Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

ΥΠΕΣ: Προανήγγειλε μείωση αριθμού συμβασιούχων κατά 9.000-Στο στόχαστρο καθαριότητα, σίτιση, φυλαξη

0 σχόλια
ΥΠΕΣ: Προανήγγειλε μείωση αριθμού συμβασιούχων κατά 9.000-Στο στόχαστρο καθαριότητα, σίτιση, φυλαξη

Την άμεση μείωση του αριθμού των συμβασιούχων σε φορείς του δημοσίου αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με προτεραιότητα καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη, προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, με συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ, προκαλώντας την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα ο κ. Θεοδωρικάκος αφού πρώτα ανέφερε ότι έχουν αυξηθεί κατά κατά 9.000 ανθρώπους και έχουν φτάσει τους 57.000, οι συμβασιούχοι στις δημόσιες υπηρεσίες στην συνέχεια τόνισε χαρακτηριστικά, ότι η κυβέρνηση θα νομοθετήσει ώστε να «τηρήσουμε τη συμφωνία και τον αριθμό 48.000 συμβασιούχων που έχουμε με τους Θεσμούς».

Συγκεκριμένα σημείωσε:

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει δεσμευτεί, είναι αποφασισμένη και είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών να το νομοθετήσει αυτό, να το φέρει στη Βουλή για νομοθέτηση. Θα υπάρξει κεντρικός προγραμματισμός όχι μόνο των τακτικών προσλήψεων, όπου έχουμε ζητήσει ήδη απ’ όλα τα υπουργεία και όλους τους δημόσιους φορείς τον προγραμματισμό, ποιες είναι οι ανάγκες τους ώστε μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών να δούμε τι δυνατότητες υπάρχουν και τι θα προγραμματίσουμε να κάνουμε, με βάση τις οδηγίες του Πρωθυπουργού. Το ίδιο ακριβώς πράγμα θα γίνεται και με το έκτακτο προσωπικό. Διότι πίσω από τη λέξη έκτακτο προσωπικό συνήθως σε αυτή τη χώρα κρυβόντουσαν οι πελατειακές λογικές. Λοιπόν, δεν γίνεται αυτό το πράγμα, υπάρχει κεντρικός προγραμματισμός και για το έκτακτο προσωπικό προκειμένου να μην ξαναξεφύγουμε. Θέλω να πω σε αυτό το σημείο, ότι σε επόμενους μήνες, καθώς θα δοθούν οι στατιστικές του Ιουλίου και του Αυγούστου, θα πρέπει να περιμένετε μια δραματική αποκλιμάκωση του αριθμού που σας είπα. Θέλω να είμαι πάρα πολύ δίκαιος. Θα φύγουν από τη μέση καταρχήν οι πολλές χιλιάδες αναπληρωτές των σχολείων, οι οποίοι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δεν έχουν σύμβαση. Ξαναπροσλαβάνονται από τον Σεπτέμβριο, αλλά από τον Σεπτέμβριο θα ξαναγυρίσουμε σε μεγάλους αριθμούς καθώς θα ξαναπροσληφθούν οι άνθρωποι για να πάνε να εργαστούν στα σχολεία τους. Άρα θα πρέπει να ισορροπήσουμε  και να τηρήσουμε τη συμφωνία και τον αριθμό 48.000 που έχουμε με τους Θεσμούς»….

Ερώτηση: Έχω πολλά ερωτήματα γιατί αυτό που είπατε πριν μου έκανε εντύπωση, ότι είναι 9.000 άνθρωποι η υπέρβαση των εκτάκτων. Από τις 48.000 πήγαμε στις 57.000. Έχετε εικόνα που είναι αυτοί; Σε ποιες Υπηρεσίες;

