Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Φρένο στις προσδοκίες από Σόιμπλε και Ρομπάι

Comments Off on Φρένο στις προσδοκίες από Σόιμπλε και Ρομπάι
Φρένο στις προσδοκίες από Σόιμπλε και Ρομπάι
Επαναδιαπραγμάτευση

Σόιμπλε: Εφαρμογή των συμφωνηθέντων

Ρομπάι: Μεγαλύτερη ευελιξία στον χρόνο συνεπάγεται μεγαλύτερη επιβάρυνση.

«Φρένο» στις προσδοκίες της Αθήνας για επιμήκυνση στο πρόγραμμα προσαρμογής έβαλαν χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά τους οποίους η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει αυστηρά τα συμφωνηθέντα με την τρόικα, ενώ από την πλευρά της ΕΕ δεν θα πρέπει να υπάρξουν υπερβολικές παραχωρήσεις έναντι της Ελλάδας.

«Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι μεγαλύτερη ευελιξία στον χρόνο εφαρμογής του προγράμματος συνεπάγεται μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης», επεσήμανε προς την κυριακάτικη «Welt am Sonntag» ο κ. Ρομπάι, δηλώνοντας ότι δεν θα ικανοποιήσει ιδιαίτερα τη νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη χαλάρωση των μεταρρυθμιστικών υποχρεώσεων.

«Εάν οι στόχοι της Ελλάδας ή άλλων κρατών που έχουν τεθεί υπό την ”ομπρέλα σωτηρίας” μετατεθούν, τότε θα χρειαστούν περισσότερα δάνεια και αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα σε ορισμένες χώρες της ΕΕ», εξήγησε ο ίδιος.

Φρένο στις ελληνικές προσδοκίες για επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής επιχειρούν να βάλουν οι Ρομπάι και Σόιμπλε

Φρένο στις ελληνικές προσδοκίες για επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής επιχειρούν να βάλουν οι Ρομπάι και Σόιμπλε

Την άμεση εφαρμογή των συμφωνηθέντων ζήτησε από την πλευρά του ο κ. Σόιμπλε. Με δηλώσεις του στη «Bild» της Κυριακής ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε πως η σημαντικότερη αποστολή της κυβέρνησης του Α. Σαμαρά είναι να εφαρμόσει γρήγορα, άμεσα και απρόσκοπτα τα συμφωνηθέντα και όχι να αρχίσει να ρωτά και πάλι τι άλλο μπορούν να της προσφέρουν οι υπόλοιποι.

«Η μπάλα είναι στα χέρια των Ελλήνων, είναι στο χέρι τους να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών. Αυτό μπορούν να το πετύχουν μόνο με συγκεκριμένες δράσεις και πράξεις».

Το ενδεχόμενο αλλαγής στο χρονοδιάγραμμα απέρριψε από την πλευρά του και ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος σημείωσε: «Δεν βλέπω κανένα νόημα στο παιχνίδι για χρόνο. Για τη Γερμανία αυτό σημαίνει επιπλέον επιβαρύνσεις ύψους δισεκατομμυρίων. Απαιτούμε οι Ελληνες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους». Τόνισε, δε, πως εάν οι Ελληνες δεν πληρούν τους όρους λιτότητας, τότε οι Χριστιανοκοινωνιστές θεωρούν μια έξοδο έναν πιθανό και αποδεκτό δρόμο για την Ελλάδα.

Το αίτημα της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας για παράταση δύο ετών στο πρόγραμμα λιτότητας είναι «διαπραγματεύσιμο», δήλωσε από την πλευρά της η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ.

Ε. Νοβότνι
Παραμένουν τα προβλήματα

Την επισήμανση πως τα οικονομικά βασικά προβλήματα της Ελλάδας δεν άλλαξαν με τις πρόσφατες εκλογές, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν και πως θα πρέπει να εξεταστεί η κατάσταση και να αναζητηθεί μια λογική λύση έκανε ο διοικητής της αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Ε. Νοβότνι.