Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

ΦΕΚ 57Α/19.4.24-Μέτρα για τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς κα διατάξεις…

0 σχόλια
ΦΕΚ 57Α/19.4.24-Μέτρα για τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς κα διατάξεις…

 “Μέτρα για τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, την προστασία και ενίσχυση του ελληνόφωνου τραγουδιού και των ηχογραφημάτων νέων δημιουργών ή καλλιτεχνών, καθώς και την προστασία και διάχυση της ελληνικής γλώσσας, στο πλαίσιο της διαφύλαξης και ανάδειξης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς – Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της εμπορικής πολιτικής του Οργανισμού Διαχείρι σης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων και λοιπές διατάξεις των Υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.”

ΨΗΦΙΣΘΕΝ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 129-4 12.4.24

ΣΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ

Παρακολουθήστε τη συζήτησή του στηΝ επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής στα παρακάτω λίνκ 

Σχετικές Συνεδριάσεις Ολομέλειας: Κ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ) Α’ Σύνοδος ΡΛΕ’

 

Διαβάστε αναλυτικά τι ειπώθηκε στη βουλή από το ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Απο τη συζήτηση στην επιτροπη μορφωτικών υποθέσεων 

Δεκτά έγιναν τα επιμέρους άρθρα του Σ/Ν του ΥΠΠΟ πριν λίγο (13.000, 12/4/24) στην αρμόδια Επιτροπή Ειδικών Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
Η Εισηγήτρια της Πλειοψηφίας (Ν.Δ) εισηγήθηκε την ψήφιση του ανωτέρω σχεδίου νόμου, η Εισηγήτρια της Μειοψηφίας (ΣΥΡΙΖΑ) , ο Ειδικός Αγορητής της Κ.Ο. «ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ» και η Ειδική Αγορήτρια της Κ.Ο. «ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ» το καταψήφισαν, ενώ η Ειδική Αγορήτρια της Κ.Ο. «ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ», η Ειδική Αγορήτρια της Κ.Ο. «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ», η Ειδική Αγορήτρια της Κ.Ο. «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ “ΝΙΚΗ”», ο Ειδικός Αγορητής της Κ.Ο. «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ» και η Ειδική Αγορήτρια της Κ.Ο. «ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ – ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ» επιφυλάχθηκαν για την τελική τοποθέτησή τους, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου στη Βουλή.
Το Σ/Ν αναμένεται να προωθηθεί ως έχει για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.
Ενημέρωση για το άρθρο 26 και το υπό επεξεργασία Σ/Ν του ΥΠΠΟ.

