Φεύγουν 5.000 υπάλληλοι ως τα Χριστούγεννα
Οι ΟΤΑ η μεγάλη δεξαμενή για απολύσεις και διαθεσιμότητα στο Δημόσιο
– Με μαθηματικό τύπο θα υπολογιστεί πόσοι υπάλληλοι μένουν, οι πλεονάζοντες φεύγουν
– Οι μισοί που θα βγουν σε διαθεσιμότητα με το επόμενο κύμα θα προέρχονται από δήμους και περιφέρειες
– Χιλιάδες απολύσεις σε όλη τη χώρα από Νομικά Πρόσωπα και Ανώνυμες Εταιρείες των Δήμων
– Δείτε πως θα γίνει ο υπολογισμός για ποιοι μένουν και ποιοι φεύγουν σε κάθε δήμο
– Στο στόχαστρο όσοι μπήκαν χωρίς ΑΣΕΠ και μετατάχθηκαν στις κεντρικές υπηρεσίες των Δήμων
Ο κύβος ερρίφθη. Το επόμενο κύμα της διαθεσιμότητα θα χτυπήσει σαν… τσουνάμι τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας. Σχεδόν οι μισοί από τους 12.500 υπαλλήλους του δημοσίου που θα βγουν σε διαθεσιμότητα θα προέλθουν απ’ τους ΟΤΑ.
Πλέον δεν γίνεται λόγος μόνο για υπαλλήλους που υπηρετούν σε οργανισμούς και εταιρείες, αλλά στον κορμό των δήμων και των περιφερειών.
Με μαθηματικό τύπο θα υπολογιστούν οι πλεονάζοντες υπάλληλοι
Μια πρώτη προσπάθεια των δημάρχων να γλιτώσουν πολλούς υπαλλήλους από την έξοδο η λεγόμενη διαδημοτική κινητικότητα φαίνεται πως δεν αρκεί για να μειώσει το προσωπικό.
Είναι χιλιάδες οι πλεονάζοντες, ειδικά σε μεγάλους δήμους της χώρας.
Για να υπάρξει η εκκαθάριση έχει προκύψει ένας μαθηματικός τύπος που υπολογίζει ως βέλτιστη αναλογία 6,2 υπαλλήλους ανά 1.000 κατοίκους.
Για κάθε 10.000 κατοίκους δηλαδή θα πρέπει να υπηρετούν στο δήμο 62 υπάλληλοι.
Έτσι προκύπτουν οι πλεονάζοντες ή σε κάποιες περιπτώσεις και οι ανάγκες σε προσωπικό των δήμων.
6,2 υπάλληλοι ανά 1.000 κατοίκους θα υπηρετούν στους δήμους
Έτσι, για παράδειγμα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύει η εφημερίδα “Το Έθνος” με βάση τον μαθηματικό τύπο στο δήμο της Αθήνας με τους 655.780 κατοίκους όπου υπηρετούν 4.800 υπάλληλοι, θα πρέπει να υπηρετούν 4.066, προκύπτουν δηλαδή 734 πλεονάζοντες.
Αντίστοιχα στο δήμο της Ρόδου με τους 119.640 κατοίκους όπου υπηρετούν 1.100 υπάλληλοι θα έπρεπε να υπηρετούν 742 και έτσι οι 358 θεωρούνται πλεονάζοντες.
Με τον ίδιο τρόπο προκύπτουν περίπου 1.500 πλεονάζοντες στη Θεσσαλονίκη, άλλοι περίπου 400 στο Βόλο κλπ.
Ουσιαστικά με τον μαθηματικό αυτό τύπο θα προκύψει το σύνολο του πλεονάζοντος προσωπικού το οποίο υπολογίζεται στις 5.000.
Οι υπάλληλοι αυτοί θα μπουν σε διαθεσιμότητα για οκτώ μήνες λαμβάνοντας το 75% του μισθού τους και στην περίπτωση που δεν βρεθεί κενή θέση εντός των οκτώ μηνών τότε θα απολυθούν.
Στις απολύσεις όμως που θα προέλθουν από τους ΟΤΑ οι εξελίξεις θα είναι πιο άμεσες σε ότι αφορά άλλη συγκεκριμένη κατηγορία υπαλλήλων.
Όσοι μπήκαν σε κάποια θέση εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ και στη συνέχεια μετατάχθηκαν στις κεντρικές υπηρεσίες των δήμων με τις αλλαγές που έγιναν στις δομές είναι οι πρώτοι που κινδυνεύουν με απόλυση και μάλιστα μέχρι τα τέλη του έτους.
Στην περίπτωση μάλιστα που η τρόικα επιμείνει να μην δώσει την παράταση που ζητά το υπουργείο, τότε μαζί με τους υπαλλήλους νομικών προσώπων και εταιρειών βάζουν υποψηφιότητα για απόλυση ως τις γιορτές.
Υψηλή είναι η επικινδυνότητα και για τους υπαλλήλους των δήμων που υπηρετούν σε ζημιογόνες επιχειρήσεις των δήμων.
Στις περιπτώσεις αυτές έρχονται άμεσα λουκέτα και οι υπάλληλοι δεν βγαίνουν σε διαθεσιμότητα αλλά απολύονται.
Newsit