Aπάντηση: Σε πολλές Υπηρεσίες. Πρόκειται για συμβασιούχους διαφόρων κλάδων που αφορούν τα πάντα: καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη, πραγματικές έκτακτες ανάγκες κ.λπ. Και μάλιστα την ίδια στιγμή που ήταν προγραμματισμένες προσλήψεις τακτικού προσωπικού, οι οποίες δεν γίνονταν. Αυτό είχε παρατηρηθεί και στον χώρο της υγείας, που προτιμήθηκε να προσληφθούν επικουρικοί γιατροί συμβασιούχοι, παρά μόνιμο προσωπικό.  Θα μελετήσω πλήρως αυτή την κατάσταση και θα δώσουμε τα στοιχεία, θα υπάρξει απόλυτη διαφάνεια, δεν πρέπει κανείς να έχει καμία αμφιβολία σε αυτό, αλλά δεσμευόμαστε ότι θα μπει τάξη σε αυτό το θέμα. Εμείς θα τηρήσουμε τις συμβάσεις, θέλω να είμαι ξεκάθαρος και προς τους εργαζόμενους, δεν θέλουμε να φερθούμε με άδικο τρόπο αλλά από εκεί και πέρα πρέπει να μπει ένας προγραμματισμός και θα μπει προγραμματισμός και στο έκτακτο προσωπικό προκειμένου να μην ξανασυμβούν τέτοιου είδους πολιτικές, οι οποίες σε τελική ανάλυση, είναι σε βάρος της κοινωνίας.

Ταυτόχρονα με ανακοίνωση του, το ΥΠΕΣ επικαλούμενο επίσημα στοιχεία:

Αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα apografi.gov.gr τα μηνιαία στοιχεία εξέλιξης της απασχόλησης του προσωπικού του δημόσιου τομέα (τακτικό και έκτακτο) για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η κατηγορία του έκτακτου προσωπικού που επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό ξεπερνάει τον Ιούνιο τις 57.000 και παρατηρείται, τον συγκεκριμένο μήνα, αύξηση κατά 5.155 προσλήψεις σε σχέση με τα αντίστοιχα στοιχεία του Μαρτίου 2019.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το όριο των προσλήψεων για την κατηγορία του έκτακτου προσωπικού που επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό θα πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τον αντίστοιχο μέσο όρο του έτους 2016 δηλαδή 47. 584, ενώ στην τελευταία έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνεται η ανάγκη μείωσης της συγκεκριμένης κατηγορίας κατά 1.550 εντός του 2019, έχοντας υπόψη μόνο τα έως τότε ανακοινωμένα στοιχεία .

Στο πλαίσιο της αρχής της διαφάνειας, η ανάρτηση των προαναφερόμενων στοιχείων κάθε μήνα αποτελεί υποχρέωση της χώρας, ενέργεια η οποία εσκεμμένα παραλήφθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών στον ΣΚΑΙ:

Ερώτηση: Δεν έχουμε κλείσει 2 μήνες απ’ τις εκλογές, δεν έχουμε συνηθίσει ότι έχουμε νέα κυβέρνηση. Νομίζαμε ότι έχει μείνει ακόμα η παλιά. Τώρα, έχει τόσο πυκνώσει ο χρόνος, που η καινούρια κυβέρνηση μοιάζει να ’χει παλιώσει.

Απάντηση: Καλό είναι ότι όλα γίνονται με πολύ μεγάλη ταχύτητα κ. Τσίμα, κυρίως γιατί αφήνει θετικό αποτύπωμα στη ζωή των πολιτών. Βέβαια, όπως ξέρετε, η διαχείριση των θεμάτων, η ζωή, η πολιτική, είναι ένας μαραθώνιος και είμαστε έτοιμοι για τον μαραθώνιο.

Ερώτηση: Καλό είναι αυτό, αλλά από την άλλη μεριά φαντάζομαι είναι και δυσκολότερο διότι χάσατε πολύ γρήγορα το άλλοθι, το προνόμιο, του καινούριου που εντάξει δεν του ζητάς πολλά.