Συνεχίστηκε χθες Πεμπτη 11.4.24 στην Επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου για την προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, την διάχυση της ελληνικής γλώσσας και την προστασία του Ελληνικού τραγουδιού.
Παρά τους εντυπωσιακούς τίτλους, μέσα στο νομοσχέδιο, το οποίο στην χθεσινή συνεδρίαση εγκρίθηκε επί της αρχής με όλα τα κόμματα (πλην της ΝΔ) να δηλώνουν επιφύλαξη, βρίσκονται και σημεία διαφορετικού ενδιαφέροντος με κυριότερα την δυνατότητα παραχώρησης αρχαιολογικού έργου σε ΝΠΔΔ, τις προσλήψεις του ΟΔΑΠ μέσω ΑΣΕΠ αλλά και μετά από προφορική συνέντευξη από τον διαχειριστή του πωλητηρίου και το περίφημο άρθρο 26 που αλλάζει την μοριοδότηση για τους αρχαιοφύλακες που διαθέτουν το τυπικό προσόν ανά μήνα προϋπηρεσίας.
Σε ότι αφορά το άρθρο 26, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μάλαμα, επεσήμανε για δεύτερη φορά στην χθεσινή συνεδρίαση τον κοινωνικό κανιβαλισμό που προκάλεσε το συγκεκριμένο άρθρο όπως είχε διατυπωθεί αρχικά , προκειμένου το ΥΠΠΟ «να βάλει κάποιους που θεωρεί πιο δικούς του» και την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει σε αυτό το «παζάρι» όπως χαρακτήρισε το συγκεκριμένο άρθρο,
Η κυρία Μάλαμα προσέθεσε ότι την ώρα που γίνεται αυτό το παιχνίδι εις βάρος των αρχαιοφυλάκων, τα πέντε μεγάλα μουσεία της χώρας που έχουν μετατραπείο σε ΝΠΔΔ, έχουν μείνει χωρίς φυλακτικό προσωπικό καθώς ακόμα δεν έχουν εκδοθεί οι συμβάσεις ΣΟΧ.
Η κ. Γρηγοράκου, από το ΚΙΝΑΛ επεσήμανε το ειδικό ενδιαφέρον των αρχαιοφυλάκων καθώς υπήρξαν 491 σχόλια στην δημόσια διαβούλευση, κάτι που εκφράζει και την αγωνία των υποψηφίων για την συγκεκριμένη προκήρυξη.
Επεσήμανε τέλος ότι το ΚΙΝΑΛ δεν θα παίξει με τους αριθμούς και τόνισε ότι πρέπει να προσεχθεί να μην γίνουν διακρίσεις μεταξύ παλαιών και νεωτέρων αρχαιοφυλάκων.
Η κυρία Σ. Αναγνωστοπούλου τέλος, από την Νέα Αριστερά, έκανε λόγο για “ντροπιαστική σφαγή” των ανθρώπων που αναζητάνε εργασία και χαρακτήρισε την κατάσταση που προκάλεσε το ΥΠΠΟ ως κάτι ανεπίτρεπτο. Σημείωσε ότι η εν λόγω ρύθμισε θέτει θέματα ασφάλειας δικαίου και εμπιστοσύνης, καθώς αλλάζουν ξαφνικά τα κριτήρια μοριοδότησης.
Διατύπωσε το ερώτημα αν οι προσλήψεις ήταν όσες είναι οι πραγματικές ανάγκες, αν θα χρειαζόταν να γίνεται αυτή η συζήτηση και η αλλαγή στην μοριοδότηση και ζήτησε προσλήψεις όσες και οι πραγματικές ανάγκες των χώρων.

Η συζήτηση στην επιτροπή θα συνεχιστεί (εκτός απροόπτου) αύριο Παρ. 12.4.2024, στις 10.00 στην Επιτροπή στην Αίθουσα «Προέδρου Γιάννη Νικ. Αλευρά», όπου και θα γίνει η δεύτερη ανάγνωση του Σχεδίου Νόμου στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής, προκειμένου αυτό να σταλεί στην Ολομέλεια όπου και αναμένεται να ψηφιστεί σε μια ενιαία συνεδρίαση, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής.
Η επεξεργασία του ΣΝ συνεχίζεται στην επιτροπή και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την 5ή και τελευταία συνεδρίαση την Παρασκευή 12 Απριλίου η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 10.00 στην Αίθουσα «Προέδρου Γιάννη Νικ. Αλευρά»
Άρθρο 26: η τελική τοποθέτηση της υπουργού ΥΠΠΟ.

