Τροπολογία: Μονιμοποιούνται συμβασιούχοι του υπουργείου Πολιτισμού
Την παραίτηση του ελληνικού δημοσίου από ένδικα μέσα αναφορικά με τους συμβασιούχους του υπουργείου Πολιτισμού ή εποπτευόμενων φορέων του, που έχουν δικαιωθεί δικαστικά προβλέπει βουλευτική τροπολογία στο νομοσχέδιο για την κινητικότητα που έκανε δεκτή η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι συμβάσεις των συγκεκριμένων συμβασιούχων μετατρέπονται πλέον σε αορίστου χρόνου χωρίς την αίρεση νεότερων δικαστικών αποφάσεων.
Σύμφωνα με την τροπολογία που υπογράφουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάντζας, Γιάννης Δέδες, Μαρία Θελερίτη, Χρήστος Καραγιαννίδης και Πάνος Σκουρολιάκος αφορά κυρίως σε προσωπικό μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, ενώ για την παραίτηση του ελληνικού δημοσίου από τα ένδικα μέσα γίνεται «εφόσον οι εργαζόμενοι παραιτηθούν εγγράφως από οποιαδήποτε αξίωση τους, που απορρέει από τις σχετικές αποφάσεις, κατά του ελληνικού δημοσίου ή εποπτευόμενων από το υπουργείο Πολιτισμού νομικών προσώπων».
Ολόκληρο το κείμενο της τροπολογίας ( βουλευτική τροπολογία 771/10, άρθρο 47) που ψηφίστηκε: «Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, και ύστερα από γνώμη της Επιτροπής της παρ. 1 περ. β) του άρθρου 6 του ν. 3086/2002 (Α΄324), το Ελληνικό Δημόσιο δύναται να παραιτηθεί από την άσκηση ενδίκων μέσων ή από ήδη ασκηθέντα ένδικα μέσα, κατά δικαστικών αποφάσεων με τις οποίες διατάσσεται η παραμονή ή η επάνοδος εργαζομένων σε υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ή σε φορείς εποπτευόμενους από αυτό, εφόσον οι εργαζόμενοι παραιτηθούν εγγράφως από οποιαδήποτε οικονομική αξίωσή τους, που απορρέει από τις σχετικές αποφάσεις, κατά του Ελληνικού Δημοσίου ή εποπτευομένων από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού νομικών προσώπων. Η απόφαση του παρόντος άρθρου πρέπει να είναι ειδικά αιτιολογημένη ως προς την αναγκαιότητα, για την εύρυθμη λειτουργία και ασφάλεια, στελέχωσης αρχαιολογικών χώρων και μουσείων και να αναφέρεται ειδικώς στην ύπαρξη πιστώσεων στον προϋπολογισμό του Υπουργείου».
Ειδικότερα σύμφωνα με την τροπολογία η ελλιπής στελέχωση των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και ιδίως των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων που παρουσιάζουν σταθερά επισκεψιμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, σαφώς, δε, αυξημένη κατά την τουριστική περίοδο, επιφέρει πλήγμα στην ανάδειξη των μνημείων της χώρας, την οικονομική αξιοποίησή τους για την αύξηση των εσόδων του ΥΠ.ΠΟ.Α., την ασφάλεια των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων και για το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας. Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προσπαθεί να επιλύσει το πρόβλημα της υποστελέχωσής του με την πρόσληψη «εκτάκτων» με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου. Η συνεχής προκήρυξη προσλήψεων «εκτάκτων» εργαζομένων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε συνδυασμό με την αθρόα αποχώρηση τακτικού και μόνιμου προσωπικού κυρίως λόγω συνταξιοδοτήσεων, έχουν πλέον καταστήσει επιτακτική την επαρκή στελέχωση με έμπειρο προσωπικό.
