Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Σχέδιο 8 σημείων για τη μονιμοποίηση συμβασιούχων στο Δημόσιο

0 σχόλια
Σχέδιο 8 σημείων για τη μονιμοποίηση συμβασιούχων στο Δημόσιο

Τη μετατροπή τουλάχιστον 17.500 συμβάσεων ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο -και προπαντός στους Δήμους – σε αορίστου χρόνου εξετάζει η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση μέχρι το τέλος του χρόνου. Το πλήθος των “μονιμοποιήσιμων” συμβασιούχων αντιστοιχεί κοντά στο 25% του συνόλου τους (περίπου 75.000 ή 85.000, σύμφωνα με άλλες μετρήσεις).

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας έχει δεσμευθεί δημοσίως πριν τρεις μήνες για “οριστική επίλυση του προβλήματος των συμβασιούχων στη βάση της ελληνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας έως το τέλος του έτους”.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους των Υπουργείων Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Εσωτερικών και Επικρατείας τα οποία εμπλέκονται στη διαδικασία αυτή, το σχέδιο “επίλυσης” του προβλήματος των συμβασιούχων έχει –έως σήμερα – οχτώ σημεία :

1) Η μονιμοποίηση θα γίνει μέσω αυξημένης μοριοδότησης στους ήδη συμβασιούχους σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ ή μέσω δικαστικών αποφάσεων ή μέσω “αυτόματων” μετατροπών συμβάσεων. Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν στο Capital.gr πως η λύση των “αυτόματων” μονιμοποιήσεων θα πρέπει να θεωρηθεί ως η πιο απίθανη.

2) Η θέση στην οποία εργάζονται οι “μονιμοποιήσιμοι” συμβασιούχοι θα πρέπει να καλύπτει πάγιες και λειτουργικές ανάγκες του Δημοσίου. Με άλλα λόγια, οι θέσεις εργασίας για τις οποίες θα γίνουν μόνιμες προσλήψεις δεν θα είναι εποχικές ή έκτακτες, αλλά θέσεις στις οποίες υπάρχει ανάγκη κάλυψης σε 12μηνη βάση.

3) Για να μονιμοποιηθεί ένας συμβασιούχος θα πρέπει να εργάζεται συνεχώς στην ίδια θέση τουλάχιστον από το 2012. Συνεπώς πρέπει να απασχολείται στο αντικείμενο το οποίο εργάζεται μέχρι τη στιγμή που θα τεθεί το θέμα της μονιμοποίησης τους συνεχόμενα τουλάχιστον πέντε χρόνια. Έτσι αποκλείονται από ενδεχόμενη μονιμοποίηση όσοι συμβασιούχοι εργάσθηκαν σε διακεκομμένα σε μία θέση εργασία, ακόμα και αν αυτή καλύπτει “πάγιες” και “λειτουργικές” ανάγκες.

4) Εκείνοι οι οποίοι θα μπορέσουν μονιμοποιηθούν θα προέρχονται από την κατηγορία των συμβασιούχων που αμείβονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σήμερα απασχολούνται κοντά στους 52.000 συμβασιούχους με αμιγώς κρατική επιχορήγηση. Από αυτήν την κατηγορία θα προέλθουν όσοι συμβασιούχοι μονιμοποιηθούν με την υπό εξέταση κυβερνητική ρύθμιση. Έτσι δεν θα υπαχθούν σε αυτή, όσοι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου απασχολούνται με κοινοτική χρηματοδότηση. Το ίδιο ισχύει για όσους συμβασιούχους αμείβονται με ανταποδοτικούς πόρους. Δεν θα υπαχθούν επίσης οι ωρομίσθιοι στην εκπαίδευση. Η “μικτή” χρηματοδότηση που προβλέπει πρόσφατη διάταξη του ΥΠΕΣ αφορά αποκλειστικά τους συμβασιούχους στην καθαριότητα των δήμων που επαναπροσλήφθηκαν για μάξιμουμ 8 μήνες. Συνεπώς, ούτε αυτοί θα υπαχθούν στη ρύθμιση αυτή. Εξάλλου για αυτές τις θέσεις θα προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις από τους δήμους με δική τους -δηλαδή όχι κρατική- χρηματοδότηση.

5) Η διαδικασία μονιμοποίησης των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου που καλύπτουν πάγιες και λειτουργικές ανάγκες στο Δημόσιο δεν θα αποτελέσει “πιλότο” για άλλες μονιμοποιήσεις. Η δυνατότητα των ΟΤΑ για μόνιμες προσλήψεις δεν έχει καμία σχέση με την υπό εξέταση ρύθμιση μονιμοποίησης συμβασιούχων. Οι Δήμοι μπορούν να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό εφόσον διασφαλίζουν την αμοιβή τους με δικούς τους, ανταποδοτκούς πόρους. Τέτοιες θα είναι οι 5000 μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα οι οποίες αναμένονται γύρω στην Άνοιξη του 2018. Αντίθετα, η υπό εξέταση ρύθμιση μονιμοποίησης αφορά αποκλειστικά όσους αμείβονται μόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό.

6) Όσοι συμβασιούχοι δεν μονιμοποιηθούν, δεν θα απολυθούν αυτόματα. Οι υπόλοιποι 35.000 (επί συνόλου 52.000) συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου που εργάζονται στο Δημόσιο με αμιγώς κρατική επιχορήγηση που δεν μονιμοποιηθούν, δεν θα απολυθούν “αυτόματα” μετά τη μονιμοποίηση των 17.000-18.000 συμβασιούχων της ίδιας κατηγορίας. Θα τηρηθούν οι όροι της σύμβασής τους.

7) Για να προχωρήσει στην τελική φάση η διαμόρφωση της ρύθμισης μονιμοποίησης των συμβασιούχων θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί πλατιά διακομματική συναίνεση. Όταν καταλήξει η κυβέρνηση στα τελικά χαρακτηριστικά της εν λόγω ρύθμισης θα τη συζητήσει με τα άλλα κόμματα, πριν αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία.

8) Η μονιμοποίηση συμβασιούχων δεν θα έλθει σε αντίθεση με τις μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Αρμόδια στελέχη αναφέρουν πως η μονιμοποίηση μερίδας συμβασιούχων δεν σηματοδοτεί καμία αύξηση του πλήθους των εργαζομένων στο δημόσιο, αλλά ούτε και της μισθολογικής δαπάνης τους. Απλά, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αλλάξει τη “σύνθεση” των συμβάσεων όσων εργάζονται στο δημόσιο,ενισχύοντας τις αορίστου έναντι των συμβάσεων ορισμένου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Αυτό, σύμφωνα με τα στελέχη αυτά, δεν θα αυξήσει ουσιαστικά ούτε πλήθος των εργαζομένων στο Δημόσιο, ούτε τις δαπάνες στους μισθούς, πέραν των πλαφόν που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και στο νέο Μνημόνιο.

ΠΗΓΗ: capital.gr