Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Χέλμουτ Σμιτ: η σωτηρία της Ελλάδας συμφέρει δανειστες και τράπεζες

Comments Off on Χέλμουτ Σμιτ: η σωτηρία της Ελλάδας συμφέρει δανειστες και τράπεζες
Χέλμουτ Σμιτ: η σωτηρία της Ελλάδας συμφέρει δανειστες και τράπεζες

Εκρηξη του πρώην καγκελάριου κατά ευρωπαϊκών κυβερνήσεων

Η Ελλάδα πρέπει να σωθεί, γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον των δανειστών της.

Αυτό υποστηρίζει μεταξύ άλλων ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Σμιτ, σε συνέντευξή του προς την εβδομαδιαία εφημερίδα «Ντι Τσάιτ».

Οπως λέει ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός: «Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν καταλαβαίνουν ότι ένα κοινό νόμισμα από μόνο του δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ευημερία. Και τώρα λογομαχούν εάν θα πρέπει να βοηθήσουν τους Ελληνες, τους Πορτογάλους και τους Ιρλανδούς ή εάν θα πρέπει να τους συμβουλέψουν να κηρύξουν πτώχευση.

Και δεν γράφει κανείς ότι το να σωθεί η Ελλάδα είναι προς το συμφέρον των γερμανικών, αγγλικών και γαλλικών τραπεζών.

Αυτή είναι η ανάλυση που πρέπει να γίνει. Οι Ελληνες δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τα ομόλογά τους. Και ποιος χάνει από αυτό; Οι ξένες τράπεζες που τους δάνεισαν».

Ευθύνες σε Κομισιόν και Ευρωβουλή

Επίσης ο Γερμανός πρώην καγκελάριος αναρωτιέται: «Πώς γίνεται να έχουν υπερχρεωθεί οι Ελληνες; Ποιος φέρει την ευθύνη γι’ αυτό; Φταίει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο…». Τέλος, ο ίδιος καταλήγει στη συνέντευξή του αυτή με μια αισιόδοξη πρόβλεψη: «Η Ευρώπη θα επιβιώσει, σας το υπογράφω».

* Η ίδια εφημερίδα φιλοξενεί και άρθρο του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος επικρίνει την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ για την πολιτική της, γράφοντας ότι αυτή «δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης» και ότι «η πολιτική της μετέβαλε μια κρίση χρέους σε μια πολιτική κρίση ύπαρξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης». *
Πηγή: Ελευθεροτυπία