Με την προτεινόμενη διάταξη επιλύεται το ανωτέρω πρόβλημα και δίδεται ταυτόχρονα τέλος στην ταλαιπωρία εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με πολυετή και εξειδικευμένη προϋπηρεσία που έχουν δικαιωθεί από τα δικαστήρια με αποφάσεις που διατάσσουν την παραμονή ή την επάνοδό τους στην εργασία τους, ή αναγνωρίζουν τις σχέσεις εργασίας τους ως αορίστου χρόνου. Δημοσιονομική δαπάνη στην πραγματικότητα δεν προκαλείται, καθώς η επαρκής στελέχωση των υπηρεσιών, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων του ΥΠ.ΠΟ.Α. επιβάλλει την άμεση αντικατάσταση όσων εργαζομένων απομακρύνονται από την εργασία τους και τη συνεχή πρόσληψη «εκτάκτων». Σε κάθε, δε, περίπτωση η συνέχιση απασχόλησης των δικαιωθέντων δικαστικά εργαζομένων συμβάλλει όχι μόνο στη διατήρηση, αλλά και την αύξηση των εσόδων του υπουργείου Πολιτισμού μέσω της ορθής λειτουργίας των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, που αποτελούν υπηρεσίες απολύτως ανταποδοτικού χαρακτήρα.
Πηγή: aftodioikisi.gr
Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την κινητικότητα
Ψηφίστηκε επί της αρχής, επί των άρθρων, των τροπολογιών και στο σύνολό του, κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια, το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την κινητικότητα στη δημοσία διοίκηση και την τοπική αυτοδιοίκηση. Υπέρ επί της αρχής τάχθηκαν μόνο τα κόμματα της συγκυβέρνησης και σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε.
Στην τοποθέτησή της, η αρμόδια υπουργός, Όλγα Γεροβασίλη, παρατήρησε ότι κατά την τετραήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή και την Ολομέλεια δεν άκουσε από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ να κάνουν την αυτοκριτική τους «για το ρουσφετολογικό, κομματοκρατούμενο, γραφειοκρατικό και αντιπαραγωγικό Δημόσιο που παραλάβαμε ως κυβέρνηση», ενώ συμπλήρωσε πως «τα παραπάνω δεν ήταν νομοτελειακά προδιαγεγραμμένα, αλλά καθορίστηκαν από συγκεκριμένες πολιτικές».
Απαντώντας στις προβλέψεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί λόγω, κυρίως, αδυναμίας έκδοσης χρονοδιαγραμμάτων από τους φορείς, η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι «η μεταρρύθμιση αυτή θα ολοκληρωθεί, γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε τη δημόσια διοίκηση και τους εργαζομένους της».
Ο υπουργός Επικρατείας και τέως αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι έχει τεθεί στις καλένδες το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών, ανέφερε ότι 2.100 δημόσιοι υπάλληλοι με υψηλά προσόντα έχουν υποβάλει, ήδη, αίτηση στο Μητρώο, οι οποίοι θα επιλεγούν για τη στελέχωση των επιτελικών θέσεων. Επίσης, σημείωσε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο, όπως και οι προηγούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, «θα βάλουν τάξη στο άναρχο τοπίο του δημοσίου τομέα».
Κατά τη συζήτηση την Πέμπτη, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, απαντώντας στην αντιπολίτευση που υποστήριξε ότι η κινητικότητα δεν θα εφαρμοστεί, διότι δεν θα ετοιμαστούν τα οργανογράμματα των φορέων, τόνισε ότι «η μεταρρύθμιση αυτή θα υλοποιηθεί. Είναι το μεγάλο μας στοίχημα και θα το κερδίσουμε».
Εκπρόσωποι κυρίως από τη ΝΔ, τη Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι, ζήτησαν οι μεταθέσεις να είναι υποχρεωτικές, ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα κενών λόγω απροθυμίας κάλυψής τους από υπαλλήλους.
Η κ. Γεροβασίλη διαβεβαίωσε επίσης, ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης του επιδόματος παραμεθορίου – ζήτημα που έθεσαν από πλευράς ΚΚΕ η Διαμάντω Μανωλάκου και ο Ιωάννης Δελής, επειδή βασικό κίνητρο για την υπηρέτηση σε παραμεθόριες και απομακρυσμένες περιοχές, είναι η βαθμολογική προαγωγή.
Ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς, πρότεινε και τα επτά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Κινητικότητας να είναι από το ΑΣΕΠ, «αντί η πλειονότητα των μελών να ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα από τον εκάστοτε υπουργό».
Να περιοριστούν οι τρεις κύκλοι κινητικότητας ανά έτος σε έναν, πρότεινε ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο οποίος ζήτησε επίσης, εκτός από την ενδοϋπουργική να ισχύσει και η ενδοδημοτική κινητικότητα.