Απάντηση: Είμαστε έτοιμοι για τον μαραθώνιο, έχοντας συναίσθηση των πολύ μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η πατρίδα και των τεράστιων δυσκολιών από βαριές αδυναμίες, λάθη, παραλείψεις που έχει αφήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, ορισμένες από τις οποίες σκοπεύω να αναφέρω και στη σημερινή μας συζήτηση αν μου δοθεί η ευκαιρία. Για να ξέρει κανείς που πηγαίνει πρέπει να ξέρει και από πού ξεκίνησε. Και αυτό αφορά και τις κυβερνήσεις και τους πολίτες.

Ερώτηση: Γενικά, πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ λέει «εντάξει δεν του αφήσαμε και καμένη γη», του αφήσαμε και δημοσιονομικό χώρο, του αφήσαμε και στρωμένα δημοσιονομικά, του αφήσαμε το περιθώριο να κάνει πράγματα.

Απάντηση: Kαταρχήν μας άφησαν, για να μην πάμε σε γενικότερα θέματα, να πάμε σε κάτι που μοιάζει ειδικό αλλά είναι καθοριστικής σημασία και σπουδαίο. Μας άφησαν μία διαλυμένη ΔΕΗ. Μια κατεστραμμένη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού με βαρύτατες συνέπειες για την οικονομία και τους πολίτες, για το κάθε νοικοκυριό. Παρέλαβαν μία ΔΕΗ με χρηματιστηριακή αξία 2,5 δισ. και την παρέδωσαν 250 εκατ.  Παρέλαβαν μία ΔΕΗ με 100 εκατ. ευρώ κέρδη και την παρέδωσαν σχεδόν με 1 δισ. ευρώ ζημιές και με τεράστιες απειλές για το που πηγαίνουν τα πράγματα.  Θα έφτανε και μόνο αυτό να πει κανείς, για να μην αναφερθώ στα πολύ σπουδαία θέματα που αφορούν τα βαρύτατα πρωτογενή πλεονάσματα που έχουμε συμφωνήσει για πάρα πολλά χρόνια, είναι πολύ ψηλά, είναι πολύ δύσκολο να καλύπτονται από την ελληνική οικονομία και τις πολιτικές λιτότητας που αυτά τα πλεονάσματα έχουν φέρει. Αλλά κυρίως, πιστεύω ότι αυτό που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση είναι μία γενικότερη εικόνα διάλυσης του κράτους, μιας χαοτικής κατάστασης, όπου κανένας δεν έπαιρνε την ευθύνη του για τίποτα. Τώρα, εδώ σήμερα με ενημερώνουν οι υπηρεσίες μου και πολύ σύντομα θα γίνει ανάρτηση στο apografi.gov.gr των στατιστικών στοιχείων που είχε παραλείψει η προηγούμενη κυβέρνηση να αναφέρει.

Ερώτηση: Σε ό,τι αφορά τι;

Απάντηση: Σε αυτόν τον διαδικτυακό τόπο κάθε μήνα γίνεται η απογραφή του δυναμικού των δημοσίων υπαλλήλων και του εκτάκτου προσωπικού. Το έχουν κάνει μέχρι 31 Μαρτίου, δεν το είχαν όμως για τον Απρίλιο, τον Μάιο, τον Ιούνιο. Εδώ λοιπόν, ενώ η συμφωνία που υπήρχε με τους εταίρους είναι ότι ο αριθμός του εκτάκτου προσωπικού του δημοσίου πρέπει να είναι 48.000.

Ερώτηση: Εγώ θυμάμαι ότι είχε γίνει συζήτηση πριν τις εκλογές ότι, από μια έκθεση της Επιτροπής, οι Θεσμοί λέγανε ότι υπάρχει υπέρβαση, 1.500 παραπάνω.