Σε έμμεση παραδοχή ότι το άρθρο 26 όπως κατατέθηκε αρχικά “δίχασε” μια μερίδα εργαζομένων, κάτι που όμως όπως δηλώθηκε δεν ήταν στις προθέσεις το ΥΠΠΟ, προχώρησε στην τελική της τοποθέτηση η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη.
Η υπουργός διάβασε το άρθρο όπως αυτό έχει κατατεθεί στο Σ/Ν, που προβλέπει την μοριοδότηση με δέκα μονάδες ανά μήνα εμπειρίας αντί των 7 που ισχύουν, και υπεραμύνθηκε της ρύθμισης αυτής με το επιχείρημα ότι “αυτός που έχει φοιτήσει και έχει και εμπειρία θα πρέπει να διακρίνεται από αυτόν που είναι “αυτοδίδακτος”” .
Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο νόμου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής (με όλα τα κόμματα να εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους εκτός εισηγήτριας της ΝΔ που το ψήφισε στο σύνολό του.
Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί στην 4ή και τελευταία συνεδρίασης της επιτροπής.
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΟΧ ΣΤΑ ΝΠΔΔ
Ερώτημα σχετικά με τον αριθμό των ΣΟΧ προσλήψεων στα νέα ΝΠΔΔ, μετέφερε χθες κατά την 3η συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων προς την υπουργό, η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, κ. Σία Αναγνωστοπούλου.
Σύμφωνα με πληροφορία που μετέφερε η βουλευτής, που φυσικά πρέπει να δούμε αν θα επιβεβαιωθεί (καθώς και η ίδια αυτό ρώτησε) ο αριθμός των προσλήψεων στα ΝΠΔΔ θα είναι σημαντικά μειωμένος.
Ήδη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, έχει προγραμματιστεί η έκδοση προκήρυξης 17 θέσεων ημερήσιων και ενός νυχτοφύλακα όταν πέρσι το ίδιο Μουσείο είχε προσλάβει 28 ημερήσιους φύλακες.
Δυστυχώς οι ερωτήσεις της κας Σ.Αναγνωστοπούλου χθες στην Επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων στην Βουλή, που έμειναν αναπάντητες από την υπουργό, ήταν βάσιμες ως προς τις πληροφορίες που μετέφεραν, καθώς αυτές ήταν από το ΥΠΕΣ.
Και το ΕΑΜ, σήμερα ανακοίνωσε την έναρξη των διαδικασιών πρόσληψης για μόλις 66 θέσεις ημερήσιων φυλάκων και 4 νυχτοφυλάκων.
Η μείωση των θέσεων στα νέα ΝΠΔΔ (παρά τις αρχικές πληροφορίες για 130 θέσεις! στο ΕΑΜ) , δεδομένης της αύξησης του τουρισμού και των επισκεπτών, είναι κάτι που προβληματίζει προς πολλές κατευθύνσεις καθώς δεν φαίνεται κάποιος προφανής λόγος για να συμβαίνει αυτό.

Δημοσίευμα Από την ef syn

Είναι εντυπωσιακή η προσπάθεια της υπουργού Πολιτισμού να μην ακουστεί εντός της αίθουσας της Βουλής η κριτική στη συστηματική προσπάθειά της να πλήξει την Αρχαιολογική Αυτεπιστασία και να ανοίξει τον δρόμο στην έμμεση ιδιωτικοποίηση των σωστικών ανασκαφών (…)», καταγγέλλει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων που δεν θα παραστεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου θα συζητηθούν και μια σειρά από άρθρα που αφορούν την πολιτιστική κληρονομιά και τον ΟΔΑΠ. Ευπρόσδεκτη είναι πάντως η ΠΟΕ-ΥΠΠΟ, η οποία τελεί πάντα υπό την προεδρία του υπόδικου Γ. Τσακοπιάκου και εκπροσωπεί όλους τους εργασιακούς κλάδους του ΥΠΠΟ πλην των αρχαιολόγων

Το σχέδιο νόμου που έχει καταθέσει το υπουργείο Πολιτισμού και συζητείται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, είναι γνωστό για τα «μέτρα» προστασίας και ενίσχυσης «του ελληνόφωνου τραγουδιού και της ορχηστρικής μουσικής απόδοσής του» καθώς και για «την προστασία και διάχυση της ελληνικής γλώσσας, στο πλαίσιο της διαφύλαξης και ανάδειξης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς». Οσοι ασχολούνται ομολογούν ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε καινοτομία, σαφές μέτρο προστασίας κι ότι ακόμα και η ποσόστωση είναι  προσχηματική.

