Σύγκρουση δίχως τέλος για το «χαράτσι»
Υπό κατάληψη το Κέντρο Έκδοσης Εντολών Διακοπής Ρεύματος από τη ΓΕΝΟΠ – Παρέμβαση του εισαγγελέα
Ρύθμιση για εξαιρέσεις υπόσχεται το υπουργείο Οικονομικών – Πληθαίνουν οι προσφυγές στο ΣτΕ
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν την κατάληψη στο Κέντρο Έκδοσης Εντολών Διακοπής Ρεύματος εμφανίζονται οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ που εναντιώνονται στο «χαράτσι» των ακινήτων, παρά τη διορία που έδωσε ο εισαγγελέας μέχρι χθες το βράδυ στις 8 να εγκαταλείψουν το κτίριο, απειλώντας τους ότι σε διαφορετική περίπτωση θα διατάξει την εκκένωση του κτιρίου. Χθες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το κτίριο της οδού Μεσογείων που τελεί υπό κατάληψη από την Κυριακή. Στο πλευρό τους όλες αυτές τις ημέρες βρέθηκαν η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι καταθέσεις των προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενάντια στο ειδικό τέλος των ακινήτων. Υπό την πίεση αυτή το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι επεξεργάζεται εξαιρέσεις, ενώ διατάχθηκε προσωρινά η αναστολή διακοπών ρεύματος μέχρι να οριστικοποιηθούν οι τελικές ρυθμίσεις.
Οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ κατέλαβαν το Κέντρο Έκδοσης Εντολών Διακοπής Ρεύματος την Κυριακή και διέκοψαν τη λειτουργία ολόκληρου του συστήματος πληροφορικής της ΔΕΗ, προκειμένου να μην εκδίδονται εντολές διακοπής ρεύματος σε καταναλωτές που δεν πληρώνουν το τέλος ακινήτων.
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η κατάληψη θα συνεχιστεί, παρά το αίτημα του εισαγγελέα να εκκενωθεί το κτίριο. Επισήμανε δε ότι η ΓΕΝΟΠ θεωρεί ανεπαρκείς τις τροποποιήσεις και απαλλαγές που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, κάνοντας λόγο για ημίμετρα και ζητώντας να καταργηθεί ο νόμος που επιβάλει το τέλος. “Το ρεύμα στους φτωχούς και στους ανθρώπους που δεν έχουν (και γι αυτό δεν μπορούν να πληρώσουν), δεν θα το κόψουμε”, ανέφερε η Ομοσπονδία.
Η διοίκηση της ΔΕΗ κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά για την κατάληψη, ενώ την παρέμβαση του εισαγγελέα ζήτησε και το υπουργείο Περιβάλλοντος.”Κανείς δε νομιμοποιείται να παίρνει το νόμο στα χέρια του και να βάζει στενά συντεχνιακά συμφέροντα πάνω από το εθνικό συμφέρον”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείου και καλούσε τη ΓΕΝΟΠ να σταματήσει να παριστάνει ανεύθυνα το “Ρομπέν των Δασών” σε μία τόσο σοβαρή συγκυρία για τη χώρα. “Προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη το γεγονός ότι η σημερινή ενέργεια πραγματοποιείται, ενώ ήδη είχε γίνει γνωστό ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση με τη διοίκηση της ΔΕΗ, ώστε να μην γίνεται διακοπή ρεύματος σε ευπαθείς ομάδες, έως ότου οριστικοποιηθεί ο τρόπος προστασίας τους σε σχέση με την πληρωμή του τέλους ακινήτου”, σημείωνε στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΚΑ.
Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου, τη Δευτέρα, και ανέθεσε τη διερεύνηση της υπόθεσης στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση. Η εντολή της εισαγγελέως ήταν να σχηματίζονται δικογραφίες με την διαδικασία του αυτοφώρου, με σύλληψη δηλαδή των υπαιτίων, για όσες περιπτώσεις διαπιστώνεται η διάπραξη αδικημάτων που διώκονται αυτεπάγγελτα.
