Το πεντάγωνο της χρεοκοπίας

- Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι η Ευρώπη θα καταρρεύσει με τη μορφή ντόμινο
- Μία εικόνα χίλιες λέξεις, λένε οι Κινέζοι.Eμείς θα γράψουμε περίπου τις μισές.
- Όσο για τις άλλες μισές, αφήνουμε εσάς να τις πείτε παρατηρώντας τη φωτογραφία ή το διάγραμμα των χρεών που έχει κάθε χώρα
- Είναι οι υπό κατάρρευση χώρες. Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά πέντε. Και μάλιστα δύο πολύ μεγάλες, η Ισπανία και η Ιταλία.
- Η Ευρώπη είναι πολύ κοντά στην κατάρρευση.
Η Γερμανία έχασε χρόνο και την έξωθεν καλή μαρτυρία ότι επιθυμεί ουσιαστικά μία δυνατή Ευρώπη και ένα δυνατό νόμισμα. Έβαλε το προσωρινό συμφέρον της πάνω από της ΕΕ, ξεχνώντας ότι απέκτησε τη δύναμή της από τις εξαγωγές σε όλες αυτές τις χώρες.
Η Γερμανία είχε θέση ισχύος σε επίπεδο εξαγωγών σε όλες αυτές τις χώρες και φυσικά εισέπραξε και πολλά. Δημοσιονομικά ακολούθησε και ακολουθεί σκληρή γραμμή λιτότητας, εν αντιθέσει με τις άλλες χώρες που ήταν πιο χαλαρές. Όμως αυτό δεν είναι αιτία για τον στραγγαλισμό τους, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο.
Θα πληρώσει το λάθος
Το λάθος της Άνγκελα Μέρκελ ήταν ότι δεν έσπευσε να διασώσει την Ελλάδα όταν έπρεπε – τον Φλεβάρη – και όταν μπορούσε. Και το τίμημα θα ήταν μικρό και η ζημιά που θα πάθαινε ασήμαντη, αν και πίσω θα έπαιρναν τα χρήματά τους οι Γερμανοί. Ο χρόνος πέρασε, η Μέρκελ ακολούθησε σκληρή γραμμή και τώρα δεν μπορεί να βάλει φρένο στο ντόμινο. Η Ιρλανδία υπογράψει κατά πάσα πιθανότητα την Κυριακή και η Πορτογαλία είναι προ των πυλών του μηχανισμού.
Χρέη που τρομάζουν
Και μπορεί η Ελλάδα να χρωστά στους Γερμανούς 45 δισ. δολ., ποσό που θα μπορούσε να… επιμηκυνθεί, όμως τώρα που το… παιχνίδι χοντραίνει, τα ποσά γίνονται αστρονομικά. Η Ιρλανδία οφείλει 184 δισ., η Πορτογαλία 47, η Ισπανία 238 και η Ιταλία 190. Συνολικά μιλάμε για 660 δισ. δολ. χωρίς την Ελλάδα, οφειλές μόνο προς τη Γερμανία. Οφειλές που βλέπουν οι Γερμανοί ότι δύσκολα θα πάρουν ειδικά, αν κάποια από αυτές τις χώρες ή όλες μαζί πάνε σε «κούρεμα».
Γαλλία και Βρετανία
Και βέβαια δεν είναι μόνο αυτές οι πέντε χώρες. Όταν μιλάμε για ντόμινο θα πρέπει να προσθέσουμε και άλλες χώρες. Γαλλία και Βρετανία είναι επικίνδυνες. Και μπορεί η Βρετανία να έχει λίρα και τη λύση της υποτίμησης, όμως η Γαλλία έχει και αυτή πολλές οφειλές και μεγάλο ρίσκο. Οι πέντε χώρες του διαγράμματος χρωστούν στη Γαλλία 911 δισ. δολ. με τους Ιταλούς να οφείλουν περίπου τα μισά.
Για αυτό τώρα Γερμανία και Γαλλία προσπαθούν να συμφωνήσουν στη γραμμή που θα πρέπει να ακολουθήσουν ώστε να μην πέσουν όλοι μέσα στο χαντάκι που άνοιξαν οι μεγάλες χώρες για τις μικρές. Συσκέπτονται, συνεδριάζουν και αυξάνουν τα χρήματα που έχουν στο ταμείο διάσωσης. Τώρα είναι 750 δισ. ευρώ, όμως αν σκάσει και η Ισπανία τότε θα πρέπει το ταμείο να έχει 1.5 τρισ.
Είναι πολλά τα λεφτά.
Για αυτό και τρομάζουν τώρα οι Γερμανοί, και επιμένουν να μπουν και οι ιδιώτες στο παιχνίδι είτε πρόκειται για τράπεζες είτε για μεγάλα χρηματοπιστωτικά fund.
Μία πρώτη λύση που βγαίνει και από το σχεδιάγραμμα θα μπορούσε να είναι η αμοιβαία «εξαφάνιση» χρεών μεταξύ των χωρών, αφού όλες χρωστάνε σε όλους. Θα πείτε ότι δεν λύνεται το πρόβλημα, ούτε έτσι, όμως είναι μία πρώτη αρχή για να μειωθεί το έλλειμμα και ως ποσοστό του ΑΕΠ κάθε χώρας, αλλά και στο σύνολό του.
Πηγή: Η Νίκη της Δημοκρατίας