Ωστόσο το σχέδιο νόμου εμπλουτίζεται από «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της εμπορικής πολιτικής του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων και λοιπές διατάξεις του υπουργείου Πολιτισμού». Και εκεί μεθοδευμένα και πονηρούτσικα η πολιτική ηγεσία περνάει μια σειρά από άρθρα που αφορούν την πολιτιστική κληρονομιά και τον ΟΔΑΠ. Σε αυτές τις διατάξεις είχε «κρύψει» η κ. Μενδώνη και την παραχώρηση των συστηματικών ανασκαφών σε ιδιώτες σε έργα μεγάλων επενδύσεων, κάτι που «μάζεψε» κάπως τελικά στο σχέδιο νόμου, δίνοντας με το άρθρο 27 τη δυνατότητα για την τέλεση αρχαιολογικών έργων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τα οποία εποπτεύονται από το υπουργείο Πολιτισμού – όπως είναι για παράδειγμα ο ΟΔΑΠ ή τα πέντε μεγάλα κρατικά μουσεία που πριν από έναν χρόνο με νόμο το νομικό καθεστώς τους μετατράπηκε σε ΝΠΔΔ. Στο μέλλον αυτές οι περιπτώσεις δύνανται να αναλαμβάνουν και να εκτελούν απευθείας αρχαιολογικό έργο, δηλαδή ανασκαφές, αναστηλώσεις, στερεώσεις, μελέτες, αναδείξεις, συντηρήσεις κοκ. Δεν ξέρουμε αν οι διορισμένες διοικήσεις των μουσείων αποφασίσουν να παίξουν έναν τέτοιο ρόλο. Ωστόσο όσοι κοιτούν στο μέλλον δεν αποκλείουν μια σύμπραξη του ΟΔΑΠ με ιδιωτικές εταιρείες για την εκτέλεση αρχαιολογικών έργων, που φαίνεται ζητούμενο στην πολιτική της κ. Μενδώνη.

Η κ. Μενδώνη με το άρθρο 17 δίνει επίσης τη δυνατότητα στον ΟΔΑΠ (έχει γίνει το αγαπημένο «άσωτο» τέκνο της) να προχωράει σε απευθείας αναθέσεις μέχρι 60.000 ευρώ και με το άρθρο 18 να παραχωρεί και τα πωλητήρια σε ιδιώτες, όπως έγινε πρόσφατα με τα αναψυκτήρια, αλλά και να προσλαμβάνει υπαλλήλους ΙΔΟΧ για τα πωλητήρια, με «απαιτούμενα» την καλή γνώση των αγγλικών, την εργασιακή εμπειρία και «το αποτέλεσμα συνέντευξης που διενεργείται από τον διαχειριστή εκάστου πωλητηρίου»!

Ισως λοιπόν για να αποφύγει τον τεκμηριωμένο αντίλογο για όλα αυτά η ίδια φρόντισε να αποκλείσει τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων από την ακρόαση φορέων της αρμόδιας Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, γεγονός που, όπως κατήγγειλε ο ΣΕΑ με ανακοίνωσή του, «συμβαίνει για πρώτη φορά στα μεταπολεμικά χρόνια». Αν και πρόκειται για τον κατεξοχήν φορέα τον οποίο αφορούν οι «λοιπές διατάξεις», καθώς εκπροσωπεί τους αρχαιολόγους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που διεξάγουν το αρχαιολογικό έργο ανά την επικράτεια, και όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης συμφώνησαν στην ακρόασή του (στις 10/4/24) τελικά αποκλείστηκε, καθώς, «κατά τα φαινόμενα, ο πρόεδρος της Επιτροπής δεν έλαβε την έγκριση της υπουργού Πολιτισμού. Αντιθέτως, με τη σύμφωνη γνώμη της υπουργού προσκλήθηκε στην Επιτροπή η ΠΟΕ-ΥΠΠΟ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού), η οποία εκπροσωπεί όλους τους εργασιακούς κλάδους του ΥΠΠΟ, πλην όμως των αρχαιολόγων». Η ανακοίνωση αναφέρεται στις εκκρεμότητες με τη Δικαιοσύνη που έχουν μέλη του προεδρείου και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ (Γιάννης Τσακοπιάκος), οι οποίοι «είναι κατηγορούμενοι σε δίκη υπό εξέλιξη για τέσσερα κακουργήματα και ένα πλημμέλημα, για διασπάθιση δημοσίου χρήματος (συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, υπεξαίρεση από κοινού και κατ’ εξακολούθηση) μετά από ελέγχους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης…» γράφει η ανακοίνωση. «Είναι εντυπωσιακή η προσπάθεια της υπουργού Πολιτισμού να μην ακουστεί εντός της αίθουσας της Βουλής η κριτική στη συστηματική προσπάθειά της να πλήξει την Αρχαιολογική Αυτεπιστασία και να ανοίξει τον δρόμο στην έμμεση ιδιωτικοποίηση των σωστικών ανασκαφών, μέσω της ανάθεσής τους σε ΝΠΔΔ, με ό,τι συνέπειες θα έχει αυτό στην προστασία των αρχαιολογικών ευρημάτων σε όλη τη χώρα».

