Σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες
- Τη σύσταση από το 2013 ενός μόνιμου Μηχανισμού Σταθερότητας για τη στήριξη, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα, αποφάσισαν οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες. Θα βοηθά τις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη, τόνισε ο Γ.Παπανδρέου
- Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, οι «27» δεσμεύθηκαν να αναλάβουν αποφασιστική δράση προκειμένου να προφυλαχτεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα και να επανέλθει η βιώσιμη ανάπτυξη, ώστε η ΕΕ και η ευρωζώνη να αναδυθούν ισχυρότερες από την κρίση.
Συμφωνία για τον μηχανισμό στήριξης
Χαιρετίζοντας τα αποτελέσματα της συνόδου ο πρωθυπουργός, Γ.Παπανδρέου με δήλωσή του, τονίζει ότι “η θεσμοθέτηση του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας, θα διασφαλίζει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα του συνόλου της Ευρωζώνης, θα βοηθά στην επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ιδιαίτερα στην τόνωση της ανάπτυξης”.
Όπως αναφέρεται στο κείμενο το συμπερασμάτων, τα προσωρινά μέσα σταθερότητας τα οποία θεσπίσθηκαν νωρίτερα το 2010 αποδείχθηκαν χρήσιμα, αλλά η κρίση κατέδειξε ότι δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε.
Για το λόγο αυτό οι «27» αποφάσισαν την περιορισμένη τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας σχετικά με τη σύσταση ενός μελλοντικού μόνιμου μηχανισμού για τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας του συνόλου της ευρωζώνης. Στόχος είναι η τροποποίηση αυτή να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2013.
Ο μηχανισμός αυτός θα αντικαταστήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSM), που θα εξακολουθήσουν να ισχύουν έως τον Ιούνιο του 2013.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να δρομολογήσει την απλοποιημένη διαδικασία αναθεώρησης που προβλέπεται στο άρθρο 48 παράγραφος 6 της Συνθήκης.
Η διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα θεσμικά όργανα θα πρέπει να ολοκληρωθεί εγκαίρως, ώστε να καταστεί δυνατή η τυπική έκδοση της απόφασης τον Μάρτιο του 2011, η ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών έγκρισης ως το τέλος του 2012 και η έναρξη ισχύος της την 1η Ιανουαρίου 2013.
Ο μηχανισμός θα ενεργοποιηθεί με αμοιβαία συμφωνία των κρατών μελών της ευρωζώνης σε περίπτωση κινδύνου της σταθερότητας του συνόλου της ευρωζώνης.
Τα κράτη μέλη τα οποία δεν έχουν υιοθετήσει ως νόμισμα το ευρώ θα συμμετάσχουν, εφόσον το επιθυμούν, στις εργασίες αυτές. Μπορούν να αποφασίσουν να συμμετάσχουν σε ad hoc βάση σε εργασίες που θα κινητοποιήσει ο μηχανισμός.
Επιταχύνονται τα βήματα προς την οικονομική διακυβέρνηση
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της οικονομικής διακυβέρνηση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησε την επιτάχυνση των εργασιών ως προς τις έξι νομοθετικές προτάσεις περί οικονομικής διακυβέρνησης, βάσει των συστάσεων της ειδικής ομάδας που προσυπογράφηκαν τον περασμένο Οκτώβριο και διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα τις φιλοδοξίες, ούτως ώστε να εγκριθούν έως τον Ιούνιο του 2011.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε, τέλος, ικανοποίηση για την έκθεση του Συμβουλίου σχετικά με τη μεταχείριση της συστημικής μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος δυνάμει του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και ζήτησε η έκθεση να αντικατοπτριστεί στις προδιαγραφές για την εφαρμογή του αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Δηλώσεις στήριξης για Ελλάδα και Ιρλανδία
Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες επανέλαβε ότι Ελλάδα και Ιρλανδία υλοποιούν σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και σημειώνουν πρόοδο στην αντιμετώπιση των δημοσιονομικών τους προβλημάτων.
Το 2010 τελειώνει με «καλά αποτελέσματα» εκτίμησε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς, «η δημοσιονομική εξυγίανση σε όλες τις χώρες έχει προχωρήσει και η ΕΕ υιοθέτησε σημαντικές αποφάσεις στο πλαίσιο της οικονομικής διακυβέρνησης».
Επανέλαβε επίσης ότι «οι ευρωπαίοι ιθύνοντες θα κάνουν τα πάντα για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρωζώνη», κάτι που επιβεβαίωσε και ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι: «Υπάρχει πολιτική βούληση να κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για την εγγύηση της σταθερότητας στην ευρωζώνη».
Ο Πρόεδρος της ΕΕ υπογράμμισε ότι είναι κρίσιμη καμπή για την ευρωζώνη η δημιουργία του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και εκτίμησε ότι οι τρέχοντες πόροι του Ταμείου επαρκούν: «δεν τίθεται κανένα πρόβλημα, αν όμως χρειαστεί, θα πράξουμε τα δέοντα», είπε χαρακτηριστικά.
Πηγή: ‘Εθνος