Απάντηση: Προφανώς γιατί δεν γνώριζαν ότι είχαμε φτάσει με την προηγούμενη κυβέρνηση τον αριθμό 57.000 από τον αριθμό 48.000, δηλαδή έχουμε ξεφύγει κατά 9.000 ανθρώπους. Αυτό είναι ένα άλλο επίτευγμα της προηγούμενης Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι γνωστό και δεν θέλω να είμαι άδικος, θέλω να προσπαθώ να είμαι πάντοτε αντικειμενικός. Δυστυχώς, για πολλές δεκαετίες κυβερνήσεις σε προεκλογικές περιόδους έσπρωχναν τους αριθμούς των εργαζομένων του δημοσίου με έκτακτο τρόπο προς τα πάνω και δεν είναι οι μοναδικοί οι προηγούμενοι που το έκαναν αλλά το έκαναν και αυτοί και το έχουν κάνει αρκετά. Οι τριπλές εκλογές, δημοτικές, περιφερειακές, βουλευτικές, ευρωεκλογές, φαίνεται ότι βοήθησαν πάρα πολύ. Σημασία έχει ότι έχει δημιουργηθεί ένα νέο πρόβλημα σε ό,τι αφορά αυτή την κατάσταση και ήταν άλλο ένα παράδειγμα για το με ποια σοβαρότητα αντιμετώπιζαν τα αιτήματα εκείνοι.

Ερώτηση: Ναι σωστό είναι, πάντα γινόταν προεκλογικά, γι’ αυτό οι προεκλογικές χρονιές ήταν που άφησαν το έλλειμμα περισσότερο αν το δει κανείς διαχρονικά. Αλλά κάποτε πρέπει να τελειώνουν αυτές οι συνήθειες.

Απάντηση: Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι αυτή η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει δεσμευτεί, είναι αποφασισμένη και είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών να το νομοθετήσει αυτό, να το φέρει στη Βουλή για νομοθέτηση. Θα υπάρξει κεντρικός προγραμματισμός όχι μόνο των τακτικών προσλήψεων, όπου έχουμε ζητήσει ήδη απ’ όλα τα υπουργεία και όλους τους δημόσιους φορείς τον προγραμματισμό, ποιες είναι οι ανάγκες τους ώστε μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών να δουμε τι δυνατότητες υπάρχουν και τι θα προγραμματίσουμε να κάνουμε, με βάση τις οδηγίες του Πρωθυπουργού. Το ίδιο ακριβώς πράγμα θα γίνεται και με το έκτακτο προσωπικό. Διότι πίσω από τη λέξη έκτακτο προσωπικό συνήθως σε αυτή τη χώρα κρυβόντουσαν οι πελατειακές λογικές. Λοιπόν, δεν γίνεται αυτό το πράγμα, υπάρχει κεντρικός προγραμματισμός και για το έκτακτο προσωπικό προκειμένου να μην ξαναξεφύγουμε. Θέλω να πω σε αυτό το σημείο, ότι σε επόμενους μήνες, καθώς θα δοθούν οι στατιστικές του Ιουλίου και του Αυγούστου, θα πρέπει να περιμένετε μια δραματική αποκλιμάκωση του αριθμού που σας είπα. Θέλω να είμαι πάρα πολύ δίκαιος. Θα φύγουν από τη μέση καταρχήν οι πολλές χιλιάδες αναπληρωτές των σχολείων, οι οποίοι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δεν έχουν σύμβαση. Ξαναπροσλαβάνονται από τον Σεπτέμβριο, αλλά από τον Σεπτέμβριο θα ξαναγυρίσουμε σε μεγάλους αριθμούς καθώς θα ξαναπροσληφθούν οι άνθρωποι για να πάνε να εργαστούν στα σχολεία τους. Άρα θα πρέπει να ισορροπήσουμε  και να τηρήσουμε τη συμφωνία και τον αριθμό 48.000 που έχουμε με τους Θεσμούς.

Ερώτηση: Τώρα είπατε για τα πλεονάσματα. Τα πλεονάσματα είναι μια γνωστή ιστορία στην οποία όλα τα πολιτικά κόμματα συμφώνησαν ότι αυτό το 3,5 είναι υπερβολικό αλλά τώρα γίνεται μια κριτική στην κυβέρνηση ότι ενώ το έλεγε προεκλογικά δεν πάει να το διεκδικήσει.