Ο εισαγγελέας μετέβη χθες στο κτίριο, προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση και να αποχωρήσουν οι εργαζόμενοι από το κτίριο. Κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό και τους έδωσε διορία να εκκενώσουν το κτίριο έως τις 8 το βράδυ, απειλώντας τους ότι σε διαφορετική περίπτωση θα διατάξει ο ίδιο την εκκένωσή του.
Πληθαίνουν οι προσφυγές στο ΣτΕ
Στο ΣτΕ κατά του “χαρατσιού” προσφεύγουν ο ένας μετά τον άλλο πολίτες και φορείς. Χθες κατέθεσαν προσφυγές η ΑΔΕΔΥ και ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη, ακολουθώντας τις προσφυγές που κατέθεσαν τις προηγούμενες ημέρες οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Θεσσαλονίκης, Βόλου, Ηρακλείου, Σύρου και Καβάλας, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου και το Επιμελητήριο Καβάλας.
Η πρώτη προσφυγή για το ίδιο θέμα έχει κατατεθεί από το Σωματείο “Έλληνες Φορολογούμενοι” και την Ανώνυμη Εταιρεία “Eurocapital” και ακολούθησαν ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, οι δικηγόροι Αντώνης Αργυρός και Σπύρος Φραντζής, ιδιοκτήτης γκαρσονιέρας 48 τετραγωνικών μέτρων με μηνιαίο εισόδημα 361 ευρώ (ετήσιο 4.332 ευρώ), ο οποίος καλείται να πληρώσει χαράτσι 350 ευρώ, όπως και άλλοι ιδιοκτήτες ακινήτων.
Οι προσφυγές θα συζητηθούν στις 2 Δεκεμβρίου 2011, με εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα.
Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι το “χαράτσι” δεν είναι ειδικό τέλος, αλλά επιβολή νέου φόρου, που είναι αντίθετη σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων (αντίθετη στα άρθρα 1, 2, 4, 5, 20, 26, 48, 78 και 101 του Συντάγματος) και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που προστατεύει την ιδιοκτησία.
Οι ρυθμίσεις του υπουργείου
Τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είχε σύσκεψη με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και τη διοίκηση της ΔΕΗ. Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε να εξαιρεθούν όλοι όσοι έχουν αναπηρία 80% και άνω, ανεξαρτήτως της αιτιολογίας, καθώς και όλοι όσοι τελούν υπό κάθε είδους μηχανική υποστήριξη, δηλώνοντας κάτι τέτοιο αμέσως στη ΔΕΗ.
Το υπουργείο Οικονομικών ανακάλυψε και μια νέα “φόρμουλα” προκειμένου να καταυνάσει την οργή των πολιτών. Όπως έγινε γνωστό, εφόσον υπάρχουν ευπαθείς ομάδες ή ακόμα και ατομικές περιπτώσεις που δεν υπάγονται στις ρητά προβλεπόμενες από το νόμο εξαιρέσεις, θα υπάρχει η δυνατότητα ένταξης στις εξαιρέσεις ύστερα από έλεγχο της κάθε ειδικής περίπτωσης που ζητάει την υπαγωγή της στις εξαιρέσεις αυτές. Ο έλεγχος θα διενεργείται επιτόπου από τριμελείς επιτροπές που θα συσταθούν αμέσως.
Η ΔΕΗ θα εφαρμόσει έτσι τις σχετικές ρυθμίσεις, ώστε να μην διακόπτεται η παροχή ρεύματος σε κάποιον που έχει αποδεδειγμένη αδυναμία καταβολής του τέλους, αλλά να διακόπτεται η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε αυτούς που παρά την δυνατότητά τους να εκπληρώσουν αυτή τη φορολογική τους υποχρέωση, δεν το πράττουν καλυπτόμενοι πίσω από την ευαισθησία που δικαιολογημένα δημιουργείται στην κοινή γνώμη για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ή ατομικές περιπτώσεις.
Επίσης, σε όσους έχουν πρόβλημα καταβολής της δόσης λόγω μείωσης των αποδοχών τους και επειδή βαρύνονται με στεγαστικό δάνειο, θα γίνει προσπάθεια, σε συνεννόηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στον διακανονισμό των δανείων να ληφθεί υπόψη και η υποχρέωση καταβολής του ειδικού τέλους μέσω της ΔΕΗ.