Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Το “μαστίγιο” στην Κομισιόν

Comments Off on Το “μαστίγιο” στην Κομισιόν
Το “μαστίγιο” στην Κομισιόν

Το σχέδιο Ρομπάι για τη διάσωση της ευρωζώνης

Οι Μερκοζί συμφώνησαν πως θέλουν αλλαγή στις Συνθήκες της Ε.Ε. Αλλά ο πρόεδρος της Ένωσης πιστεύει πως αυτό ίσως να μη χρειάζεται.

Οι προτάσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πως θα βγει η ευρωζώνη από το οικονομικό αδιέξοδο και κυρίως πως δε θα διαλυθεί η Ευρώπη δε διαφέρουν ιδιαίτερα από το γαλλογερμανικό σχέδιο.

Οι Συνθήκες ίσως να μη χρειάζονται (τώρα) αναθεώρηση, λέει ο Χέρμαν βαν Ρομπάι. Αλλά προτείνει όσα αποφασίζονται στην Ε.Ε. να μην περνούν από τα εθνικά κοινοβούλια και δίνει το δικαίωμα στην Κομισιόν να επιβάλλει μέτρα λιτότητας όπου και όταν κρίνει πως χρειάζεται!

Σε αυτή τη βάση, ο Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (ο άνθρωπος που θεσμικά θα καταθέσει τις τελικές προτάσεις), ετοιμάζει τη δική του πρόταση.
Έκθεση που διέρρευσε λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής αναφέρει πως ο βαν Ρομπάι προσφέρει μια fast track δημοσιονομική συμφωνία.

Στην έκθεση, λεπτομέρειες της οποίας διέρρευσαν στα διεθνή ΜΜΕ, ο πρόεδρος της Ε.Ε. προτείνει σχέδιο που θα έχει στόχο την εγκαθίδρυση μιας νέας δημοσιονομικής συμφωνίας, χωρίς τη διενέργεια δημοψηφίσματος ή επικύρωσης από το κοινοβούλιο κάθε κράτους μέλους. Αποφασίζουμε και διατάσσουμε δηλαδή…

Η έκθεση Ρομπάι αναφέρει ότι αυστηρότερες δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις θα μπορούν να υιοθετηθούν απλά με την τροποποίηση ενός πρωτοκόλλου, μια διαδικασία που ούτε χρειάζεται να περάσει από τα εθνικά κοινοβούλια αλλά ούτε και να αναθεωρηθούν οι Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έτσι, ο πρόεδρος της Ε.Ε. πιστεύει πως θα επιταχυνθεί η εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και θα αρθεί η όποια πιθανή πολιτική επιπλοκή.

Σύμφωνα με το BBC, η έκθεση Ρομπάι περιέχει και 4 σημεία κλειδιά
– Το έλλειμμα του προϋπολογισμού κάθε κράτους μέλους της ευρωζώνης θα πρέπει να είναι κάτω του 3% και το δημόσιο χρέος κάτω του 60% του ΑΕΠ
– Ένας «χρυσός κανόνας» θα πρέπει να κατοχυρώνεται μέσω εθνικής νομοθεσίας, ως εγγύηση ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού
– Θα πρέπει να δοθεί το «πράσινο φως» στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης να δανειστεί απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
– Να έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εξουσία να επιβάλλει μέτρα λιτότητας απευθείας στις χώρες που χρειάζονται διάσωση!

Παρασκευή και Σάββατο στις Βρυξέλλες θα παιχτεί ακόμη ένα θρίλερ για το μέλλον της ευρωζώνης και της Ευρώπης γενικότερα. Η Άνγκελα Μέρκελ έπεισε τον Νικολά Σαρκοζί πως πρέπει να γίνει το δικό της: οι όροι να γίνουν πιο αυστηροί, οι Συνθήκες να αλλάξουν, οι δημοσιονομικά απείθαρχοι να τιμωρούνται παραδειγματικά. Και με αυτή την πρόταση «κατεβαίνουν» οι Μερκοζί. Και ξέρουν ότι έχουν τη στήριξη των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, όμως, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να υπογράψει μια νέα Συνθήκη, χωρίς να έχει εξασφαλίσει την προστασία των συμφερόντων της χώρας του (μη μέλους της ευρωζώνης).

Και όλα αυτά ενώ το μέγα ζητούμενο πια δεν είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αλλά το πως η Ευρώπη να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Η προειδοποίηση της Standard and Poor’s να υποβαθμίσει 15 κράτη μέλη της ευρωζώνης, μεταξύ τους τη Γερμανία και τη Γαλλία είναι ενδεικτική της κατάστασης…