 Απάντηση: Ένα λεπτό… Υπάρχουν δύο πράγματα εδώ. Πρώτο είναι ότι αυτά τα πολύ μεγάλα, τα υπερβολικά πλεονάσματα έγιναν απαιτητά από τους εταίρους, συνεπεία της βαριάς αναξιοπιστίας και της τυχοδιωκτικής συμπεριφοράς της προηγούμενης κυβέρνησης το 2015.

Eρώτηση: E μην το λετε.. Το 2014 ήταν 4,5.

Απάντηση: Ήταν για ένα χρόνο, δεν ήταν σε βάθος πενταετίας και με την προοπτική άλλων 30 ετών πολύ υψηλών πλεονασμάτων. Οι άνθρωποι είχαν φανεί τυχοδιώκτες και αναξιόπιστοι απέναντι στους εταίρους και οι εταίροι δυστυχώς έδεσαν χειροπόδαρα τη χώρα εξαιτίας του κ. Τσίπρα και του κ. Βαρουφάκη. Αυτή είναι η ωμή αλήθεια. Σε ό,τι αφορά το τι κάνει η σημερινή κυβέρνηση ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει σήμερα αυτό που είχε πει προεκλογικά. Είχε πει ότι εμείς θα αποδείξουμε την αξιοπιστία μας επιταχύνοντας τις μεταρρυθμίσεις, χαμηλώνοντας τη φορολογία, προσελκύοντας επενδύσεις ώστε να ενισχύσουμε τον αναπτυξιακό ρυθμό της χώρας, να φύγει μπροστά η χώρα με ισχυρή ανάπτυξη, η οποία θα είναι επ’ ωφελεία όλων των πολιτών και στη συνέχεια οι εταίροι μας, έχοντας δει αυτήν την εικόνα, να διεκδικήσουμε να μειωθούν τα πλεονάσματα. Δεν κάνει σήμερα κάτι διαφορετικό από αυτό που είχε πει προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι συνεπής και αξιόπιστος σε αυτό που έλεγε πριν από τις εκλογές.

Ερώτηση: Έχω πολλά ερωτήματα γιατί αυτό που είπατε πριν μου έκανε εντύπωση, ότι είναι 9.000 άνθρωποι η υπέρβαση των εκτάκτων. Από τις 48.000 πήγαμε στις 57.000. Έχετε εικόνα που είναι αυτοί; Σε ποιες Υπηρεσίες;

Aπάντηση: Σε πολλές Υπηρεσίες. Πρόκειται για συμβασιούχους διαφόρων κλάδων που αφορούν τα πάντα: καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη, πραγματικές έκτακτες ανάγκες κ.λπ. Και μάλιστα την ίδια στιγμή που ήταν προγραμματισμένες προσλήψεις τακτικού προσωπικού, οι οποίες δεν γίνονταν. Αυτό είχε παρατηρηθεί και στον χώρο της υγείας, που προτιμήθηκε να προσληφθούν επικουρικοί γιατροί συμβασιούχοι, παρά μόνιμο προσωπικό.  Θα μελετήσω πλήρως αυτή την κατάσταση και θα δώσουμε τα στοιχεία, θα υπάρξει απόλυτη διαφάνεια, δεν πρέπει κανείς να έχει καμία αμφιβολία σε αυτό, αλλά δεσμευόμαστε ότι θα μπει τάξη σε αυτό το θέμα. Εμείς θα τηρήσουμε τις συμβάσεις, θέλω να είμαι ξεκάθαρος και προς τους εργαζόμενους, δεν θέλουμε να φερθούμε με άδικο τρόπο αλλά από εκεί και πέρα πρέπει να μπει ένας προγραμματισμός και θα μπει προγραμματισμός και στο έκτακτο προσωπικό προκειμένου να μην ξανασυμβούν τέτοιου είδους πολιτικές, οι οποίες σε τελική ανάλυση, είναι σε βάρος της κοινωνίας.

ΠΗΓΗ: aftodioikisi.gr