Ο ΟΔΑΠ διαχειρίζεται πολλές χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο από τα εισιτήρια, τα αναψυκτήρια, τα πωλητήρια και εν γένει τα έσοδα από τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα κρατικά μουσεία μας.

Τα οποία οφείλει να αυξάνει και να ανακατανέμει. Θυμίζουμε ότι αναδιοργανώθηκε με τον Ν. 4761/ 2020 με στόχο την «αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στους επισκέπτες», όπως έλεγε η υπουργός Πολιτισμού. Και όπως εύστοχα θύμισε κατά την ομιλία της η Καλλιόπη Βέττα, βουλεύτρια Κοζάνης και τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., είναι «η τρίτη φορά μέσα σε 4 χρόνια που η κ. Μενδώνη φέρνει ρυθμίσεις “για τον εκσυγχρονισμό” και την “αποδοτικότερη λειτουργία” του ΟΔΑΠ, που η ίδια (επαν)ίδρυσε το 2020 ομολογώντας προφανώς την αποτυχία της».

Παράλληλα έθιξε την κατάσταση στα πέντε κρατικά μουσεία που μετατράπηκαν σε ΝΠΔΔ («Μια κλοπή και δεκάδες περιστατικά δυσλειτουργίας», «Εφ.Συν.» 9/4/24) και όπως είπε: «Λογοδοσία όμως δεν έχει υπάρξει ούτε από το διορισμένο Δ.Σ. της υπουργού στον ΟΔΑΠ, που ακόμα δεν έχει αναλάβει καμία ευθύνη για τα πλαστά εισιτήρια που πλημμύρισαν τον Βράχο της Ακρόπολης το καλοκαίρι του 2023. Αντί λογοδοσίας, η κ. Μενδώνη έρχεται με αυτό το νομοσχέδιο να προσφέρει στον ΟΔΑΠ και νέα όπλα αδιαφάνειας, όπως είναι η αύξηση του ορίου των απευθείας αναθέσεων στις 60.000 ευρώ και οι αθρόες φωτογραφικές προσλήψεις υπαλλήλων στα πωλητήρια του Οργανισμού μέσω συνέντευξης στους διαχειριστές των πωλητηρίων, τα οποία στη συνέχεια ο ΟΔΑΠ θα τα μισθώσει σε ιδιώτες.

Δυστυχώς για τους πολίτες αλλά και για την προστασία της πολιτιστικής τους κληρονομιάς και περιουσίας, ο ΟΔΑΠ επί των ημερών της κυβέρνησης της Ν.Δ. όχι μόνο δεν εκσυγχρονίστηκε αλλά μετατρέπεται ταχύτατα σε όχημα αδιαφάνειας, σε εκκολαπτήριο παρασιτικής επιχειρηματικότητας, σε όργανο εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων, σε παράθυρο κομματικών διορισμών».