Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Τη Δευτέρα η ρύθμιση για τους συμβασιούχους της ΠΟΕ- ΟΤΑ

0 σχόλια
Τη Δευτέρα η ρύθμιση για τους συμβασιούχους της ΠΟΕ- ΟΤΑ

Σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα αμέσως μόλις επέστρεψε από τη Σύνοδο. Η ρύθμιση προβλέπει πρόσληψη μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ. Ο Σκουρλέτης ζήτησε αναστολή των κινητοποιήσεων και δήλωσε: “Θα μας βρουν απέναντι όσοι θέλουν ιδιωτικές εταιρείες”

Το βράδυ της Παρασκευής ολοκληρώθηκε σύσκεψη στο Μαξίμου, με επίκεντρο το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις κινητοποιήσεις της ΠΟΕ – ΟΤΑ και τους εκατοντάδες τόνους σκουπιδιών που βρίσκονται στους δρόμους.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών τη Δευτέρα θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση η οποία θα προβλέπει τη διενέργεια διαγωνισμού για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα των δήμων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ Σκουρλέτη:

-Τη Δευτέρα θα κατατεθεί ρύθμιση στη Βουλή η οποία:

α) Θα προβλέπει τη διενέργεια διαγωνισμού ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα των Δήμων.

β) Οι εργαζόμενοι που μέχρι τώρα απασχολούνταν στην καθαριότητα, θα προβλέπεται, μέσα από νέα σύμβαση, να απασχοληθούν μέχρι την ανακοίνωση των προσωρινών πινάκων των επιτυχόντων του διαγωνισμού.

Υπενθυμιζεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών, με βάση τα μέχρι τώρα αιτήματα των ίδιων των δήμων, έχει μιλήσει για 2.500 προσλήψεις μόνιμων στην καθαριότητα, ωστόσο στην χθεσινή συνάντησή του με την ΚΕΔΕ, ζήτησε από τους δημάρχους να επικαιροποιήσουν τα οργανογράμματά τους και να προσθέσουν τις αναγκαίες θέσεις στον τομέα καθαριότητας. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον ο αριθμός των μόνιμων προσλήψεων στην καθαριότητα των δήμων δεν φτάσει τις 6.183, δηλαδή, τον αριθμό, σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, των σημερινών συμβασιούχων (σ.σ. οι συνδικαλιστές μιλούν για 10.000) πολλοί από τους μέχρι σήμερα εργαζόμενους θα μείνουν εκτός.

Επίσης, στην δήλωσή του ο υπουργός Εσωτερικών δεν αποσαφηνίζει αν οι προσλήψεις αυτές θα είναι εκτός του κανόνα 1 προς 4 (για φέτος) και 1 προς 3 (για το 2018), άποψη με την οποία, διαφωνεί η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη. 

Τι θα προβλέπει η τροπολογία 

Σύμφωνα με αναλυτικότερες πληροφορίες που μεταδίδει η «Εφημερίδα των Συντακτών», η λύση που προωθεί η κυβέρνηση έχει ολιστικό χαρακτήρα. Επιτυγχάνει τόσο την παραμονή των συμβασιούχων εργατών καθαριότητας στις υπηρεσίες, όσο και για την ενίσχυση της μονιμότητας στην συγκεκριμένη υπηρεσία των δήμων

Η προωθούμενη τροπολογία θα εστιάζει στην ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, μέσω ΑΣΕΠ, που δρομολογούνται στις δημοτικές υπηρεσίες. Οι αυτοδιοικητικοί οργανισμοί θα είναι αυτοί που θα αποφασίσουν τι ανάγκες σε προσωπικό θέλουν να καλύψουν και θα έχουν τον αποκλειστικό λόγο στην πρόβλεψη αντίστοιχων θέσεων στα οργανογράμματά τους.

Επιπλέον, θα εκκινήσουν οι διαδικασίες για τις προσλήψεις με σταθερές θέσεις εργασίας και το νέο προσωπικό θα ξεκινήσει να απασχολείται με την έκδοση των προσωρινών πινάκων του ΑΣΕΠ – κάτι που προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία.

Στο μεσοδιάστημα θα μείνουν στην εργασία οι «παρατασιούχοι» με νέες συμβάσεις. Πόσους μήνες θα διαρκέσουν; Μέχρι να βγουν οι προσωρινοί πίνακες του ΑΣΕΠ, κάτι που κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια και ίσως ξεπεράσει τον Δεκέμβρη του 2017. Υπενθυμίζεται, ότι σε σημερινή του συνέντευξη ο υπουργός Εσωτερικών είχε μιλήσει για έξι έως οκτώ μήνες.

Το νομικό σκέλος

Η αιτιολογική έκθεση της προωθούμενης τροπολογίας «έχει λάβει κάθε πρόνοια και έχει άρτια τεκμηρίωση», τονίζουν αρμόδιες πηγές στην «Εφημερίδα των Συντακτών», και θα κατατεθεί την Δευτέρα λογω της ανάγκης άμεσης εξομάλυνσης των τελευταίων εξελίξεων που, μεταξύ άλλων, έχουν εγείρει και θέμα δημόσιας υγείας.

