 το απόγευμα για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους.
Το κάλεσμα δόθηκε από το Εργατικό Κέντρο, τους Πολίτες Κατά του Χρέους και άλλες κινήσεις και φορείς. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου. Oι διαδηλωτές κατέλαβαν το κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο κατόπιν? συνεννόησης με τον περιφερειάρχη και αφού υποσχέθηκαν πως δεν θα προκαλέσουν φθορές. Δυναμική ήταν η κινητοποίηση και στα Χανιά, όπου οι διαδηλωτές παρέμειναν στους δρόμους μέχρι αργά χθες τη νύχτα. Υπό κατάληψη παρέμεινε και χθες το κτίριο της Αντιπεριφέρειας Κρήτης, που καταλήφθηκε την περασμένη Παρασκευή.
ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Με κινητοποιήσεις, που κορυφώθηκαν χθες το βράδυ, αντέδρασαν τα συνδικάτα και οι κοινωνικές οργανώσεις της Καλαμάτας στα μέτρα που φέρνει η νέα δανειακή σύμβαση. Χθες το πρωί έγινε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας από το Εργατικό Κέντρο, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και σειρά φορέων.
Στις πέντε το απόγευμα έγινε συγκέντρωση στην πλατεία 23ης Μαρτίου από το ΠΑΜΕ, ενώ στις επτά το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση κάτω από το Δημαρχείο, από σειρά συνδικαλιστικών και κοινωνικών φορέων. Στη συγκέντρωση που έγινε το πρωί παραβρέθηκαν εργαζόμενοι του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για το κλείσιμο των δύο οργανισμών.
ΠΑΤΡΑ: Μέσα από δύο δυναμικές συγκεντρώσεις εξέφρασαν οι Πατρινοί την αντίθεσή τους στην ψήφιση του νέου μνημονίου. Η πρώτη κινητοποίηση ξεκίνησε στις 5 χθες το απόγευμα στην πλατεία Γεωργίου, ενώ μία ώρα αργότερα, στις 6 μ.μ., ραντεβού έδωσε το ΠΑΜΕ στην πλατεία Τριών Συμμάχων. Η βροχή δεν εμπόδισε τους διαδηλωτές να συμμετάσχουν στις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις. Εξω από το Δημοτικό Θέατρο αναρτήθηκε πανό με το σύνθημα «Αντίσταση», ενώ πορείες ακολούθησαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
ΝΑΥΠΛΙΟ: Το «παρών» στην πανελλαδική αντίδραση στα νέα μέτρα έδωσαν χθες στις 6 το απόγευμα και οι κάτοικοι του Ναυπλίου και άλλων πόλεων της Αργολίδας. Στο Ναύπλιο πραγματοποιήθηκαν δύο συγκεντρώσεις. Η μία οργανώθηκε από το ΚΚΕ στην παραλία και η άλλη από πολίτες έξω από το Δημαρχείο της πόλης.
ΣΑΜΟΣ: Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε από τις 5 χθες το απόγευμα στην πλατεία Πυθαγόρα, στην πόλη της Σάμου, μετά το κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου. Με συνθήματα όπως: «Κανένα νέο μνημόνιο να μην ψηφιστεί την Κυριακή στη Βουλή» διατράνωσαν την αντίθεσή τους στα νέα μέτρα και σε ανακοίνωση που εξέδωσαν υποστήριξαν πως τα νέα μέτρα «θα οδηγήσουν σ’ ένα μέλλον ζοφερό χωρίς δικαιώματα». Συμβολική κατάληψη στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου έκανε το ΠΑΜΕ, την ώρα που οι πρόεδροι των τοπικών δημοτικών κοινοτήτων έκοβαν την πίτα τους.