Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Χάος στη Χιλή – Ταραχές σε όλο τον πλανήτη: εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους

0 σχόλια
Χάος στη Χιλή – Ταραχές σε όλο τον πλανήτη: εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους

Η Χιλή βιώνει τη σοβαρότερη κοινωνική αναταραχή της τελευταίας τριακονταετίας, μια έκρηξη της λαϊκής οργής για τις διευρυνόμενες ανισότητες στη χώρα, παρά τις χειρονομίες του προέδρου Πινιέρα, τις οποίες πολλοί διαδηλωτές την Τετάρτη χαρακτήριζαν ως “φάρσα”.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ανισότητες σε πολλές πόλεις της Χιλής την Τετάρτη, παρά την εξαγγελία πακέτου κοινωνικών μέτρων από τον συντηρητικό πρόεδρο Σεμπαστιάν Πινιέρα, καθώς η κρίση που συγκλονίζει από τη 18η Οκτωβρίου τη χώρα της Λατινικής Αμερικής κι έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 18 ανθρώπους, ανάμεσά τους ένα μικρό παιδί που χτυπήθηκε από αυτοκίνητο στην Κονσεψιόν — κατά τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό — δεν μοιάζει να αποκλιμακώνεται.

Πορείες έγιναν σε πολλές πόλεις, ενώ αναφέρθηκαν επίσης επεισόδια και λεηλασίες. Δύο πολυκαταστήματα έγιναν στόχος εμπρηστικών επιθέσεων στην Αντοφαγκάστα (βόρεια), λεηλασίες αναφέρθηκαν στο Βαλπαραΐσο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, αλλά επίσης και σε ξενοδοχείο κοντά στην πλατεία Ιταλίας στο Σαντιάγο, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο 24 Horas.

chile-2-1

Εργατικά συνδικάτα κάλεσαν σε 48ωρη απεργία για να πιέσουν την κυβέρνηση του Πινιέρα να δώσει εντολή να αποσυρθεί ο στρατός από τους δρόμους και να αρχίσει διάλογο με κοινωνικές οργανώσεις για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Ο πρόεδρος της χώρας, κάνοντας μια θεαματική αναστροφή από τις θέσεις που εξέφραζε τις προηγούμενες ημέρες, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα αυξηθεί η κατώτερη σύνταξη και ο κατώτερος μισθός, θα μειωθούν οι τιμές των φαρμάκων και θα αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές για τους πολίτες με τα πιο υψηλά εισοδήματα.

Η σπίθα που έβαλε φωτιά στο μπαρούτι στη Χιλή ήταν η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό στο Σαντιάγο. Ο πρόεδρος Πινιέρα την ακύρωσε, αλλά ήδη οι ταραχές είχαν γενικευθεί.

 73286989_2290119311278114_4723250851957702656_n
 Ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας Φραγκίσκος παρενέβη απευθύνοντας έκκληση να αποκατασταθεί η κοινωνική ειρήνη στη Χιλή και να αρχίσει διάλογος «για να βρεθούν λύσεις στην κρίση και να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που τη δημιούργησαν».

Η Χιλή βιώνει τη σοβαρότερη κοινωνική αναταραχή της τελευταίας τριακονταετίας, μια έκρηξη της λαϊκής οργής για τις διευρυνόμενες ανισότητες στη χώρα, παρά τις χειρονομίες του προέδρου Πινιέρα, τις οποίες πολλοί διαδηλωτές την Τετάρτη χαρακτήριζαν με όρους όπως «φάρσα». «Πιστεύουν ότι θα ηρεμήσει ο λαός έτσι; Όχι, δεν θα ηρεμήσει, αυτό θα συνεχιστεί, δεν θα μας κάνουν να σωπάσουμε», είπε χαρακτηριστικά η Χιμένα Γκουτιέρες, μια διαδηλώτρια στην πρωτεύουσα, όπου εξακολουθεί να ισχύει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επιβλήθηκε βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας για πέμπτη συναπτή νύχτα.

chile-3-1

 Πέρα από τους 18 ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους, άλλοι 269 έχουν τραυματιστεί και περίπου 1.900 έχουν συλληφθεί, κατά το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανεξάρτητη αρχή.
 Περίπου 20.000 στρατιωτικοί και αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα στην προσπάθεια των αρχών να ελέγξουν την κατάσταση. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο στρατός βγήκε στους δρόμους μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990). Ένα από τα κεντρικά αιτήματα των διαδηλωτών είναι οι ένοπλες δυνάμεις «να επιστρέψουν στους στρατώνες» τους.
 Πηγή:

ΑΠΕ-ΜΠΕ

   ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΑ  Σχετικά άρθρα:

Εκτός από τη ΧΙΛΗ ο κόσμος φλέγεται: στην Καταλονία, τη Βαρκελώνη, το Χόνγκ – Κόνγκ, τον Ισημερινό, το Λίβανο, την Κολομβία,  το Ιράκ…

Με αφορμές όπως την έλλειψη δημοκρατικών δικαιωμάτων, την υψηλή φορολόγηση, την αύξηση των τιμών σε βασικά προϊόντα και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, την ανεργία και την ανισότητα, τη δολοφονία ηγετών των κοινωνικών κινημάτων, τις πολιτικές διαφορές, εκατομμύρια άνθρωποι κατεβαίνουν αυτές τις ημέρες στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν.

Κοινός παρανομαστής: η κοινωνική δυσφορία.

Μάλιστα, στην πλειονότητά τους, οι κινητοποιήσεις αυτές χαίρουν της στήριξης της κοινωνίας που συμμετέχει και στις ειρηνικές διαμαρτυρίες και στα βίαια επεισόδια.

Παρά τα επεισόδια, τους τραυματισμούς, τις συλλήψεις και την κήρυξη κράτους εξαίρεσης σε πολλές χώρες, η κοινωνία αποδεικνύει πως μπορεί και αναπτύσσει συλλογική συνείδηση, απέναντι στην έλλειψη ευαισθησίας που δείχνουν οι κρατούντες.

Σημαντικό παράγοντα στην οργάνωση των διαδηλώσεων διαδραματίζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο, που εκτός από συγκολλητική ουσία της κοινωνικής διαμαρτυρίας, χρησιμεύουν για να διαδώσουν τις ιδέες της κοινωνικής δυσφορίας και τις εικόνες που τη συνοδεύουν, λειτουργώντας και ως μοχλός ευαισθητοποίησης όλου του κόσμου, όπως απέδειξε και η πρόσφατη κινητοποίηση των νέων σε όλον τον πλανήτη για το κλίμα.

spain

 

spain3

 

xili_252863_175871_type13262

 

spain2

 

 

brosta

 

 

livanos

 

σπαιν 4

 

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΑ Σχετικά άρθρα: