Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Χάι τεκ σχολείο πάνω στα αρχαία

Comments Off on Χάι τεκ σχολείο πάνω στα αρχαία
Χάι τεκ σχολείο πάνω στα αρχαία

Τα παιδιά θα συμβιώνουν με τα ευρήματα τα οποία, θα βλέπουν από την τραπεζαρία ή όταν κάνουν γυμναστική, ενώ γυάλινα δάπεδα θα φέρνουν «στο φως» εκείνα που βρίσκονται 4 μέτρα κάτω από το πεζοδρόμιο
Το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως αποτελεί, τελικά, μοντέλο για ανάλογες λύσεις, ώστε αρχαία και νέα κτίσματα να συμβιώνουν.

Αυτό ήταν το πρότυπο για τη μελέτη επέκτασης του ολοήμερου 49ου Δημοτικού Σχολείου και του 84ου Νηπιαγωγείου, που συζητήθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Τα νήπια, έτσι, θα μάθουν να συμβιώνουν με τα αρχαία ευρήματα, τα οποία θα βλέπουν από την τραπεζαρία ή όταν κάνουν γυμναστική.

Ενα «χάι τεκ» σχολείο δημιουργείται λοιπόν στο οικόπεδο των οδών Ασωμάτων, Ψαρομηλίγκου, Καλογήρου Σαμουήλ και Πειραιώς. Ακριβώς στην υποβαθμισμένη περιοχή του Κεραμεικού, που, ως γνωστόν, είναι γεμάτη αρχαία. Οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν από γυάλινα δάπεδα και στεγασμένες εσοχές, όπως στο Μουσείο της Ακρόπολης, τα αρχαία που βρίσκονται 4 μέτρα κάτω από το πεζοδρόμιο και οι μαθητές μέσω διαφόρων εκπαιδευτικών προγραμμάτων θα μαθαίνουν για την ιστορία της περιοχής σε σχέση και με τον γειτονικό αρχαιολογικό χώρο.

Η μακέτα του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου. Σχεδόν είκοσι χρόνια, ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων προσπαθεί να κτιστεί το σχολείο αυτό. Προηγήθηκε ανασκαφική έρευνα με πολλές διακοπές λόγω έλλειψης κονδυλίων από το 1993 μέχρι το 2003. Η αρχαιολόγος της Γ’ ΕΠΚΑ, Τώνια Κοκκολιού, βρήκε έναν αρχαίο δρόμο με επάλληλα οδοστρώματα από τα κλασικά έως τα ρωμαϊκά χρόνια και εκατέρωθεν αυτού σπίτια, καταστήματα, εργαστήρια. Δηλαδή μια γειτονιά εργατοτεχνιτών. Στο ΝΑ τμήμα του ίδιου οικοπέδου αποκαλύφθηκε και η συνέχεια του ίδιου δρόμου με κατεύθυνση στον Ιππειο Κολωνό. Εκεί υπήρχαν μικρά εργαστήρια και αρχαία πλυντήρια.

Από το 2003 έχει αποφασισθεί οι αρχαιότητες να παραμείνουν ορατές και επισκέψιμες σε δύο μεγάλες ενότητες, αλλά με την αλλαγή της κυβέρνησης είχαν κολλήσει και οι εργασίες. Μάλιστα, η σημερινή υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή τον Φεβρουάριο του 2008. Στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο παρουσιάστηκε από τον ΟΣΚ μία πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη συνύπαρξης των αρχαίων και του σχολείου. Σύμφωνα με αυτήν τα κτίρια του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου αναπτύσσονται μέσα στο μεγάλο αυτό οικόπεδο αναδεικνύοντας σε δύο «νησίδες» τα αρχαία και αξιοποιώντας παράλληλα τρία ερειπωμένα διατηρητέα (ένα από αυτά το παλιό Χημείο του κράτους).

Η αναβάθμιση των κτιρίων θα εξεταστεί στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων με εισήγηση της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων Μνημείων. Βεβαίως, θα γίνουν στερεώσεις και συντηρήσεις των ευρημάτων, που σήμερα καλύπτονται από χόρτα, σκουπίδια και σύριγγες. «Αν γίνει αυτό το σχολείο, θα αναπνεύσει η γειτονιά. Θα πηγαίνουν τα παιδιά με ασφάλεια στο σχολείο τους. Τώρα τα σχολεία αυτά στεγάζονται σε ενοικιασμένα ακατάλληλα κτίρια κι έχουμε άπειρες καταγγελίες για ατυχήματα», είπαν στο ΚΑΣ.

ΣΤΟΑ ΤΟΥ ΕΥΜΕΝΟΥΣ

Η Στοά του Ευμένους, δίπλα στο Ηρώδειο, ήταν ένα στενόμακρο διώροφο οικοδόμημα (μήκους 165,75 μ. και πλάτους 17,65 μ.). Τα αρχιτεκτονικά μέλη της εικάζεται ότι ήρθαν έτοιμα από την Πέργαμο και συναρμολογήθηκαν στην Αθήνα, δώρο του βασιλιά της Περγάμου Ευμένη Β΄(197-159 π.Χ.) προς την πόλη. Κάποτε εκτελούσε χρέη φουαγιέ για τις εκδηλώσεις στο ρωμαϊκό Ωδείο. Ηρθε ο καιρός να αναστηλωθεί ένα τμήμα της, αν και χρήματα προς το παρόν δεν υπάρχουν. Υπάρχει όμως η μελέτη των Διονύση Μονοκρούσου και Μ. Λεφαντζή, που προβλέπει ανάκτηση της βορειοανατολικής γωνίας σε μήκος 5,5 μέτρων, υπάρχει υλικό και ελπίδες να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ. Ηδη έχουν συγκολληθεί όλοι οι αρχαίοι λίθοι που σώζονται. Η έγκριση από το ΚΑΣ δόθηκε με προθυμία.

ΥΠΟΔΟΜΕΣ
«Αν θέλουμε να ξαναδώσουμε ζωή στο ιστορικό κέντρο, αν μας ενδιαφέρει πραγματικά η ανάπλαση υποβαθμισμένων περιοχών, αν θέλουμε να τις δούμε να ξανακατοικούνται, πρέπει να φτιάξουμε υποδομές. Τα σχολεία είναι αναγκαία σε αυτές τις περιοχές», τόνισε η πρόεδρος του ΚΑΣ, Λίνα Μενδώνη, δίνοντας τον τόνο για την ομόφωνη έγκριση της μελέτης.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ

www.ethnos.gr