Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Σόρος: Η συμφωνία της Ευρωζώνης θα κρατήσει το πολύ 3 μήνες

Comments Off on Σόρος: Η συμφωνία της Ευρωζώνης θα κρατήσει το πολύ 3 μήνες
Σόρος: Η συμφωνία της Ευρωζώνης θα κρατήσει το πολύ 3 μήνες

Το συνολικό ελληνικό χρέος μειώνεται μόλις 20% και είναι ανεπαρκές

 Ο βετεράνος μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος επιτέθηκε με δηλώσεις του κατά της έλλειψης ηγεσίας στην Ευρωζώνη λέγοντας πως η πρόσφατη συμφωνία των Βρυξελλών για την επίλυση της κρίσης χρεών θα διαρκέσει μόλις από «μία ημέρα ως τρεις μήνες».

  Ο Σόρος δήλωσε πως το κούρεμα του ελληνικού χρέους που έχουν στα χέρια τους οι ιδιώτες θα περιορίσει το συνολικό δημόσιο χρέος μόνον κατά 20%, ποσοστό ανεπαρκές για την ανακοπή του οικονομικού μαρασμού στην Ελλάδα με συνέπεια ακόμη μεγαλύτερη κοινωνική αναταραχή.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ενόσω η Ευρωζώνη φαίνεται να οδεύει για νέους οικονομικούς μπελάδες καθώς οι επενδυτές – μετά την πρώτη ευφορία – έχουν αρχίσει να γίνονται σκεπτικιστές σχετικά με τη συμφωνία διάσωσης της περασμένης Πέμπτης. Μέσα στο Σαββατοκύριακο η Goldman Sachs δήλωσε πως η Ευρωζώνη θα πέσει σε ‘ήπια ύφεση’ καθώς εξασθενίζει η εμπιστοσύνη.

«Δεδομένης της έκτασης της κρίσης, (η πρόσφατη συμφωνία) είναι πάλι πολύ λίγη και έρχεται πολύ αργά», τόνισε ο Σόρος σε δείπνο που οργάνωσε το επενδυτικό δίκτυο Pi Capital στις Βρυξέλλες.

«Θα φέρει ανακούφιση μερικώς γιατί οι αγορές είχαν τρομοκρατηθεί με το έλλειμμα ηγεσίας και το απλό γεγονός ότι κάτι επιτεύχθηκε αποτελεί μία πρόοδο στο επενδυτικό κλίμα η οποία όμως δεν θα διαρκέσει πάνω από μερικές ημέρες έως τρεις μήνες. Δυστυχώς δεν είναι η τελευταία κρίση γιατί τα θεμελιώδη ζητήματα δεν διευθετήθηκαν. Είναι ξεκάθαρο πως ο όγκος του χρέους που συσσώρευσε και συνεχίζει να συσσωρεύει η Ελλάδα είναι αβάστακτος και η χώρα είναι ουσιαστικά αφερέγγυα».

Όπως τόνισε ο Σόρος, πολλές τράπεζες μπορεί να μην συμμετάσχουν εκούσια στη συμφωνία καθώς θα προτιμήσουν να περιμένουν την ασφαλιστική αποζημίωση τους (ενεργοποίηση CDS που έχουν αγοράσει) μόλις υπάρξει «πιστωτικό γεγονός», κάτι που με το εκούσιο κούρεμα αποφεύγεται μέχρι στιγμής. Εννοείται σε τέτοια περίπτωση θα έχουμε μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση.

Για τον Σόρος, η συμφωνία θα οδηγήσει τις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία στην αφερεγγυότητα.