Πυρήνας της απόφασης είναι αυτό που αποτυπώνεται ως παραδοχή και στα πρακτικά της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ασχέτως εάν εντάσσεται στην επιχειρηματολογία περί αντισυνταγματικότητας. Δηλαδή ότι οι συγκεκριμένες θέσεις στις υπηρεσίες καθαριότητας καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Όμως, μέχρι να συμπληρωθούν οι νέες θέσεις μόνιμου προσωπικού, η ρύθμιση θα επικαλεστεί διάταξη του ΑΣΕΠ που επιτρέπει τη σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως όταν συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος. Με αυτόν τον τρόπο θα μείνουν οι «παρατασιούχοι» στην εργασία.

Ανατρέπονται σχέδια ιδιωτικοποιήσεων

Να σημειωθεί ότι στην πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών με την ΚΕΔΕ, ο Πάνος Σκουρλέτης, υπογράμμισε ότι «το ζητούμενο είναι πώς το συντομότερο δυνατό θα δρομολογηθούν σταθερές και μόνιμες θέσεις εργασίας στον τομέα της καθαριότητας».

Ως προς αυτό στην κυβέρνηση θεωρούν ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι με αυτό τον τρόπο αποτρέπονται σχέδια ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας, κάτι που αποτυπώθηκε και στην δήλωση του υπουργού Εσωτερικών: “Όσοι πίστευαν ότι με αφορμή το προσωρινό αδιέξοδο που δημιουργήθηκε, θα ανοίξει ο δρόμος ώστε να εισβάλουν ιδιωτικές εταιρίες στον τομέα της αποκομιδής των απορριμμάτων, θα μας βρουν απέναντι”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης, στέλνοντας εμμέσως πλην σαφώς μήνυμα στη ΝΔ αλλά και στην ΚΕΔΕ.

Δεν υπάρχει, πλέον, λόγος για κινητοποιήσεις

Τέλος ο υπουργός Εσωτερικών, στη δήλωσή του, κάλεσε την ΠΟΕ-ΟΤΑ να σταματήσει τις κινητοποίησεις και την ΚΕΔΕ να βοηθήσει ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση με τα σκουπίδια: “Νομίζουμε ότι μετά τη σημερινή εξέλιξη, δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις και θέλουμε να καλέσουμε την Ομοσπονδία των εργαζομένων, καθώς και την ΚΕΔΕ, ο καθένας από τη μεριά του, να συμβάλουν έτσι ώστε, πολύ γρήγορα, να ομαλοποιηθεί η κατάσταση”, είπε χαρακτηριστικά.

Nα σημειωθεί ότι εκτός από τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη στη σύσκεψη συμμετείχαν η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη , ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Αναλυτικά η δήλωση Σκουρλέτη μετά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου: 

«Στη σημερινή σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό, αποφασίστηκε να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση, την Δευτέρα στη Βουλή, η οποία θα προβλέπει τη διενέργεια διαγωνισμού για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα των Δήμων.

Όσον αφορά τους εργαζόμενους που μέχρι τώρα απασχολούνταν στην καθαριότητα, θα προβλέπεται, μέσα από νέα σύμβαση, να απασχοληθούν μέχρι την ανακοίνωση των προσωρινών πινάκων των επιτυχόντων του διαγωνισμού. Μιλάμε για διαγωνισμό ο οποίος θα γίνει με ευθύνη του ΑΣΕΠ.

Θέλω επίσης, να πω ότι όσοι πίστευαν ότι με αφορμή το προσωρινό αδιέξοδο που δημιουργήθηκε, θα ανοίξει ο δρόμος ώστε να εισβάλουν ιδιωτικές εταιρίες στον τομέα της αποκομιδής των απορριμμάτων, θα μας βρουν απέναντι.

Νομίζουμε ότι μετά τη σημερινή εξέλιξη, δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις και θέλουμε να καλέσουμε την Ομοσπονδία των εργαζομένων, καθώς και την ΚΕΔΕ, ο καθένας από τη μεριά του, να συμβάλουν έτσι ώστε, πολύ γρήγορα, να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.»

Τα αιτήματα των εργαζομένων

Η ΠΟΕ – ΟΤΑ ζητεί την άμεση μετατροπή των συμβάσεων σε Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου:

– Των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίες και έχουν πάρει παρατάσεις.

– Των εργαζομένων που προσλήφθηκαν από τους προσωρινούς πίνακες διαγωνισμών του ΑΣΕΠ

– Των εργαζομένων στα Κοινωνικά Προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι», ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, κ.λπ.

– Των εργαζομένων που απασχολούνται με προγράμματα ΕΣΠΑ στους Παιδικούς Σταθμούς και οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες

Παράλληλα οι εργαζόμενοι ΟΤΑ διεκδικούν:

– Κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες των υπηρεσιών των Δήμων.

– Κατάργηση του άρθρου 61 του Ν.3979/2011 που δίνει το δικαίωμα στις Δημοτικές Αρχές να εκχωρούν την αρμοδιότητα της υπηρεσίας καθαριότητας σε ιδιώτες.

– Καμία περικοπή ή μείωση του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας

– Ίση αμοιβή για την ίδια εργασία. Όλοι οι εργαζόμενοι – συμβασιούχοι στους ΟΤΑ, ανεξαρτήτου σχέσης εργασίας και φορέα απασχόλησης να αμείβονται σύμφωνα με το Μισθολόγιο.

Σχετικά άρθρα: